Курси валют: звідки беруться коливання?

Курси валют: звідки беруться коливання?

Це питання цікавить кожну дорослу людину.Фактори, що впливають на валютні курси, є економічними та політичними.

Сьогодні вище, завтра нижче… Один у банку чи в стаціонарному обмінному пункті, інший в його більш сучасному варіанті, яким є онлайн обмінний пункт. До речі, якщо потрібно продати фунти в Києві або Львові, а також долари, євро та інші валюти – переходьте по посиланню та шукайти найвигідніший для себе варіант.

Та все ж, чому курси валют постійно коливаються? Які фактори впливають на їх рівень? На ці питання ми спробуємо відповісти в статті нижче.

Економіка і політика

Для початку ми можемо розділити фактори, що впливають на величину валютних курсів, на економічні та політичні. Ці дві площини у валютній сфері тісно взаємопроникають одна в одну, створюючи низку непрямих факторів, які роблять коливання валютних курсів такими, якими вони є. Безпосередній — це, звичайно, залежність між попитом і пропозицією, тобто попитом на дану валюту та її кількістю. Чим більше вона нам потрібна, тим ціннішою вона стає. Так само, коли нам потрібно менше, це дешевше. І тут постає питання про непрямі чинники, тобто те, що змушує нас потребувати більше чи менше певної валюти.

Економічні фактори

  • Рівень процентних ставок. Процентні ставки, які оплачує власник капіталу за його позику, суттєво впливають на рішення інвесторів щодо національної валюти. Коли ставки ростуть, інвестори хочуть більше валюти. Таким чином, його швидкість зростає. Коли процентні ставки падають, інвестиції падають, а курс валюти падає.
  • Рівень інфляції. Інфляція, що вимірюється темпами зростання цін, перетворюється на конкурентоспроможність експортованих товарів у довгостроковому періоді. Чим вища інфляція, тим менший попит на наші товари, а отже, і на нашу валюту. Тому його курс падає. І навпаки. Чим нижча інфляція, тим вищий експорт і вищий курс нашої валюти. Однак у короткостроковій перспективі вища інфляція призводить до нижчих процентних ставок, а це – до нижчого обмінного курсу національної валюти.
  • Темпи економічного зростання. У довгостроковій перспективі економічне зростання збільшує імпорт, і, таким чином, більше національної валюти з’являється на зовнішніх ринках, тому її обмінний курс падає. У короткостроковій перспективі економічне зростання є спокусливим для іноземних інвесторів, що призводить до підвищення попиту на національну валюту, а отже, до підвищення її курсу.
  • Рівень безробіття. Чим вищий рівень безробіття, тим менший попит на імпортну продукцію. Водночас менше вітчизняної валюти потрапляє на зовнішній ринок, що призводить до зростання її курсу.

Політичні фактори

Величезний вплив на формування курсу валюти мають не тільки економічні, а й політичні фактори. Валютні інвестори швидко реагують на політичні чи соціальні події та використовують їх для прийняття інвестиційних рішень. Якщо їм щось заважає, вони просто не інвестують і національна валюта втрачає свою цінність.

Автор статті: Jorgen.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*