Перший «неофіційний» чемпіонат світу з футзалу: турнір, який змінив усе - Блог про Львів

Перший «неофіційний» чемпіонат світу з футзалу: турнір, який змінив усе

Ретро

У 1982 році відбулась подія, яка має велике значення в історії футзалу – перший футзальний чемпіонат світу. Він проходив у бразильському місті Сан-Паулу. В принципі, те, що перший футзальний «мундіаль» відбувся саме у Бразилії, насправді є логічним, оскільки у цій країні футзал має давні традиції, і популярність у нього не нижче, а часом навіть вище, ніж у футболу.

Однак, з іншого боку, зараз через сорок років після того чемпіонату світу, можна казати про те, що було би логічно, щоб перший чемпіонат світу з футзалу проходив би в Уругваї – країні, де футзал і був придуманий. Але на користь Бразилії зіграв один важливий момент: головний офіс ФІФУСА знаходився саме у Сан-Паулу, тому цим і можна пояснити, що перший чемпіонат світу з футзалу під егідою ФІФУСА проходив саме у Бразилії з 30 травня по 6 червня 1982 року. І, до речі, саме збірна цієї країни стала першим чемпіоном світу з футзалу. Що символічно: збірна Бразилії стала першим чемпіоном світу з футзалу і у 1982 році під егідою ФІФУСА, і у 1989 році – під егідою ФІФА..

Ви, мабуть, вже прочитали, що цей чемпіонат світу носить звання неофіційного, вірно? Тож, настав час пояснити, в чому суть. Річ у тім, що після того, як головний керуючий орган світового футболу – ФІФА – взяв футзал під свій контроль, то офіційними вважаються саме ті футзальні турніри, які проходять під егідою цієї організації. Що стосується чемпіонату світу 1982 року, то цей «мундіаль» проходив під егідою ФІФУСА (FIFUSA – Federação Internacional de Futebol de Salão) – Міжнародної Федерації футболу в залі (тоді ще не було саме чіткого поняття такого виду спорту, як футзал, а був саме «Футбол у залах». – А. Т.). Саме ця організація була довгий час головним керуючим органом у світовому футзалі, поки до цього виду різновиду футболу не почав проявляти інтерес ФІФА. Однак, поки ФІФА придивлявся до футзалу та проводив представницькі міжнародні турніри, ФІФУСА організовував свої чемпіонати світу. Згодом же ФІФА взяв футзал під свій патронат, і організував свій перший чемпіонат світу з футзалу у 1989 році у Нідерландах, після чого саме футзальний чемпіонат світу під егідою ФІФА отримав статус офіційного. І варто сказати, що тоді між ФІФА та ФІФУСА були деякі суперечки як щодо назви виду спорту, так і щодо правил гри, адже футзал ФІФУСА та футзал ФІФА мав деякі розбіжності. Втім, це тема для окремого матеріалу…

Про результати того турніру ми наразі говорити не будемо. Однак, ми можемо поговорити про інший момент, який є важливим саме в контексті історії футзалу та розвитку гри.

Чому саме цей бразильський чемпіонат світу під егідою ФІФУСА змінив усе? Бо насправді так і є. І після проведення цього чемпіонату світу в Сан-Паулу почалися спроби зробити футзал олімпійським видом спорту. На це були серйозні підстави. Річ у тім, що тодішнє керівництво Міжнародного Олімпійського Комітету було присутнім на відкритті першого чемпіонату світу з футзалу. І це мало би сприяти тому, щоб футзал невдовзі став олімпійським видом спорту. Більше того – виявляється, що ще у середині 80-х років минулого століття вже йшли розмови про те, щоб футзал став олімпійським видом спорту. Зокрема, були плани щодо презентації футзалу в програмі Олімпійських Ігор 1992 року у Барселоні к якості показового виду спорту, тим більше, що в Іспанії футзал вже тоді був дуже популярним, а створення у 1989 році професіонального чемпіонату – Національної ліги футзалу (LNFS – Liga Nacional de Futbol Sala) тільки сприяло збільшенню популярності цієї гри у форматі «5х5». Однак, на жаль, плани так і залишилися планами.

