Ноутбук сильно гріється під час гри або роботи. Причини та що робити - Блог про Львів

Ноутбук сильно гріється під час гри або роботи. Причини та що робити

гріється ноутбук

У процесі роботи ноутбука його компоненти споживають електрику, виділяючи тепло. Сучасні лептопи сконструйовані таким чином, щоб надмірне тепло не завдавало шкоди компонентам, але згодом будь-яка система охолодження може вийти з ладу, що призводить до перегріву обладнання.

Ознаки перегріву

  1. Ноутбук самостійно вимикається.
  2. Система гальмує чи постійно зависає.
  3. Вентилятор дуже шумить.

Якщо ви постійно стикаєтеся з однією з перелічених ознак, то вам потрібно звернути увагу на температуру процесора, відеокарти та жорсткого диска. Подивитися ці показники можна за допомогою спеціальних утиліт (Speccy, AIDA64, HWMonitor).

Температура процесора та відеокарти не повинна перевищувати 90 градусів під час навантаження. У вінчестера верхня межа набагато нижча – близько 60 градусів.

Якщо ви виявили, що ноутбук перегрівається, вам потрібно терміново усунути причину цього негативного явища. Однак спочатку цю причину доведеться правильно визначити:

  • Пил, що накопичився всередині корпусу лептопа.
  • Система охолодження, що вийшла з ладу (вентилятор перестає крутитися).
  • Підсихання термопасти на процесорі чи відеокарті.
  • Надмірне обчислювальне навантаження.

Це основні причини перегріву ноутбука. Можуть бути й інші варіанти, типу пошкоджень мікрочіпів або збоїв алгоритмів їхньої роботи, але це неможливо діагностувати в домашніх умовах. Тому якщо наведені нижче поради щодо усунення перегріву вам не допомогли, звертайтесь до компанії fixme за ремонтом ноутбука у Львові, доки він не згорів.

Усуваємо причину перегріву ноутбука

Найбільш поширеною причиною є засмічення ноутбука пилом та різним дрібним сміттям. Багато користувачів ніколи не чистять свій лептоп, тоді як усередині його корпусу накопичується бруд, який згодом заважає комплектуючим нормально охолоджуватися. Щоб очистити ноутбук від пилу:

  1. Знайдіть інструкцію від виробника та уважно вивчіть, як знімати кришку.
  2. Малопотужним пилососом (у жодному разі не звичайним!) або балончиком зі стисненим повітрям (продається в будь-якому комп’ютерному магазині) видаліть пил з поверхні комплектуючих.
  3. Ватними паличками, змоченими в слабкому спиртовому розчині, протріть пластикові і металеві поверхні всередині корпусу, прибравши з них бруд, що налип. Замість паличок можна використовувати вологі серветки.

Не протирайте материнську плату, відеокарту та інші мікросхеми – на них можуть залишитись фрагменти вати чи серветок. Дайте просохнути деталям ноутбука та поставте кришку на місце.

Перевірка системи охолодження

Друга за популярністю причина перегріву – вихід із ладу системи охолодження. Робочий термін вентилятора – від 2 до 5 років, але через неправильну експлуатацію або заводський шлюб цей час може серйозно скоротитися.

Самостійно діагностувати несправність вентилятора складно, якщо не йдеться про механічні пошкодження. Можна спробувати акуратно розібрати його та почистити, але якщо такого досвіду немає, то краще не ризикувати та віднести лептоп до сервісного центру.

Заміна термопасти

Між процесором та корпусом радіатора нанесений тонкий шар термопасти, завдяки якій зайве тепло не поширюється по корпусу, а виганяється за допомогою вентилятора у простір. Через кілька років експлуатації ноутбука термопаста може засохнути та втратити свої властивості, що призводить до збільшення температури процесора.

У ноутбуці заміну термопасти не рекомендується проводити самостійно. Зверніться до сервісного центру, щоб не пошкодити важливі компоненти пристрою.

Зниження навантаження

Чим більше операцій ви виконуєте на ноутбуці, тим більше він гріється. Особливо це актуально для старих лептопів, система охолодження яких не готова до сучасних навантажень. Вирішити цю проблему можна за допомогою спеціальної охолоджуючої приставки, яка оснащена додатковими вентиляторами, що обдують днище ноутбука.

Однак приставка, що охолоджує, – це не панацея. Якщо ноутбук перегрівається через виконання деяких процесів, постарайтеся мінімізувати навантаження. Наприклад, не потрібно грати у «важку» гру по кілька годин на звичайному лептопі – він створений для виконання інших завдань. Для розваг є спеціальні ігрові і мультимедійні ноутбуки, система охолодження яких готова переносити будь-які навантаження.

Правила експлуатації

Щоб уникнути перегріву, намагайтеся дотримуватися наступних рекомендацій:

  • Не працюйте за ноутбуком на м’яких поверхнях – ліжку, дивані, ковдрах. Нижня частина лептопа потопає, що призводить до перекриття вентиляційних отворів та перегріву пристрою.
  • Періодично виконуйте повне чищення ноутбука за допомогою малопотужного пилососа. Якщо у вас немає такого досвіду, краще зверніться до сервісного центру – вийде дешевше, ніж міняти деталі, що згоріли.
  • Купуйте підставку, що охолоджує, або замініть систему охолодження, якщо старий вентилятор не справляється з навантаженням.

Не чекайте, доки ноутбук почне перегріватися. Встановіть утиліту для моніторингу температури комплектуючих та порівнюйте отримані показники з оптимальними значеннями, які можна переглянути до специфікації обладнання.

Автор статті: Jorgen.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*