Діагностика і лікування катаракти - Блог про Львів

Діагностика і лікування катаракти

Діагностика і лікування катаракти

Поставили діагноз катаракта, але не пояснили, що це таке? Почнімо з того, що катарактою називається повне або часткове помутніння кришталика. Прозорий від природи, він виконує функцію лінзи, заломлює світло і пропускає його до сітківки. Пошкоджений кришталик перестає справлятися зі своїм завданням, в результаті чого людина втрачає зір (аж до повної сліпоти).

Хто в групі ризику?

Незважаючи на те, що катаракта може бути вродженою (реєструється приблизно у 3%), в більшості випадків помутніння кришталика прямо пов’язане з віковими змінами і зустрічається у пацієнтів старше 70 років (90%). Серед інших причин необхідно виділити травми ока і радіаційне опромінення.

Крім цього, в групі ризику знаходяться:

  • Курці.
  • Пацієнти, які страждають на захворюваннями ендокринної системи (перш за все, це ожиріння і цукровий діабет).
  • Люди, які мають супутні очні патології або живуть в місцях з несприятливою екологічною обстановкою.

Якщо Ви не хочете опинитися в групі ризику, ведіть правильний спосіб життя і своєчасно вирішуйте проблеми зі здоров’ям.

Основні симптоми катаракти

З грецької мови слово катаракта перекладається як водоспад. Назва це невипадково і символічно: страждаючі на цю недугу люди бачать предмети і навколишній світ розмито, немов через запітніле скло.

Розвивається захворювання, як правило, поступово. Процес погіршення зору може тривати від 4 до 15 років. Якщо поразка країв кришталика протікає практично безсимптомно і не викликає дискомфорту, помутніння, яке досягло центру, – це практично повна сліпота.

Розпізнати захворювання на ранній стадії можна двома «способами»: регулярно проходячи комп’ютерну діагностику зору (навіть при відсутності скарг) або своєчасно звернувши увагу на такі прояви хвороби, як:

  • Підвищення світлочутливості.
  • Погіршення нічного зору.
  • Роздвоєння предметів.
  • Погане сприйняття кольорів.
  • Якщо дані порушення не зникають в процесі носіння окулярів, необхідно терміново звернутися до фахівця.

    Діагностика та лікування катаракти

    Якщо катаракта НЕ перезріла (Ви бачите не тільки світло), побачити зміни можна тільки за допомогою спеціального обладнання – світлової лампи. Дана процедура називається біомікроскопія ока. Крім цього, необхідно ретельно оглянути очне дно, визначити гостроту зору і виміряти внутрішньоочний тиск.

    Що стосується лікування, на сьогоднішній день єдиний спосіб позбавлення від недуги – видалення катаракти хірургічним шляхом https://lvivmedicalcenter.com/services/ophthalmology/, що передбачає заміну зіпсованого кришталика високотехнологічним імплантатом. Метод ультразвукової факоемульсифікації є малотравматичним і дозволяє закріпити отриманий результат на довгі роки.

    Автор статті: inna.



    Також раджу прочитати:

    Написати коментар

    Ваш email не публікуватиметься.


    *