Молодіжна Екстра-ліга (U-20). Обриси нового сезону - Блог про Львів

Молодіжна Екстра-ліга (U-20). Обриси нового сезону

Молодіжна Екстра-ліга

Отже, про сезон 2022/2023 р. р. ми поговорили. Тепер же давайте спробуємо поговорити про сезон майбутній. Хоча наразі говорити про це зарано, адже фактично цей сезон ще триває – як у дитячо-юнацькому, так і у дорослому футзалі. Але все-таки спробуємо трохи окреслити контури Молодіжної Екстра-ліги сезону 2023/2024 р. р.

Ми вже повідомляли про наміри зіграти наступний сезон МЕЛ у категорії U-19, а не U-20. Відповідно, якщо це станеться, то у новому сезоні МЕЛ буде дозволено грати юнакам, які народились після 1 січня 2005 року. І це, на думку автора, було би правильніше. Так само, як і було би правильно грати без «пізніх» гравців 2004 року народження. Тому що тоді знову буде чемпіонат U-20. Насправді чемпіонат у категорії U-20 (або навіть U-21) якщо і був би актуальний, то тільки за умови, якби у віковій категорії U-21 проходив футзальний чемпіонат Європи або чемпіонат світу. І то – не факт, що українські професіональні клуби погодились би на проведення такого чемпіонату – навряд чи вони би відпустили туди своїх гравців, навіть якби вони не мали ігрову практику в основному складі. Тому, все-таки говоримо про чемпіонат у категорії U-19. Так, він має проходити серед юнаків 2005 року народження. Але потрібно розуміти, що основний акцент все-таки робитиметься на юнаках 2006 року народження, адже саме вони складатимуть основу юніорської збірної України, яка боротиметься за право зіграти на Євро-2025 (U-19). Тому, наразі звертаємо увагу на ті команди, які теоретично можуть зіграти у новому сезоні МЕЛ та мають у своєму складі достатню кількість юнаків 2005-2006 р. н.

За інформацією футзального порталу «5х5», у наступному сезоні МЕЛ може взяти участь команда КДЮСШ (Кам’яні Потоки). Колектив з Полтавщини практично збереже свій склад, і це буде серйозною запорукою для того, щоб поборотися за медалі МЕЛ у наступному сезоні. Також у новому сезоні Молодіжної Екстра-ліги (U-19) теоретично можуть зіграти кілька команд, які наразі грають у Юнацькій Екстра-лізі (U-17). Зокрема, хотілося б побачити у наступному сезоні МЕЛ такі команди, як «Ураган» (Івано-Франківськ), «Фенікс» (Харків), «Чорне море» (Одеса), «Кардинал-Авангард-ДЮСШ № 4» (Рівне). Якщо ці зазначені команди зможуть зіграти у наступному сезоні Молодіжної Екстра-ліги, то це вже буде гарантією цікавого сезону. Теоретично до учасників може доєднатися столичний «SkyUp-2», якщо збереже нинішній склад (а про це є всі підстави казати, оскільки практично всі гравці, окрім Дмитра Мілевського та Богдана Гаврильченка – 2005-2006 років народження. – А. Т.). Тим більше, у підопічних Вадима Степанюка буде бажання взяти реванш за цьогорічне «срібло» (щоправда, тут треба сказати, що за таких умов було би непогано, якби у новому сезоні МЕЛ зіграв і черкаський МСК «Дніпро», але не факт, що у черкащан є команда юнаків 2005-2006 р. н., яка могла би захистити титул чемпіона МЕЛ, тому є ймовірність того, що він стане вакантним. – А. Т.) Теоретично може там зіграти й «Іллічівець» з Чорноморська (якщо це станеться, то теоретично Данило Заносій зможе знову зіграти за рідну команду. – А. Т.). Окрім того, тримаємо в голові такий варіант, що теоретично у новому сезоні МЕЛ може зіграти ще одна команда з Харкова. Річ у тім, що наразі у структурі МСК «Харків» створена молодіжна команда, у якій переважно грають юнаки 2005 року народження, тобто – наразі це категорія U-18. Але у наступному сезоні МСК «Харків» (U-19) цілком реально може взяти участь у Молодіжній Екстра-лізі. Також участь у новому сезоні Молодіжної Екстра-ліги (U-19) сезону 2023/2024 р. р. може взяти і львівська «КоПа». Галичанам, щоправда, доведеться грати без Гамлета Асатряна та Назара Лисика, які у наступному сезоні вже переростуть категорію U-19, проте кістяк команди залишиться. Тому, не виключаємо участі й цієї команди. Чи зможуть взяти участь у новому сезоні Молодіжної Екстра-ліги команди КДЮСШ (Крижопіль) та МДЮСШ (Новий Буг), які наразі грають у Юнацькій Екстра-лізі (U-17)? Теоретично – так, якщо ці команди збережуть свій склад, оскільки всім відомо, як українським ДЮСШ складно зберегти кістяки своїх команд після виходу з категорії U-17 (хоча приклад команди з Кам’яних Потоків показує зворотній приклад. – А. Т.). Щоправда, наразі ці дві команди посідають останні місця у Юнацькій Екстра-лізі, але якщо вони захотять у наступному сезоні спробувати свої сили у Молодіжній Екстра-лізі, то чому б і ні?

