Використання аквапоніки в домашній акваріумістиці - Блог про Львів

Використання аквапоніки в домашній акваріумістиці

Аквапоніка

Аквапоніка – унікальна сучасна технологія, яка все частіше використовується в акваріумістиці. Вона дозволяє об’єднати два заняття – вирощування рибок та рослин. Як показує практика, за допомогою такої техніки можна легко досягти більш ефективних результатів, ніж при окремих процесах.

Суть та особливості аквапоніки

Будь-яке хобі приносить задоволення, і не має значення, чим саме ви захоплюєтеся. Хтось збирає монети чи марки, іншим подобаються азартні ігри та бонуси за реєстрацію в казино, треті воліють розводити рослини чи акваріумних риб. Любителі двох останніх занять напевно оцінять аквапоніку.

Кожному власникові акваріума відомо, що періодично вода в ньому каламутніє, незважаючи на використання спеціальних засобів для очищення. Забруднення неминуче, але рибки не можуть мешкати у брудній, насиченій аміаком воді, тому її слід періодично міняти.

Відомо, що продукти життєдіяльності риб (а точніше – нітрати, що утворюються з аміаку) є гарним добривом для кімнатних рослин, тому можуть використовуватися з цією метою. Рослинність через коріння споживає удобрення просто з води, таким чином очищаючи останню. У результаті виходить замкнута циклічна система, що не потребує внесення хімікатів у розвиток рослин. А рибам достатньо давати традиційний корм.

Влаштування аквапонічної конструкції

У продажу вже є готові аквапонічні конструкції для домашнього використання. Але таку установку можна легко створити самостійно, тим самим заощадивши бюджет. Тут головне – правильно організувати процес.

Для установки знадобляться дві ємності: одна – для вихованців, інша – рослин. Ємність для останніх встановлюється безпосередньо на акваріум. Облаштувати рослинність можна у пластиковому контейнері прямокутної форми, з відповідною акваріуму площею та формою дна. Бажано, щоб ширина контейнера була дещо меншою за акваріумну кришку: повинен залишитися відкритий простір для годування риб.

Також читайте:   Що треба розуміти перед тим, як брати кошенятко

Далі слід діяти так:

  1. Угорі ємності потрібно зробити отвір, вмонтувати в нього фітінг та приєднати через нього шланг для затоки води.
  2. Унизу вирізається такий самий отвір, призначений для зливу. Фітинг для зливного отвору має бути з краником, а шланг, що від нього прямує до акваріуму, обладнується сіткою (це дозволить додатково механічно очистити воду). Стики слід ретельно герметизувати.
  3. Вода до контейнеру для рослинності подається акваріумним насосом із фільтром, причому помпа має бути регульованою. Інакше буде неможливо підтримувати в ємності необхідний рівень води (він визначається досвідченим шляхом).
  4. Готову конструкцію треба перевірити на герметичність, що легко зробити у ванній кімнаті.
  5. До контейнеру насипається ґрунт: спеціально призначений для рослин або аналогічний тому, що міститься в акваріумі. На грунт виставляються пластикові горщики з рослинами (на дні обов’язково повинні бути отвори).

На цьому домашню аквапонічну конструкцію можна вважати готовою.

Корисні поради

Визначаючись з видами рослин та рибок, спочатку варто вибрати максимально невибагливий варіант того й іншого. Наприклад, це може бути спатифіллум або аспарагус, а щодо риб – гупі.

Потрібно стежити за оптимальним рівнем води у ємності для рослин.

Годування та утримання рибок мають залишатися незмінними.

Згодом можна вдосконалювати систему: додавати елементи освітлення рослин і фітоємності, впроваджувати до зеленого ансамблю квіти, експериментувати з дизайном акваріума тощо.

Додамо, що в Мережі є багато інформації про аквапоніку. Не тільки бетери знайдуть багато цікавого на сайті litsa.com.ua, а й любителі акваріумістики зможуть дізнатися чимало корисного на відповідних Інтернет-ресурсах.

Автор статті: inna.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*