Виставка, присвячена 30-літтю відродження Української держави - Блог про Львів

Виставка, присвячена 30-літтю відродження Української держави

Виставка в ЛОНПБ

Запрошуємо з понеділка до п’ятниці з 10.00 до 17.00, крім суботи та неділі.

Екскурсію проводить директор бібліотеки Андрій Цибко за попередньою домовленістю (т. + 380 32 275 41 21, або 067 724 1359).

На виставці представлені машинописні «самвидави»: «Український Вісник», «Євшан-Зілля», «Кафедра» та ін; пресові листки Української Гельсинської Спілки, Товариства «Меморіал», «Народного Руху України, Товариства «Лева» та ін.

У 2-му числі «Євшан –зілля» (1988 р.) в рубриці «Сторінки редактора» міститься дві статті авторства Валентина Стецюка (1937), присвячені мовознавству.

Валентин Стецюк – український мовознавець, математик за фахом, член пошукової групи «Дністер», співредактор «Євшан-зілля» (з 2-го числа; науковий відділ).

У першій статті, яка називається «Математичні методи дослідження», автор поставив під сумнів теорію т. зв. «давньоруської мови», з якої начебто десь у 14-16 століттях розвинулися сучасні російська, українська та білоруська мови». Він підкреслив, що «після першого поділу слов’янства на дві основні групи одночасно майже почали формуватись і окремі діалекти, з яких розвинулися сучасні слов’янські мови».

Валентин Стецюк нагадав про графоаналітичний метод в мовознавстві, а також про його використання у Львівському політехнічному інституті студентами- програмістами, в результаті чого виникла програма обробки лексико-статистичних таблиць, що дало можливість будувати схеми взаємовідносин споріднених слов’янських мов. Це була перша у вітчизняній науці спроба використання ЕОМ для графічного аналізу лексики.

Також читайте:   Бібліотека чи інтернет?

У другій статті, що має назву «Тільки в руслі процесу демократизації», автор порушив питання фактичної відсутності міської національної інтелігенції в Надніпрянщині та консервативного культурного клімату в Києві. Він зробив спробу розшифрувати психологію людей, які вважають, що літературна українська мова – це мертва мова і розмовляти нею в побуті – ненатурально. Валентин Стецюк піддав критиці киян за відсутність власної ініціативи щодо видавничої української справи і за копіювання ними Москви.

Отже, автор даних статей у 1988 році зробив спробу відійти від традиційних уявлень про історію розвитку слов’янських мов і розглянути дане питання з іншої точки зору, застосувавши графоаналітичний метод, який не сприймався вітчизняними спеціалістами; а також вплинути на психологію людей, національну гідність яких толочили віками.

На фото: Валентин Стецюк з пошуковою групою «Дністер» у «Львівській обласній науково-педагогічній бібліотеці»

Автор статті: Наталя Звольська.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*