Як вибрати спальний мішок - Блог про Львів

Як вибрати спальний мішок

Як вибрати спальний мішок

Вирушаючи в похід, кожен турист намагається взяти з собою найнеобхідніші речі. Сюди відноситься в першу чергу рюкзак, як же без нього? Потім зручне взуття, намет і спальний мішок. Від цих аксесуарів туристичного походу буде залежати якість вашого відпочинку на природі. Зручний одяг дає Вам можливість під час походу уникнути переохолодження організму, а спальний мішок на бівуаку дає можливість повноцінно відпочити після нелегкого похідного дня.

Без спального мішка в поході вам ніяк не обійтися, а правильний вибір спальника дасть Вам можливість повноцінно відпочити, незважаючи на складні погодні умови. Сучасні технології дали можливість створити дуже зручне похідне спорядження, яке дає можливість навіть не дуже досвідченому і загартованому мандрівникові відправлятися в туристичний похід практично в будь-яку погоду незалежно від пори року.

Історія створення спального мішка

Спальний мішок став використовуватися людьми досить давно, особливо коли вони здійснювали свої переміщення в холодну пору в північних районах нашої планети. Досить тривалий час всі спальні мішки виготовлялися тільки з натуральних матеріалів, куди входили хутро, ватин, шерсть, тонкий брезент. Цілком зрозуміло, що такі вироби, хоча були теплими, але, на превеликий жаль, громіздкими і важкими. З плином часу багато мандрівників почали використовувати в якості утеплювача пташиний пух, що в значній мірі знизило вагу спальників. При цьому використання конопляних і бавовняних тканин, а також відсутність надійних застібок типу “блискавка”, створювали можливість для удосконалення такого необхідного туристам спального мішка. Добре відомо, що спальні мішки, поряд з іншими аксесуарами, надали дієву допомогу першовідкривачам нових територій і навіть здійснювати нові географічні відкриття.

Сучасні технології привели до створення синтетичних матеріалів, а їх комбінація з натуральними компонентами-утеплювачами зробили справжню революцію на ринку спальних мішків. В даний час ми можемо побачити велику кількість спальних мішків різних конструкцій на будь-який смак, з яких мандрівник може вибрати для селю найоптимальніший варіант.

Перелік основних характеристик спальних мішків

  1. Вага. Цей показник грає одну з найважливіших ролей. Чим легше спальник при однакових теплоізоляційних здібностях, тим він буде краще за інші.
  2. Зручність. Важливий фактор. Залізьте в мішок, полежіть в ньому деякий час, покрутіться. Спальник повинен бути зручним для Вас, адже кожна людина має свою індивідуальну пропорцію тіла. Подумайте над тим, з якого боку повинна знаходитися астібка-блискавка. Затягніть на голову капюшон. В кінцевому підсумку спальник повинен бути відповідного розміру – не великим, не маленьким, а відповідати вашому зросту і комплектації.
  3. Розміри в упаковці. Тут все зрозуміло, чим менше, тим буде краще. Але при цьому він не повинен втрачати своїх основних характеристик.
  4. Температурний режим. Цей показник повинен бути прийнятним до умов походів. Адже занадто теплий спальний мішок може створити ряд незручностей. Правда ж не варто брати зимовий спальник, вирушаючи в літній похід. В даний час майже всі спальні мішки тестуються виробниками за регламентованою методикою. За результатами тестування завод-виробник в чохол спальника поміщає піктограму, яка наочно показує його температурний режим. Не слід звертати свою увагу на температуру для екстремальних умов, адже вона також досить умовна. В першу чергу Вас буде цікавити температура комфорту. Останнім часом на спальниках вказують температурний режим окремо для чоловіків і жінок. У більшості випадків жінки схильні до більш теплих умов. Як правило, майже всі спальні мішки, в залежності від температури комфортного режиму, діляться на три категорії – літні, демісезонні і зимові. Але такий поділ в кінцевому результаті досить умовний. Наприклад, в Сибірі морози можуть досягати – 35°C, а то і нижче. У той же час в горах Королівства Монако на Новий рік температура не перевищує – 5°C. Як показує практика, для більшості туристів, найзручнішими і комфортними вважаються спальні мішки, розраховані на температурний режим в межах від – 1 до – 6°C. Такі спальники досить зручні і досить теплі для більшості погодних умов, а також вони досить легкі і зручні.

