Три основні підходи до лікування алкоголізму

лікування алкоголізму

Проблема згубної тяги до алкоголю існує з моменту його винаходу. Ще в Стародавній Греції мудреці шукали істину на дні келиха з вином, а в наші дні в чарці стали топити горе і смуток. Але суть проблеми від цього не змінюється: питуща людина втрачає роботу і близьких, її особистість змінюється в не найкращу сторону, а суспільство відвертається. За сотні років боротьби з алкоголізмом лікарі зібрали тисячі напрацювань, комбінація яких допомагає стати на шлях тверезості.

Основних же напрямки три:

  1. Кодування;
  2. Медикаментозне лікування;
  3. Психологічна реабілітація.

Кодування та його особливості

Всі ми бажаємо отримувати результат швидко: раз – і людина припинила вживати алкоголь, влаштувалася на роботу і стала добропорядним сім’янином. Саме тому кодування від алкоголізму в Києві як і раніше залишається найпопулярнішою послугою.

Методика проста:

  • Від залежної людини отримують згоду на кодування;
  • Розміщують її в клініці на 2-3 тижні, щоб зняти інтоксикацію і виключити нові факти вживання алкоголю;
  • Після цього проводиться підшивка капсули з речовиною, що блокує розщеплення алкоголю, через що він стає страшною отрутою для організму.

Можливі й інші варіанти кодування – психотерапевтичне, гіпноз і навіть вплив лазером на певні зони мозку. Підбір методики краще довірити лікарю-наркологу.

Медикаментозне лікування

Призначення препаратів різних груп часто стає необхідністю. Наприклад, при отруєнні алкоголем, виведення з запою, усунення абстинентного синдрому. Широко застосовується і підтримуюча терапія в реабілітаційному періоді. Залежній людині можуть призначати:

  • Таблетки, що блокують наступ стадії ейфорії. Людина перестає відчувати задоволення від алкоголю;
  • Антидепресанти. Часто при кодуванні або різкій відмові від випивки, людина, що страждає на алкоголізм змушена стрімко змінювати своє життя, шукати нові способи заповнення вільного часу, приймати відповідальність за раніше зруйновані відносини. У поєднанні з порушеною мозковою активністю це призводить до депресивних станів;
  • Транквілізатори. Призначають як заспокійливий засіб та засіб, що знижує тягу до алкоголю.

Рішення про медикаментозну підтримку приймає лікуючий лікар, і призначити її він може в будь-який період боротьби з недугою.

Психологічна реабілітація

Відмовившись від алкоголю, людина опиняється віч-на-віч зі своїми проблемами. Їй доводиться налагоджувати відносини в родині, шукати нових друзів, які ведуть тверезий спосіб життя, влаштовуватися на роботу. У реабілітаційному центрі для алкоголіків пропонуються програми психотерапії, які дозволяють впоратися з цими завданнями і не зірватися:

  • Сімейні сеанси по боротьбі з співзалежністю;
  • Адаптація та навчання способам відмови від випивки навіть в свята;
  • Групові заняття, на яких алкоголік може завести нових друзів і отримати підтримку.

Сьогодні 80% наркологів світу рекомендують використовувати не тільки «швидкі рішення», але і програми реабілітації, так як вони дають найбільш стабільний результат в лікуванні алкоголізму.

Автор статті: inna.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*