Український футзал під час повномасштабної війни: чим він живе зараз? Частина перша - Блог про Львів

Український футзал під час повномасштабної війни: чим він живе зараз? Частина перша

Футзал в умовах війни

Після 24 лютого, коли російська армія почала повномасштабне військове вторгнення на територію України, життя поділилось на «до» і «після». Не став винятком і український спорт, зокрема – футзал. Ще напередодні військового вторгнення росіян футзальне життя в Україні вирувало.

Зокрема, 23 лютого в Івано-Франківську був зіграний матч Кубку України між івано-франківським «Ураганом» херсонським «Продексімом», за підсумками якого «Ураган» вийшов до вирішальної стадії змагань. Також 23 лютого в Івано-Франківську проходили матчі третього з’їзного туру чемпіонату України у віковій категорії U-15 серед команд Вищої ліги. І саме 24 лютого мали бути зіграні останні матчі цього з’їзного туру, після чого у березні мали відбутись вирішальні поєдинки цих змагань. Також 23 лютого відбулось засідання Конгресу Асоціації футзалу України, на який з’їхались представники регіональних Асоціацій. Але настало 24 лютого, яке стало початком нового етапу війни за Незалежність України, яку ця країна веде з зими 2014 року, коли Росією були окуповані Крим та частина Луганської та Донецької областей.

І тут потрібно повернутись у 2014 рік, щоб зрозуміти, з чим тоді зіштовхнувся український футзал. Через окупацію частини Луганської та Донецької областей не змогли приймати своїх суперників на своїх майданчиках такі клуби, як «ЛТК» (Луганськ) та «Єнакієвець» (Єнакієве), які грали в Екстра-лізі (головному дивізіоні українського футзалу), а також «Буран-Ресурс» (Донецьк), який грав у Першій лізі чемпіонату України з футзалу.

Тому, кінцівка сезону 2013/2014 років була дограна у Черкасах. Окрім того, окупанти з Росії серйозно пошкодили Палац спорту «Дружба» – арену, на якій свого часу грав найтитулованіший футзальний клуб України – «Шахтар» (Донецьк). На цій арені у сезоні 2005/2006 «Шахтар» у півфіналі Кубку УЄФА приймав гранда іспанського та світового футзалу – команду «Бумеранг Інтерв’ю», яка нині називається «Мовістар Інтер». Варто додати, що на цій арені також проходив відомий легкоатлетичний турнір «Зірки жердини», який організовував знаменитий український спортсмен Сергій Бубка. Окрім того, на цій арені проводились міжнародні турніри з баскетболу, гандболу та хокею.

Також читайте:   Перспективна молодь з високими сподіваннями

Також початок окупації Криму і Луганської та Донецької областей болісно відгукнувся і на дитячому футзалі. На всеукраїнських дитячо-юнацьких змаганнях з футзалу Донецьку область успішно представляли такі команди, як Академія «ЛТК» (Луганськ), «Стірол-ДЮСШ» (Горлівка), «Моноліт-ДЮСШ» (Амвросіївка), «НВК № 49-Надія» (Макіївка), ДЮСШ № 5 (Донецьк). Варто відзначити, що команди з Горлівки та Амвросіївки вдало представляли Україну на міжнародній арені – у їх активі були перемоги на престижному міжнародному турнірі «Costa Daurada Cup» в Іспанії, вихованці Академії «ЛТК» зараз грають у чемпіонаті України серед команд Екстра-ліги, а донецька ДЮСШ № 5 виховала таких гравців, як Сергій Дрьомов та Сергій Ситін, які свого часу були серед лідерів національної збірної України з футзалу. Через окупацію Росією Криму, Луганської та Донецької областей український футзал втратив багатьох перспективних гравців, які могли би зіграти за збірну України (U-19) на першому чемпіонаті Європи з футзалу серед 19-річних юнаків, який відбувся у 2019 році у столиці Латвії, Ризі.

Що стосується Криму, то свого часу він був представлений у чемпіонаті України з футзалу командою «ПФС» (Севастополь). Окрім того, в Алушті проходив Молодіжний Всеукраїнський турнір з футзалу у віковій категорії U-21.

Далі буде…

Автор статті: Terentyev.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*