спальний мішок

Види спальних мішків

Спальний мішок-ковдра

Такий спальник являє собою саму універсальну конструкцію. Його можна розкрити за допомогою застібки-блискавки, перетворивши його в велику ковдру. Більшість спальників таких конструкцій мають прямокутну форму, але є і такі, які мають конусоподібну форму, зі звуженням в сторону ніг. Спальний мішок-ковдра найбільше підходить для простого туризму, так званих походів вихідного дня і його використовують, як правило, в теплих умовах. Але іноді трапляється так, що подібний спальник використовується в більш серйозних походах.

Переваги:

  • При теплій погоді такий спальний мішок можна використовувати як ковдру на двох-трьох осіб.
  • У ситуації, коли спальник промокне, то його можна легко просушити.
  • Два таких спальника можна використовувати на трьох осіб, що дасть Вам можливість заощадити у вазі і розмірі в теплу пору.
  • Його можна заправити в підодіяльник і користуватися ним постійно вдома або на дачі.
  • У теплу погоду його в розгорнутому вигляді можна використовувати як килимок при прийомі їжі, загоряння і т. д.

Недоліки:

  • Порівняно велика вага.
  • Втрати тепла в зоні розташування замка-блискавки. Менша надійність при наявності одного замка-блискавки, зважаючи на його велику довжини.
  • У порівнянні з іншими конструкціями і схожими технологічними характеристиками- трохи дорожче.

Слоняча нога

Такий спальник являє собою короткий спальний мішок найчастіше без застібки-блискавки. Такий мішок зазвичай закінчується на поясі, а іноді під пахвами і, як правило, закриває тільки ноги. У такому мішку сплять при наявності пухової куртки. Придумали його професійні альпіністи, які при сходженнях економили на вазі спорядження. Як утеплювач в таких спальниках зазвичай використовують пух, так як він найлегший. З цілком зрозумілих причин такий тип спальника підійде далеко не всім. Серійним випуском таких спальних мішків займаються далеко не всі фірми. Такі спальники, як правило, виготовляються на замовлення з простої причини – адже розміри і зріст у кожної людини різні. У таких ситуаціях, коли Вам знадобиться ультра легкий спальник для нетривалого екстремального походу, то Вам слід задуматися над таким варіантом.

Квілт

Такий тип спального мішка у нас мало поширений. Він найбільше поширений за океаном, в Сполучених Штатах. У наших магазинах спортивного спорядження найчастіше можна побачити моделі американської фірми Therm-a-rest, яка широкому колу туристів відома своїми крутими і досить дорогими килимками. Квілт являє собою спальний мішок, що входить в єдину систему з Вашим килимком. Ідея створення квілта досить проста. Спальний мішок в районі килимка практично не гріє і мнеться, в цьому місці гріє килимок. У квілта в цьому місці спального мішка влаштована “Дірка”, куди вкладається килимок і закріплюється певним чином. Якщо під час сну ви повертаєтеся на інший бік, то, перебуваючи в квілті, ви робите такий поворот всередині спальника, і він постійно залишається в одному положенні. У такий спальник турист залазить через цей отвір, після чого закріплює килимок. Квілт в своїй конструкції не має замків-блискавок.

Така конструкція спального мішка дає ряд переваг:

  • Мінімальний обсяг і вага спальника.
  • Відсутність замків-блискавок, тому практично в такому мішку нічому ламатися.
  • Низька ціна і технологічність.
  • Модульна системна конструкція.
  • Купуючи такий спальний мішок, Вам доведеться купити в комплект до нього крутий килимок-теплий і легкий.

Недоліки:

  • Доведеться придбати надувний або самонадувний килимок, який не кожному подобається.
  • У критичних ситуаціях вибратися з такого спальника досить складно.
  • Не завжди зручно виводити свою руку назовні.
  • Обмежений вибір мішків такої конструкції в наших магазинах спортивного інвентарю.

Багатомісні спальні мішки

Спальні мішки такої конструкції звичайні туристи досить рідко використовують. Виняток становить два зістебнутих спальних мішках, де переночувати можуть дві-три людини. Незважаючи на деякі незручності, інколи вони все-таки використовуються. Такі спальники матимуть меншу вагу і розміри на одну людину і дають можливість швидко зігрітися. Особливо часто такими мішками користуються спелеологи при облаштуванні таборів в підземних печерах, а також туристи-лижники під час далеких походів при дуже низьких температурах.

