Соціокультурний захід – виставка робіт Романа Барабаха та екскурсія підземеллям - Блог про Львів

Соціокультурний захід – виставка робіт Романа Барабаха та екскурсія підземеллям

Підземелля

З 7 червня 2022 року в КЗ ЛОР «Львівська обласна науково-педагогічна бібліотека» стартує проєкт «Інноваційна бібліотека» з метою інформаційного та комунікативного забезпечення потреб в освіті, неформальній освіті та самоосвіті користувачів. Його ініціатором та організатором виступає заступник директора ЛОНПБ Оксана Кумецька.

9 червня 2022 року, в рамках даного проєкту, група дітей, які тимчасово переїхали до Львова з Київської, Луганської, Донецької, Сумської та ін. областей, а також учні-львів’яни та їх батьки, відвідали виставку робіт львівського художника Романа Барабаха на тему російсько-української війни 2022 року, яка експонується у Львівському музеї історії релігії, а також прослухали екскурсію підземеллям, що датується 13 ст.

На презентації виставки був присутній Василь Дорош, начальник відділу національностей та релігій департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської обласної військової адміністрації. Він представив Романа Бараха.

Художник Роман Барах народився у Львові в 1990 р. Закінчив Львівську національну академію мистецтв (кафедра графічного дизайну). Цікавиться сакральним мистецтвом. Створює комікси та графічні новели. Входить до громадської організації «Вирій», що відновлює українські цвинтарі на території Польщі.

Його графічні роботи вражають. Наприклад, схвильований юнак на кораблі, що в бурхливому морі. Поруч з ним – вервиця, окуляри; воїн, який закрив руками обличчя, а поруч – погляд чоловіка, на голові якого ледь проглядається терновий вінок; капелан, що відправляє Службу Божу для воїнів. На умовному престолі – чаша з вином, хрест та частиці кольору крові, що символізують жертвенність; один із захисників «Азовсталі» – Михайло Діанов, біля якого йде поруч його жертвенність у вигляді чоловіка та ін.

Також читайте:   Петро Франко відвідав ЛОНПБ

Діти відвідали з екскурсоводом Богданом Богдановичем підземелля, яке приписують терему Лева Даниловича і першому поверху домініканського монастиря. Учасники проєкту побачили келії монахів.
Розповідь про княжну Гальшку Острозьку, яку переховувала в монастирі її матір Беата від посягань на її руку Лукаша Гурки, познанського воєводи, вони не почули. Богдан Богданович пожартував, що діти ще для цієї інформації замаленькі. Екскурсовод рухався з дітьми швиденько, щоб вони не замерзли у підземеллі. З кутків виглядали страховиська. Наприклад, Баба Яга.

Після екскурсії в саду Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки на учнів чекали подаруночки від спонсорів – Max-Reger-Gymnasium Amberg та Kepler-Gymnasium WEIDEN, які роздала дітям Оксана Кумецька.

Львівська обласна науково-педагогічна бібліотека та всі учасники проєкту «Інноваційна бібліотека» дякують художнику Роману Барабаху за його вражаючі роботи і чекають до себе в гості на майстер-клас з графіки. Велика вдячність також екскурсоводу Богдану Богдановичу за дуже гарну дитячу екскурсію.

Автор статті: Наталя Звольська.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*