Український футзал під час повномасштабної війни: чим він живе зараз? Частина четверта - Блог про Львів

Український футзал під час повномасштабної війни: чим він живе зараз? Частина четверта

Український футзал

Також неможливо не відзначити те, як українські футзалісти об’єдналися заради допомоги Збройним Силам України. Все почалося з того, що капітан львівської «Енергії» Тарас Кузь виставив свою ігрову футболку на благодійний аукціон. Практично тут же його підтримав воротар збірної України Кирило Ципун, який теж виставив свій лот. І після того гравці багатьох українських команд, а також вболівальники виставляли свої лоти для того, щоб збирати гроші на підтримку Збройних Сил України, а також людей, які залишились або без житла, або в окупації. Ці благодійні аукціони тривають і досі.

Тут важливо зазначити, що ініціативу української футзальної спільноти підтримали і в інших країнах. Зокрема, у Польщі за ініціативи сайту futsal–polska.pl був організований благодійний «Аукціон українських футболок», участь у якому взяли українські легіонери, які наразі виступають у чемпіонаті Польщі з футзалу. Усі виручені кошти були передані українському гравцеві Романові Вахулі, який займається волонтерською діяльністю. Також свій аукціон організувала збірна Грузії з футзалу, виставивши на продаж ігрові футболки. Кошти від аукціону були передані на допомогу Збройним Силам України.

Наразі вже стартував чемпіонат України з футзалу серед команд VBEТ Екстра-ліги, що є дуже важливим, зокрема, і для підготовки гравців національної збірної України до відбіркових матчів чемпіонату світу. Також у багатьох регіонах України також вже розпочинається новий футзальний сезон, а десь він вже йде. Окрім того, є надія, що незабаром стартують змагання у жіночому та дитячо-юнацькому футзалі. Щоправда, тут потрібно розуміти, що через від’їзд практично всіх футзалісток жіночої національної збірної України до зарубіжних чемпіонатів, рівень чемпіонату України серед жінок у новому сезоні буде слабким. Те ж саме стосується і дитячо-юнацьких чемпіонатів України. Однак, наразі важливо буде саме те, що вони розпочнуться та будуть дограні до кінця. І це буде ще один важливий фактор на користь українського футзалу, який, незважаючи на всі перешкоди, пов’язані з війною, все-таки живе. До того ж, треба додати, що у 2023 році український футзал офіційно святкуватиме своє 30-річчя. Тому, якщо цей найскладніший в історії українського футзалу сезон буде зіграний до кінця, то це буде дуже символічним переходом до нової історії цього виду спорту, який в Україні є наймасовішим (варто лише подивитись на кількість команд, які грають у регіональних чемпіонатах, щоб це зрозуміти. – А. Т.). Однак, усі розуміють, що по-справжньому нова історія українського футзалу розпочнеться лише після перемоги України проти російських окупантів. І дуже хочеться вірити, що після цього не тільки буде відновлення пошкодженої спортивної інфраструктури, а і повернення України до когорти топових футзальних країн, як це було на початку ХХІ століття, коли збірна України з футзалу двічі ставала срібним призером чемпіонату Європи, а чемпіонат України з футзалу буде таким же топовим, як чемпіонати Іспанії, Португалії та Італії. На це і сподіваємось.

Автор статті: Terentyev.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*