багатомісні спальні мішки

Ознайомитися з ассортиментом та цінами на сучасні спальні мішки можна тут:https://shambala.com.ua/spalnye-meshki/

Матеріали для виготовлення спальників

Якщо ви будете брати участь в серйозних походах, то слід запам’ятати головне правило при виборі спальних мішків – тільки з синтетичних матеріалів. Ті часи, коли споживачам рекомендували купувати спальники з внутрішнім шаром з бавовняної тканини, тому що така тканина приємна тілу, давно вже пройшли. Головним достоїнством синтетичних тканин є те, що вони висихають в кілька разів швидше, ніж бавовна. Для туриста це дуже важливо, так як наявність сухого спальника, особливо всередині, є хорошою умовою для повноцінного нічного відпочинку. Якщо ви маєте особливо чутливу шкіру, то в такому випадку можна використовувати вкладиш з бавовни. Окремо такий вкладиш набагато легше висушити. Як правило, туристи сплять в спальнику в одязі, тому різні властивості синтетичних матеріалів підуть на другий план.

Матеріали, з яких виготовляють спальні мішки, повинні бути міцними і легкими. Природно, що від таких матеріалів буде залежати і ціна спальника. В даний час промисловість випускає достатню кількість тканин, з яких можна пошити хороші спальні мішки. Хороший спальник, виготовлений з синтетичних матеріалів, буде коштувати в межах 100-150 доларів. Підбираючи собі спальник, ви зобов’язані самостійно визначити, де буде проходити Ваш особистий баланс на стику показників “ціна – споживчі властивості”.

Утеплювач

Тема утеплювачів неодноразово обговорювалася, і багато було сказано про те, який з синтетичних замінників пуху найкращий. Здається, таке обговорення просто зайве. В такому випадку буде найкраще, якщо ви підберете собі спальний мішок і підете в подорож. Але щось ідеальне Ви все одно не знайдете. Просто задумайтеся над самим виразом «замінник пуху». Як показує життя, перемогти природу за кількістю основних характеристик, які особливо важливі для утеплювачів, ніяк не вдається.

На сьогоднішній день пух по праву вважається найкращим утеплювачем. Його головні показники:

  1. Пух найтепліший в розрахунку на одиницю ваги.
  2. Він добре стискається.
  3. Після стиснення пух відмінно відновлюється.
  4. Пух відмінно зберігає свої властивості протягом багатьох років.

Важливо відзначити і те, що в спальному мішку з пуху дуже приємно спати. Але є один мінус, яким володіє пух – він не любить вологу, і за це його недолюблюють багато туристів. Хоча, по правді сказати, що більшість таких туристів по справжньому таким спальником не користувалися. Досвідчені туристи знають безліч способів, як уберегти пуховий спальний мішок від впливу вологи. Хороший намет, килимок, фут-принт, бівачний мішок і знання елементарних правил користування пуховими спальниками значно знижують подібного типу ризики.

Не рекомендується користуватися пуховими спальниками в таких умовах:

  • В жаркому і вологому кліматі.
  • У дощових місцях, в умовах підвищеної вологості. Час перебування в таких місцях не повинно перевищувати 3-4 днів.
  • У походах, сходженнях, експедиціях, де загальна кількість ночівель більше десяти, і якщо відсутня можливість регулярно проводити підсушування спальника.
  • При цьому сам пух повинен бути найвищої якості, а в зв’язку з цією обставиною, він буде досить дорогим.

З ассортиментом та цінами на сучасні пухові спальники можете ознайомитися тут: https://shambala.com.ua/spalnye-meshki-pukhovye/.

