Як працюють сучасні каналізаційні системи - Блог про Львів

Як працюють сучасні каналізаційні системи

каналізація

Сила тяжіння. Це визначальний принцип фізики на землі. Він впливає майже на все у Всесвіті. Це також впливає на те, як відходи потрапляють з Вашого туалету чи умивальника до очисних споруд.

Каналізаційні системи в основному є чудесами сучасної інфраструктури. Ще за старих часів у містах була відкрита каналізація, де відходи стікали відкритими каналами на міські вулиці. Можна лише уявити жах…

Сьогодні ми набагато цивілізованіші: використовується зовнішня каналізація, тобто відходи транспортуються від приміщення до місця переробки трубопровідною системою.

Каналізаційні системи необхідні сучасній сантехніці. Кожного разу, коли Ви промиваєте унітаз, користуєтеся раковиною або приймаєте душ, Ви створюєте рідкі відходи різного хімічного складу, які потрібно транспортувати та належним чином обробити. Ви можете просто злити їх у септик, але ці резервуари вимагають технічного обслуговування і мають безліч інших проблем, коли їх масово інтегрують для сучасних міст. Ми повинні управляти своїми відходами, тому що, ну … смердить. Вони також містять смертоносні бактерії та інші небезпечні хімічні речовини, які можуть впливати на навколишнє середовище.

Міські системи стічних вод

Міські системи стічних вод потрібні в густонаселених районах, щоб Вам не довелося мати справу зі сусідськими … відходами. В ідеальному середовищі каналізаційні системи повністю управляються гравітацією, що означає, що труби схиляються вниз від джерела (умивальника, туалету) до очисних споруд. Труби сполучаються між собою спеціальними з’єднаннями, які у середовищі сантехніків іменуються фітингами (як це виглядає можна подивитись тут: https://asso.com.ua/fitingi-pvh/.

Це робиться через те, що у стічних водах є багато твердих речовин, що ускладнює перекачування. У стічних водах також є багато бактерій та хімічних речовин, і коли ми проштовхуємо їх через турбулентні середовища, такі як насоси, вони можуть створювати небезпечні та смертельні гази, такі як сірководень.

Також читайте:   Декоративна планка для стелі відмінної якості

В ідеальній каналізаційній системі труби від кожного будинку чи будівлі стікають у каналізаційну магістраль, яка зазвичай проходить вздовж дороги або під нею.

Основна інфраструктура каналізації

У кожному каналізаційному трубопроводі є періодичні вертикальні труби, які стикуються із землею люками. Ці точки доступу розташовані на відстані до труб і потрібні на випадок, якщо проблема виникає в магістралі каналізації.

Каналізаційні магістралі стікатимуть у поступово більші труби, оскільки вони накопичуватимуть все більше стічних вод, поки врешті-решт вони не досягнуть очисних споруд. Зазвичай ці установки знаходяться в низько розташованих районах, що значно полегшує роботу інженерів з проектування каналізаційних систем.

Однак усі ці розмови про каналізаційну систему із гравітаційним поданням є ідеальним сценарієм. Що станеться, якщо Ваш будинок знаходиться нижче висоти очисної споруди або якщо йому потрібно подорожувати через пагорб? Відповідь очевидна: потрібно на нього натискати.

Це робиться за допомогою спеціальних насосів або підйомних станцій для перекачування стічних вод через пагорби. Ці станції збирають стічні води з нижчих висот і використовують насоси, щоб підняти їх на необхідну висоту, де вони можуть гравітаційно витікати звідти назовні. Ці насоси спеціально розроблені для обробки великої кількості твердих речовин, таких як туалетний папір та серветки, що змиваються.

Ці місця перекачування, як правило, знаходяться в місцях з відносно низьким рівнем висоти через їх природу, і, ймовірно, вони матимуть невелику будівлю для розміщення обладнання. Зазвичай їх розміщують далеко від людської популяції, оскільки вони мають неприємну звичку вибухати або, щонайменше, виробляти небезпечний сірководень через турбулентну стічну воду.

Каналізаційні системи, по суті, являють собою купу похилих трубних стоків, які вивозять відходи з Вашого будинку на очисні споруди. Іноді трапляються насоси, але здебільшого всю роботу виконує гравітація.

Автор статті: Старий пес.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*