Екскурсія у ЛОНПБ

Екскурсія

13 травня 2022 року в КЗ ЛОР «Львівська обласна науково-педагогічна бібліотека» (вул. Зелена, 24), у рамках проєкту «Львів зустрічає. Мистецтво, прогулянки, спілкування», на прохання ГО «Асоціація екскурсоводів м. Львова та області», директором бібліотеки Андрієм Цибком та завідуючою відділом науково-консультативної та методичної роботи Наталією Звольською було проведено екскурсію приміщенням бібліотеки.

Під час екскурсії Андрій Цибко розповів про Музей-архів Володимира Ольхом’яка (1929-2018), який відкрито в ЛОНПБ 19 квітня 2022 року з ініціативи Департаменту освіти і науки Львівської ОВА, за фінансової підтримки мецената Зіновія Козицького та за сприянням берегині архіву Ольхом’яка – Галини Корнєєвої. Екскурсоводи Львова та Львівської області змогли побачити старі конспекти з юнацьких років фотохудожника; його фотолабораторію; архів, де містяться фотоплівки, негативи, паспорти об’єктів; фотоальбом за 1949-1950 роки; чарівний фотоапарат та речі, якими користувався у своєму мистецькому житті; чудові фотороботи, на яких представлена родина, видатні мистці, пам’ятки архітектури та історії; вигляд його місця проживання на Збоїщах у молоді роки та ін.

Наталія Звольська ознайомила гостей з історією палацу, в якому на сьогоднішній день працює Львівська обласна науково-педагогічна бібліотека, та його колишніми мешканцями. Зокрема, родиною Леона та Ядвіги Шептицьких, які проживали в ньому приблизно у 1923-1939 рр. Матеріал екскурсії базувався на таких джерелах, як листи та спогади. Листи належать о. Климентію Шептицькому. Вони взяті з книги Юстина Бойка та Івана Матковського, що називається «Листи до рідного брата Станіслава графа Шептицького та родини» (- Львів, 2018. – 224 с.). Спогади дітей Леона та Ядвіги Шептицьких – Яна Сильвестра, Ванди, Єлизавети і племінника Яна Казимира Шептицького – з книги Івана Матковського «Казимир граф Шептицький – отець Климентій: польський аристократ, український ієромонах, екзарх Росії та Сибіру, архимандрит Студитів, Праведник народів світу, блаженний Католицької Церкви» (- Львів, 2019. – 664 с.). Було використано також спогади Єлизавети Шептицької, вміщені в книзі «Мойсей українського Духа» науково-популярного видання «Артклас», автором-упорядником якої є Ольга Михайлюк (- Львів, 2015. – С. 44-47). Вище названі книги були подаровані авторами Львівській обласній науково-педагогічній бібліотеці в рамках проєкту Олени Білоус «Молитва до Митрополита. Софія» у 2019 році.

Екскурсоводи дізналися, що, крім Леона та Ядвіги Шептицьких, палац мав ще й інших власників з шляхетних родин: Адама Саріуша Замойського, для якого був побудований будинок на початку ХІХ ст., Дідушицьких, Лєваковських. Про це йдеться в “Енциклопедії Львова” за редакцією Андрія Козицького (- Т. 2. – Львів, 2008. – С. 391). У часи Адама Саріуша Замойського в палаці відбувалися збори масонської ложі, до якої належав і сам власник.

Також читайте:   Куди приводять мрії, або історія однієї цукерочки ....

Під час Другої світової війни тут розмістився штаб італійських військових підрозділів.

Від 1944 року в будинку містилася бібліотека Львівського педагогічного інституту, а після його переведення до Дрогобича в 1947 році – Львівська обласна науково-педагогічна бібліотека, яка працює до сьогоднішнього дня і є освітнім, культурним, інформаційним центром, що проводить різні заходи, проєкти, популяризує мистецькі та культурні цінності.

Палац, в якому знаходиться Львівська обласна науково-педагогічна бібліотека, побудований у стилі класицизму. Його внутрішнє планування переважно анфіладного типу. На головній осі будинку влаштована кругла у плані сходова клітка зі світловим ліхтарем. На другому поверсі в інтер’єрі збереглися парадні кімнати й бенкетна зала зі стелями, оздобленими ліпниною й фасетами, колонами іонічного ордеру, дверима із супрапортами, паркетними підлогами з дерева цінних порід. У центрі головного фасаду розташована вхідна брама, над якою влаштований балкон на фігурних кронштейнах. Центральна частина завершена трикутним фронтоном, який спирається на чотири консолі, оздоблені рослинним орнаментом. Під вікнами другого поверху містяться рельєфні вставки з ліпниною міфологічної тематики: дві із зображенням полювання Артеміди, дві – путті з гірляндами квітів.

Екскурсоводи дізналися не тільки про будівлю на вул. Зеленій, 24, а й про палац у с. Вишня на Львівщині, переглянувши фільм «Прогулянка палацом Фредрів-Шептицьких у с. Вишня» (Твоє місто), який люб’язно запропонувала автор проєкту «Молитва до Митрополита. Софія» Олена Білоус.

Чудові пам’ятки, які збереглися до наших днів, дарують неймовірну насолоду.

Учасники екскурсії сфотографувалися на тому місці, де в 1933 році зробили знімок Леон та Ядвіга Шептицькі в колі своєї родини і друзів, та в дворі палацу.

Львівська обласна науково-педагогічна бібліотека дякує Голові правління ГО «Асоціація екскурсоводів м. Львова та області» п. Галина Вілкова, п. Надії Козак, п. Тетяні Цюлюпі та ін. екскурсоводам за співпрацю.

Автор статті: Наталя Звольська.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*