Також читайте:   Футбол. Підсумки групового етапу чемпіонату світу. Частина перша

Також варто додати, що чемпіонат світу 1982 року під егідою ФІФУСА призвів до того, що трохи згодом футзалом почали цікавитись представники ФІФА. Принаймні, вже незабаром делегати ФІФА почали обслуговувати матчі Турніру європейських чемпіонів, який з 1985 по 2001 роки був головним клубним футзальним турніром Європи. Окрім того, ФІФА почав підготовку до свого першого чемпіонату світу з футзалу, який відбувся у 1989 році у Нідерландах. Тобто, через сім років після першого чемпіонату світу ФІФУСА. Тому, можна з усією впевненістю казати про те, що саме цей чемпіонат світу 1982 року, який ФІФА вважає «неофіційним», дав поштовх подальшому розвитку цього виду спорту. І це – факт, з яким навряд чи хтось зможе посперечатися. Інша справа, що можна іноді помріяти, що якби перший чемпіонат світу під егідою ФІФУСА відбувся не у 1982 році, а трохи раніше (наприклад, у середині 1970-х), то, можливо, і сама гра розвивалася б трохи інакше. Тим не менш, незважаючи на те, що ФІФА не вважає ЧС-1982 офіційним, однак для історії футзалу, який у 2030 році святкуватиме своє 100-річчя, нинішній ювілей першого футзального «мундіалю» має насправді велике значення.

Замість постскриптуму – кілька фактів.

Як ми вже зазначали, перший чемпіонат світу під егідою ФІФА відбувся у 1989 році. До того часу ФІФУСА вже встиг провести три чемпіонати світу з футзалу: у 1982 році – у Бразилії, у 1985 – в Іспанії, у 1988 – в Австралії. На двох «мундіалях» тріумфували бразильці, а у 1988 році перемогу здобула збірна Парагваю. Деякі з гравців тієї збірної Бразилії, яка грала на чемпіонатах світу під егідою ФІФУСА, перейшла грати у футзал, який був за правилами ФІФА. Зокрема, Рауль (чемпіон світу ФІФУСА 1985 року, срібний призер чемпіонату світу ФІФУСА 1988 року, чемпіон світу ФІФА 1988 року) та Вандер Яковіно (срібний призер чемпіонату світу ФІФУСА 1988 року, капітан команди, чемпіон світу ФІФА 1992 та 1996 років, капітан команди), чий син, Бруно Яковіно, зараз грає у чемпіонаті Іспанії.

Що стосується ФІФУСА, то ця організація проводила свої чемпіонати і після того, як був проведений перший чемпіонат світу ФІФА. До 2003 року чемпіонат світу ФІФУСА проводився раз на три роки. Після того, як ФІФУСА змінив назву на АМФ (AMF – Asociación Mundial de Futsal), чемпіонати світу під егідою цієї організації проводяться раз на чотири роки. Останній чемпіонат світу АМФ проходив у 2019 році в Аргентині, і саме збірна цієї країни стала чемпіоном світу за версією АМФ, обігравши у фіналі бразильців – 3:2. Наступний чемпіонат світу АМФ має відбутись у 2023 році.

Збірна Бразилії з футзалу не ставала чемпіоном світу ФІФУСА/АМФ після 1985 року та переходу деяких зіркових гравців у футзал ФІФА. Таким чином, збірна Бразилії має два чемпіонських титули у футзалі АМФ та п’ять – у футзалі ФІФА (більшу кількість титулів чемпіонів світу за версією ФІФА наразі не має жодна інша збірна, оскільки збірна Іспанії має два титули, а Аргентина та Португалія – по одному. – А. Т.).

Лише три країни перемагали у чемпіонатах святу як за версією ФІФУСА/АМФ, так і за версією ФІФА. Це збірні Бразилії (1982, 1985 – ФІФУСА/АМФ, 1989, 1992, 1996, 2008, 2012 – ФІФА), Аргентини (1994, 2019 – ФІФУСА/АМФ, 2016 – ФІФА) та Португалії (1991 – ФІФУСА/АМФ, 2021 – ФІФА).

Збірна Уругваю – країни, у якій футзал зародився у 1930 році – не має жодного титулу чемпіона світу як у футзалі ФІФУСА/АМФ, так і у футзалі ФІФА.

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: «Futsal Historia»

Автор висловлює вдячність футзальному журналісту Стіву Харрісу за допомогу при підготовці матеріалу.

Автор статті: Terentyev.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*