Також читайте:   Футзал. Adelina cup. Команда “Чак Норіс” прикро програє у півфіналі команді "Розетка"

Таким чином, наразі ми нарахували одинадцять ПОТЕНЦІЙНИХ учасників чемпіонату України (U-19) серед команд Молодіжної Екстра-ліги сезону 2023/2024 р. р. Можливо, ще хтось зможе додатись, аби кількість учасників була парною. Більш реальна картина буде ближче до початку нового сезону. Але погодьтесь – було би дуже добре, якби ця кількість учасників перетворилася з потенційних в офіційні. І це реально дало би поштовх подальшому розвитку цього турніру. Звичайно, в ідеалі було би добре, якби матчі Молодіжної Екстра-ліги (U-19) проходили за такою же схемою, як і Юнацька Екстра-ліга (U-17) до пандемії коронавірусу та до повномасштабної війни в Україні. Тобто, за системою «дім-виїзд» та зі спареними матчами. Погодьтесь – це було би цікаво та логічно, з огляду на те, як це було у ЮЕЛ. Але для цього, перш за все, потрібно, щоб закінчилась війна, і не просто закінчилась, а нашою перемогою. Окрім того, якщо війна закінчиться до нового сезону (на що ми дуже сподіваємось), то потрібно буде також розуміти готовність команд саме до такого формату. Ті команди, які грали у ЮЕЛ від самого її заснування, звісно, будуть готові до такого формату. Та чи будуть готові інші команди? Це наразі питання без відповіді. Тому, в разу чого – навіть якщо кількість потенційних учасників нового сезону МЕЛ переросте в кількість офіційних, ми маємо готуватися до «турової» системи.

І останнє. Найважливіше. Щодо «пізніх» гравців. Як і раніше, я наполягаю на тому, що участь «пізніх» гравців як у молодших вікових категоріях, так і у старших – категорично неприпустима. Подивіться на чемпіонати інших країн. Хіба там грають з «позняками»? Чомусь у мене таке враження, що практика гри з «пізніми» гравцями присутня лише в Україні. А все це чому? Тому що нашим тренерам, на жаль, перш за все, потрібен результат за будь-яку ціну, а не розвиток юних гравців. Цей підхід існує в Україні ще з радянських часів. Участь «пізніх» гравців шкодить розвитку дитячо-юнацького футзалу в Україні. Окрім того, це йде явно не на користь юнацьким збірним України. Автору цього матеріалу вже доводилося чути достатньо слів від різних тренерів, які проти участі у змаганнях «пізніх» гравців. І я погоджуюся з тим, що змагання без «позняків» – це, перш за все, можливість бути чесним і перед собою, і перед суперниками. До того ж, мабуть, усі бачили, що у цьому сезоні футзальний портал «5х5» не висвітлював ані Юнацьку Екстра-лігу (U-17), ані змагання у молодших вікових категоріях. Сподіваюсь, що у наступному сезоні Комітет дитячо-юнацького футзалу АФУ прийме правильне рішення, і у сезоні 2023/2024 р. р. ми не побачимо «пізніх» гравців у жодній віковій категорії. Якщо ж ні, то мораторій на висвітлення дитячо-юнацьких змагань триватиме надалі. Висновки робіть самі.

Автор статті: Terentyev.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*