Синтетичні утеплювачі

Таких утеплювачів багато, з них найчастіше зустрічаються такі як Thermoloft-6, Thinsulate, Micro-loft, PolarGuard 3D, Hollowfiber-1, Primaloft, Quallofil. Дуже часто виробники вважають свої утеплювачі найкращими на ринку. Але це не завжди відповідає дійсності, якщо говорити про основні якості таких матеріалів. Зазвичай такі матеріали виграють по одному з показників якості. До числа показників якості хорошого синтетичного утеплювача можна віднести наявність порожнистих каналів у волокнах, їх невеликий діаметр і силіконізація волокон. Також важливим є здатність утеплювача відновлюватися після стиснення і їх довговічність. До числа переваг синтетичних утеплювачів в порівнянні з пухом є те, що вони майже байдужі до вологи. Такі утеплювачі не вбирають вологу, а значить швидко висихають, і можуть зігрівати навіть у вологому стані. Також до числа переваг можна віднести їх невисоку вартість. Але, в кінці кінців, не варто особливо замислюватися над вибором синтетичного утеплювача, а просто уважно ознайомтеся з основними характеристиками спальника.

спальний мішок для зимового походу

На що варто звернути увагу

RipStop. Являє собою плетіння виконане “сіточкою” з посилених ниток, яке плавно переходить в звичайну тканину. Значно збільшує міцність тканини, перешкоджає утворенню і збільшенню дірок. Для пухових спальних мішків такий атрибут обов’язковий.

Фурнітура. Надійність і довговічність спального мішка безпосередньо залежить від надійності роботи замку-блискавки. При покупці спальника зверніть свою увагу на замок-блискавку, він повинен бути від відомої фірми, яка їх виробляє. Добре себе зарекомендували блискавки YKK. Замок-блискавка повинна мати два замки, щоб ви могли розстебнути свій спальник знизу, для здійснення вентиляції в жарку погоду.

Мембрана. Дуже часто верхній шар деяких спальників виготовляється з мембранної тканини. Також ті частини спального мішка, які часто піддаються впливу вологи, а це в основному нижня частина, де знаходяться ноги, роблять з водостійких матеріалів. Виготовлені таким чином спальні мішки мають деяку перевагу перед звичайними спальниками. Дуже часто мембрану використовують як один з елементів заміни бівачного мішка. В першу чергу це важливо для спальних мішків, де в якості утеплювача використовується натуральний пух.

Пластир. Цей невеликий аксесуар повинен постійно бути з Вами. І якщо в пуховому спальнику з’явилася Дірка, то заклейте її пластиром з тканини. В першу чергу така латка запобіжить витіку пуху. Хороший пластир може протриматися протягом цілого туристичного сезону.

Кишеня для дрібниць. Як правило, всі спальні мішки обладнані внутрішніми кишеньками для різних дрібниць. Переконайтеся, що на вашому спальному мішку є кишенькиє і зроблені вонт якісно і зручно для використання.

Протиковзкі пухирці. Багато туристів стикаються з таким неприємним явищем у синтетичних спальників – вони ковзають по дну намету і килимку. Бувалі туристи знають, що місце для ночівлі рідко коли буває ідеально рівним. Тому коли після установки намету Ваш спальний мішок буде постійно з’їжджати, це дуже незручно. Якщо Ваш спальник має знизу нековзну поверхню, то це один з кращих варіантів. На превеликий жаль таке нековзне покриття поки ще залишається рідкістю, особливо це відноситься до недорогих спальних мішків. З існуючих спальних мішків квілти в деякій мірі позбавлені цього недоліку, але не повністю.

Прання. Як правило, всі спальні мішки з синтетичними утеплювачами можна без проблем прати в пральних машинах при установці режиму прання- “синтетика, дбайливе прання”. Використовуйте тільки хороші порошки і миючі засоби. Температура прання повинна бути не вище 40°C, і при можливості вимкніть режим віджиму.

Особливого ставлення до прання вимагають спальні мішки з пуху. Їх необхідно прати якомога рідше. Але якщо все-таки якщо Вам необхідно випрати такий спальник, то намагайтеся робити це вручну, в холодній воді використовуючи при цьому спеціальний миючий засіб. Якщо ви вирішили прати пуховий спальник у пральній машині, то при пранні вкладіть кілька м’ячиків для великого тенісу. Така композиція дасть можливість знизити грудкування пуху, а також зменшить час висихання. Ніколи не використовуйте режим віджиму, просто дайте воді стекти і сушіть спальний мішок при кімнатній температурі.

спальник!

За матеріалами сайту: https://shambala.com.ua/spalnye-meshki/.

Автор статті: Piligrim.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*