Шлях до Незалежності - Блог про Львів

Шлях до Незалежності

Книги

Виставка «Шлях до незалежності» в ЛОНПБ : український часопис «Спадщина» (стаття Миколи Жарких «Модель Чорнобильського вулкана…»)

З 13 жовтня 2021 року в «Львівській обласній науково-педагогічній бібліотеці» діє виставка, присвячена 30-літтю відродження Української держави.

На виставці представлені машинописні «самвидави»: «Український Вісник», «Євшан-Зілля», «Кафедра»; український часопис «Спадщина». та ін.

Українознавчий часопис «Спадщина» (Число І. – К., 1989) – це друкований орган українознавчого клубу «Спадщина» при Будинку вчених АН УРСР, незалежне, науково-публіцистичне видання.

Серед багатьох статей часопису бачимо статтю українського науковця, літературознавця, мистецтвознавця, програміста, кандидата хімічних наук Миколи Жарких (нар. 1956), яка називається «Модель Чорнобильського вулкана». В ній автор в кінці 80-х років ХХ ст. дає рецензію на книжку Маслова В. П., Мясникова В. П., Данилова В. Г. «Математическое моделирование аварийного блока Чернобыльской АЭС».

Жарких вважає, що дуже важливо мати математичну модель аварійного блоку Чорнобильської АЕС та ін. об’єктів для запобігання аварій і моделювання різних сценаріїв поведінки об’єктів. Адже ніяких можливостей натурального експериментального вивчення катастроф немає.

Автор наводить приклад користі математичного моделювання, наприклад, наслідків ядерної війни. На його думку, це моделювання міститься у непоказній радянській статті Александрова В. В., Стенчикова Г. М. «Об одном вычислительном эксперименте, моделирующем климатические последствия ядерной войны», надрукованій в «Журнале вычислительной математики и математической физики» (1984. – Т. 24. – № 1. – С. 140-144). Висновок даного моделювання: у ядерній війні не може бути переможця; від ядерної зими загине вся біосфера, навіть на територіях, не зачеплених безпосередньо ядерними ударами. Життя стане неможливим.

Також читайте:   Кольоровий бісер, як життя яскраве - вироби з бісеру своїми руками

У статті «Модель Чорнобильського вулкана» Микола Жарких в кінці 80-х років ХХ ст. скеровує громадськість до прочитання книжки Маслова В. П., Мясникова В. П., Данилова В. Г. «Математическое моделирование аварийного блока Чернобыльской АЭС» для того, щоб знати, чим загрожує зруйнований реактор ЧАЕС і як запобігти наступним катастрофам. Жарких закликає знати і про рентгени, і про кюрі, і про нітрати, і про таллій з берилієм, оволодівати досягненнями сучасних природничих наук, щоб свідомо уникнути можливих майбутніх катастроф.

Автор статті: Наталя Звольська.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*