«Різдвяною стежкою до щастя й добра» - Блог про Львів

«Різдвяною стежкою до щастя й добра»

Напередодні Різдва

Це назва книжково-журнальної виставки “Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки” (вул. Зелена, 24), присвячена Різдву Христовому. Експонується з 25.12.2022 р. до 06.02.2023 р.

Тут представлені нариси-дослідження у двох книгах відомого українського письменника, етнографа Василя Скуратівського «Святвечір» (- К., 1994), які містять сто грунтовних описів Різдвяних свят та обрядів українців. Є також книга Василя Скуратівського «Дідух» (- К., 1995. – 272 с.) – найбільш повне зібрання календарних свят українського народу.

Можна побачити унікальну енциклопедичну працю професора Степана Килимника, видатного дослідника української етнографії та етнології із зарубіжжя. Книга називається «Український рік у народніх звичаях в історичному освітленні. Том перший (Зимовий цикль)» (Вінніпег, 1955). Вона дає можливість кожному заглянути в минулі віки і тим самим реалізувати знаменне сократівське «Пізнай самого себе», відчути себе нацією.

Тішить око глибинна і прониклива народознавча розвідка, написана видатним українським церковним діячем і вченим Ксенофонтом Сосенком, видана накладом автора у Львові 1928 року під назвою «Культурно-історична постать староукраїнських свят Різдва і Щедрого Вечора». Вона присвячена «усім, що потрудились для української етнографії і зберегли великі цінності української давньої культури». Знайти її нині та прочитати в академічних бібліотеках – удача рідкісна, майже неможлива. Тож видавництво «Український письменник» у 1994 році зробило чудову для читачів послугу, повертаючи життя такому раритетові.

На виставці представлена книга А. Ю. Корнєва «Святковий рік» (- Харків, 2003. – 144 с.). Це перше в Україні видання, в якому етнографія та народознавство подані не тільки зрозумілою для дітей, але й близькою їм мовою однолітків. В книзі безліч цікавих оповідань з історії та культури України. В оформленні книги використано понад 50 українських орнаментів.

Також читайте:   Львів на карантині. Стрічки на майданчиках і пусто на вулицях

Експонується літературно-мистецький альманах для дітей «Різдвяний подарунок», упорядник якого – Володимир Пацюрко (- Дрогобич, 1995). «Різдвяний подарунок» у популярній формі розповідає про історію свят різдвяного циклу. В збірнику подано багато колядок, щедрівок, вертепів, новорічних віншувань, різдвяних поезій, легенд, переказів, рецепти святвечірніх страв.

Тут український освітньо-мистецький посібник-часопис для дітей старшого шкільного віку, молоді та викладачів художньо-естетичних дисциплін «Артклас» (3/4’2008). З нього можна довідатися про гуцульську коляду.

На виставці – збірка вертепів Зоряни Грегорійчук «Сяйво Предивної Ночі». Це її авторські сценарії вертепів з використанням кращих зразків народної творчості, коляд, віншівок, творів відомих поетів.

Експонується «Таїна Різдвяної ночі» (уклад. С. Дреботюк. – Тернопіль: Підручники і посібники, 2009. – 64 с.), де представлено українські різдвяні повір’я, прикмети, легенди, коляди, віншування та сценарії вертепу.

Біля цих чудових книг про Різдво знаходиться гарний м’який куточок, де у затишку можна поринути в таїну народження Божого Сина. Ласкаво просимо до нас!

Автор статті: Наталя Звольська.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*