Як правильно вибрати блок безперебійного живлення? - Блог про Львів

Як правильно вибрати блок безперебійного живлення?

блок безперебійного живлення

Джерело безперебійного живлення (або UPS – Uninterruptible Power Supply) – це обладнання, яке забезпечує безперебійне живлення пристроїв, які повинні працювати безперервно. Не лише комп’ютери та сервери, а й насоси центрального опалення, обігрівачі, контролери та вентилятори. Використання джерел безперебійного живлення дуже широке і включає будинки, офіси, школи, виробничі підприємства, банки та навіть лікарні.

По суті, блок безперебійного живлення – це пристрій, оснащений акумулятором, основним завданням якого є живлення підключених до нього електричних пристроїв. При відключенні електроенергії джерело безперебійного живлення забезпечує живлення, захищаючи обладнання від стрибків напруги.

На ринку існує кілька типів джерел безперебійного живлення:

  • Аварійні джерела живлення з т.зв пасивним резервом, який часто називають автономним. Ці блоки живлення забезпечують лише базовий захист від перебоїв в розетці. Система контролює вхідну напругу і тільки при виявленні падіння перемикається на роботу від акумулятора. До цього типу UPS можна підключати лише пристрої, для яких не потрібна ідеальна синусоїдальна форма напруги (наприклад, комп’ютерне обладнання). Недоліком автономних блоків живлення є запізніла реакція на перемикання в мережі (10-20 мілісекунд). Переваги включають меншу схильність до збоїв і менші втрати енергії, що пов’язано з меншими експлуатаційними витратами.
  • Лінійно-інтерактивні блоки живлення (line-interactive). Джерела живлення цього типу засновані на автономній конструкції, при цьому використовується перетворювач напруги, який постійно підключений, незалежно від джерела живлення. Завдяки цьому, коли живлення береться від мережі, перетворювач забезпечує адекватну стабілізацію. Однак при роботі в режимі батареї він перетворює постійний струм на змінний. Ці блоки живлення не завжди перемикають джерело живлення на батарею під час падіння напруги, тому що вони самі можуть його стабілізувати. Це позитивно впливає на час автономної роботи.
  • Аварійні джерела живлення з подвійним перетворенням (on-line, double-conversion). Вони забезпечують повний захист і генерують ідеальну вихідну напругу, а також добре підходять для найчутливіших приймачів. Купуючи блоки живлення цього типу, ми повинні враховувати високу ціну і великі втрати енергії, що зумовлено принципом їх роботи. До переваг можна віднести дуже високу стійкість до перешкод вхідної напруги, короткий час відгуку та відсутність перебоїв у електроживленні. Завдяки дуже хорошим параметрам і безперервній роботі вони використовуються для живлення медичного обладнання.

Ознайомитися із асортиментом та цінами сучасних блоків безперебійного живлення можна в Інтернет-магазині тут: https://elektro.in.ua/istochniki-besperebojnogo-pitanija/ibp/.

На що звернути увагу при виборі UPS?

Найважливішим параметром джерела безперебійного живлення є потужність, яку він може забезпечити підключеним до нього пристроям. Ця функція зазвичай надається двома способами:

  • активна потужність у ватах (Вт) – це номінальна потужність, яка може бути використана для виконання роботи і подається на підключені пристрої.
  • повна потужність у вольт-амперах (ВА)

Вибираючи UPS ми повинні спочатку визначити, яка потужність необхідна для живлення нашого обладнання, а потім вибрати відповідне джерело безперебійного живлення. Також слід врахувати:

  • Час передачі: щоб забезпечити безперебійну роботу пристрою, час передачі має бути якомога коротшим. Оптимальне значення має знаходитися в діапазоні від 10 до 20 мс, але пам’ятайте, що чим воно менше, тим більше гарантії, що комп’ютер не вимкнеться або не перезавантажиться вчасно. У випадку з медичними приладами будь-яка затримка перемикання неприпустима, тому в лікарнях використовуються ДБЖ, що працюють онлайн.
  • Час автономної роботи від батареї: основним завданням джерела живлення є підтримка роботи підключених пристроїв під час відключення електроенергії, але пам’ятайте, що цей час обмежений і дозволяє, залежно від ємності батарей, підтримувати роботу пристрою протягом кількох до кількох хвилин.
  • Кількість і тип розеток: Небажано підключати до блоку безперебійного живлення розгалужувачі, тому краще вибрати модель, яка має відповідну кількість захищених розеток.
  • Роз’єми та програмне забезпечення для моніторингу: Найпростіші джерела живлення не мають додаткових роз’ємів і пропонують лише світлодіодну або звукову сигналізацію робочого стану. Моделі, оснащені портом зв’язку з програмним забезпеченням, дозволяють перевіряти на комп’ютері або через Інтернет стан живлення, стан батарей і рівень заряду.
Автор статті: Jorgen.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*