Стабілізатор напруги: що це за прилад і для чого він призначений - Блог про Львів

Стабілізатор напруги: що це за прилад і для чого він призначений

Стабілізатор напруги

Таке негативне й досить поширене явище, як стрибки напруги, може призвести як до незначних поломок побутового обладнання, так і до їх повного виходу з ладу. До того ж, що несправності, які виникли в результаті недостатньої або надлишкової напруги, не вважаються гарантійним випадком.

Щоб уберегти себе від несподіваних і здебільшого значних фінансових витрат, експерти рекомендують придбати стабілізатор напруги. Саме цей прилад стане надійним захисником для різнопланової побутової техніки.

Які пристрої особливо чутливі

Найбільш чутливими навіть до найменших перепадів електроенергії вважаються:

  • холодильники та морозильні камери;
  • пральні машини;
  • мультимедійна апаратура;
  • кліматична техніка: кондиціонери, обігрівачі;
  • телевізори;
  • мікрохвильовки;
  • комп’ютери;
  • мережеве обладнання й освітлювальні прилади.

Більшість техніки, яка знаходиться в зоні ризику, є досить дороговартісною. І навіть один зламаний пристрій буде котувати набагато більше, ніж стабілізатор.

Про відсутність у приміщенні стабільно необхідних 220V свідчитимуть:

  • періодична зміна яскравості світла освітлювальних приладів, їх часте перегоряння;
  • відмова обладнання підключатись до мережі;
  • повне відключення побутових електроприладів, їх часті поломки.

На що звернути увагу під час покупки

Більшість користувачів технічних пристроїв не дуже добре розбирається в питаннях електроструму. Тому для вибору оптимальної моделі стабілізатора варто звернутися за рекомендаціями до відповідних спеціалістів або уважно вислухати консультацію продавця виробу.

Серед основних параметрів, на які потрібно звернути увагу, купуючи стабілізатор, найбільш значимими є наступні.

  1. Діапазон вхідної робочої напруги — показники максимального та мінімального напруження, за яких стабілізатор пускається в хід.
  2. Граничні показники вихідної напруги. Вони передбачають наявність допустимої похибки, за якій буде вмикатися стабілізатор для певного пристрою/споживача. Інформація про це міститься на корпусі або в технічному паспорті електропристрою.
  3. Кількість фаз. Для трифазної мережі можна скористатися відповідно трифазним стабілізатором або використати три однофазних установки. Варто врахувати, ремонт однофазної моделі обійдеться користувачу на порядок дешевше, аніж його трифазного аналога.
  4. Потужність. У спеціалізованих магазинах стабілізатори напруги у Києві представлені різними моделями. Наприклад, в Алло є можливість придбати малопотужні пристрої, які можна використати для окремого технічного устаткування: комп’ютера, пральної машини, холодильника тощо. Якщо користувач бажає забезпечити безпеку всіх наявних у будинку чи квартирі електроприладів, більш доцільно придбати потужну модель стабілізатора. Для цього потрібно порахувати сумарну потужність усіх пристроїв-користувачів, враховуючи запас енергії на майбутнє не менше 5 %.

Підключити стабілізатор можна самостійно або з допомогою відповідного спеціаліста. Потужні моделі експерти рекомендують встановлювати в місці або приміщенні, де немає постійного перебування мешканців. Мережеві стабілізатори розміщуються в окремих точках і виконують роль перехідника між розеткою й, наприклад, пральною машиною.

Автор статті: Jorgen.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*