Український футзал під час повномасштабної війни: чим він живе зараз? Частина третя - Блог про Львів

Український футзал під час повномасштабної війни: чим він живе зараз? Частина третя

Футзал під час війни

9 червня 2022 року російські ракети знищили Льодовий палац спорту у Сєвєродонецьку. На цій арені свої домашні матчі у рамках чемпіонату України серед команд Екстра-ліги проводив «ДЕ Трейдинг» з Миколаївки. Також там приймали своїх суперниць по жіночому чемпіонату України з футзалу «Кобра» (Білокуракіне) та «Луганочка» (Луганська область). Окрім того, там проводились практично всі матчі чемпіонату Луганської області з футзалу. Фактично після того, як у 2014 році Росія окупувала Луганськ, внаслідок чого стало неможливим проведення всеукраїнських футзальних змагань у спорткомплексі «Старт» та «ЛТК-Арені», саме Льодовий палац спорту у Сєвєродонецьку був головним центром футзальних баталій на тій території Луганської області, яка була під контролем України. Наразі Сєвєродонецьк окупований Російською Федерацією.

Але наразі новий футзальний сезон в Україні все-таки стартував (про це ми поговоримо трохи нижче). Та все-таки є деякі перепони. На жаль, деякі матчі чемпіонату України серед команд України вже переривалися повітряними тривогами. Вперше це сталося 24 вересня, коли матч третього туру чемпіонату України з футзалу серед команд футзальної VBET Екстра-ліги між командами «Рятувальник» (Ромни) – МСК «Харків» (Харків) було перервано через повітряну тривогу. Через це обидві команди-учасниці поєдинку були змушені пройти в укриття. Зазначимо, що це вже був далеко не перший прецедент, коли повітряна тривога перериває спортивний захід. На День Незалежності України, 24 серпня, повітряна тривога тричі переривала матч футбольної VBET Ліги у Львові. Через це матч сумарно тривав близько трьох годин. Трохи згодом такі ж ситуації повторювались під час футбольних, хокейних та футзальних матчів. Зокрема, варто згадати той факт, що через повітряну тривогу, яка була 22 вересня, був перерваний стартовий матч VBET чемпіонату Києва з футзалу, в якому грали команди «SkyUp Futsal» та «АГРОМАТ». Цей поєдинок був перерваний на 8-й хвилині за рахунку 1:1, і тепер він буде дограний трохи пізніше. У той же день через влучання російської ракети в об’єкт енергетичної структури у Хмельницькій області та відсутність світла не відбувся матч шостого туру чемпіонату України між командами «Сокіл» (Хмельницький) та «Енергія» (Львів). Також через масовані ракетні обстріли, які протягом жовтня відбувались по всій території України, не був зіграний всеукраїнський футзальний турнір серед жіночих команд «Разом до Перемоги!», який мав би фактично відкрити новий сезон в українському жіночому футзалі. Сюди також важливо додати, що наразі через ракетні обстріли страждають ще кілька українських міст з великими футзальними традиціями: Одеса, яка подарувала Україні таку команду, як ФК «Локомотив» (Одеса), котрий був 3-разовим чемпіоном України, Запоріжжя, яке свого часу було представлене у Вищій лізі чемпіонату України з футзалу одразу трьома командами, та Дніпро (колишній Дніпропетровськ), у якому базувався один з перших футзальних клубів України – «Механізатор». Також треба додати, що саме у Дніпрі народився один з культових футзалістів 90-х років минулого століття, який, на жаль, прийняв російське громадянство – Костянтин Єрьоменко.

Також читайте:   З часу початку революції Свободи та Гідності минув рік

Однак, разом з тим, є і позитивні моменти. Завдяки організованим навчально-тренувальним зборам жіночій національній збірній України з футзалу вдалося підготуватися до «Фіналу чотирьох» Євро-2022, який відбувався з 1 по 3 липня у португальському Гондомарі, і там українська збірна здобула бронзові медалі. Окрім того, буквально нещодавно жіноча збірна України потрапила до «Фіналу чотирьох» Євро-2023 серед жінок (наразі ще невідомо, де відбуватиметься цей турнір. – А. Т.). Так само вдалося підготуватися збірній України (U-19) до матчів відбіркового етапу, а потім – і фінальної стадії турніру. Як результат – юніорська збірна України на Євро-2022 (U-19), який з 4 по 10 вересня проходив у іспанському Хаені, вийшла до півфіналу турніру. Чоловіча студентська збірна України здобула друге місце на чемпіонаті світу з футзалу серед студентів у Португалії. А жіноча футзальна команда Харківського Національного економічного університету ім. С. Кузнеця стала срібним призером футзального турніру в рамках Європейських Університетських Ігор, які проходили у польській Лодзі. Все це свідчить про те, що незважаючи на військовий стан в Україні, її представники роблять усе для того, щоб примножити славні футзальні традиції українського футзалу.

Далі буде…

Автор статті: Terentyev.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*