Що важливо знати про комп’ютерний процесор - Блог про Львів

Що важливо знати про комп’ютерний процесор

комп’ютерний процесор

Центральний процесор або просто процесор – це основна мікросхема комп’ютера, відповідальна за виконання всіх завдань. Він відповідає за те, щоб повідомити всім іншим компонентам комп’ютера, що робити, відповідно до інструкцій, наданих програмами, що працюють на цьому комп’ютері.

У настільному комп’ютері центральний процесор знаходиться в центрі системи та підключений до материнської плати. Його доволі важко побачити, оскільки він прихований під вентилятором охолодження – процесор є потужним компонентом і без належного охолодження дуже нагрівається.

У настільному ПК процесор і кулер спроектовані так, що їх можна доволі легко знімати. Це означає, що заміна процесора є відносно простим процесом. Хоча це зовсім не означає, що процесор можна без жодним порблем замінити на більш потужну модель, адже він повинен бути сумісний з материнською платою.

У більшості випадків, якщо Ви переходите на процесор, який на рік-два новіший за Ваш поточний, також доведеться встановити нову материнську плату.

У ноутбуках, навпаки, процесор і кулер практично неможливо зняти (та ще важче замінити). Також проблемно оновити материнську плату, тому найкраще вважати ноутбуки такими, що не оновлюються.

Як вибрати процесор?

Якщо Ви хочете покращити продуктивність настільного ПК, варто перш за все придбати новий процесор. Зрозуміло, який процесор потрібно купити, залежить від того, яке навантаження Ви плануєте надавати своєму комп’ютеру.

Більшість людей буде чудово працювати з процесором Intel Core або AMD Ryzen. Для базових завдань перегляду веб-сторінок хороший варіант – це процесор Intel Core i3 або AMD Ryzen 3. Для ігрових цілей Вам потрібно буде придбати процесор i5/i7 або Ryzen 5/7, тоді як тим, хто хоче займатися складними завданнями (такими як редагування відео та анімація 4K), потенційно доведеться подивитися на Intel i9 або AMD Процесор Ryzen 9. Зорієнтуватися у цінах та асортименті на процесори AMD можна тут https://57.ua/parts/cpu-amd.html.

Існує величезна різниця в обчислювальній продуктивності між різними моделями процесорів. Виробники ПК та ноутбуків, як правило, демонструють три речі у своєму маркетинговому матеріалі, намагаючись продати Вам комп’ютер: тактову частоту, ядра та потоки.

  • Тактова частота. Виражається в гігагерцах або ГГц і є приблизним показником того, скільки обчислень процесор може зробити кожну секунду – чим вище число, тим більше обчислень.
  • Ядра. На те, наскільки швидко процесор може обробляти дані, також впливає кількість ядер у нього. Кожне ядро по-суті є окремим процесором, і багато програм написані так, що декілька ядер можуть працювати над обробкою даних, які потрібні програмі одночасно – значно збільшуючи швидкість роботи цієї програми. Сучасні процесори мають принаймні два ядра, багато з яких мають чотири, вісім або навіть більше. Наявність декількох ядер обов’язково дасть Вам прискорити швидкість, але це залежить від типу програми, яку Ви запускаєте: 4-ядерний процесор може виконувати деякі завдання, наприклад, редагування відео, майже вдвічі швидше, ніж двоядерний чіп, але додавання більше 4 ядер не обов’язково покращить ігрову продуктивність.
  • Потоки. Потоки процесора – це, по суті, віртуальна версія ядра процесора, яка допомагає підвищити продуктивність процесора. У ці дні процесори AMD та Intel зазвичай мають два потоки на ядро, але це не завжди так. Як і ядра, велика кількість потоків важлива, коли комп’ютер працює у багатозадачному режимі або має великі навантаження. Топові процесори AMD Ryzen зазвичай мають високу кількість ядер і потоків, тому варто розглянути на ці мікросхеми, якщо велика кількість ядер і потоків є пріоритетними.

Що ще варто знати про процесори?

AMD та Intel є єдиними великими гравцями на ринку настільних процесорів зараз – принаймні до того часу, поки Apple не випустить новий чіп для iMac 2021.

Останні настільні процесори Intel називаються Rocket Lake, а новий асортимент AMD – Ryzen 5000. Як і у випадку з ноутбуками, настільні процесори складні. Головне пам’ятати, що, незважаючи на відмінності в дизайні, процесори Intel та AMD пропонують в цілому схожу продуктивність за ціною.

Тим не менше, все ще є помітні відмінності. Процесори Intel зазвичай орієнтуються на тактову частоту, і тому, як правило, є хорошим вибором для ігрових систем. AMD з кожним роком покращує цей показник, але основною привабливістю чіпів Ryzen є велика кількість ядер і потоків, що призводить до неперевершеної продуктивності.

Автор статті: Jorgen.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*