Переваги та недоліки дистанційного навчання - Блог про Львів

Переваги та недоліки дистанційного навчання

Дистанційне навчання

З приходом пандемії COVID-19 та під час повномасштабної війни в Україні активно використовуються технології дистанційної освіти. Адже в часи небезпеки не завжди вдається відвідувати навчальні заклади, а якщо Інтернет є – займатись можна дистанційно. Тож якими є переваги та недоліки такого навчання?

Переваги дистанційного навчання

Окрім того, що дистанційна освіта стала в Україні альтернативною формою навчання під час карантинів та військових дій, здобуття знань та освіти онлайн має низку інших переваг:

  1. Доступність. Дистанційне навчання доступне кожному, хто має підключення до Інтернету, незалежно від місця розташування чи часового поясу. Це дає можливість людям, які інакше не мали б доступу до освіти через географічні чи фінансові обмеження, вчитися та здобувати кваліфікацію вдома.
  2. Економія. Навчатися онлайн часто набагато дешевше, ніж традиційні аудиторні курси, оскільки немає фізичних витрат, пов’язаних з відвідуванням занять. Крім того, студенти можуть заощадити гроші на транспортних витратах, оскільки їм не потрібно їздити до фізичного кампусу. Також існує чимало безкоштовних онлайн-курсів та матеріалів в Інтернеті.
  3. Гнучкість. “Дистанційка” часто дозволяє навчатися у власному темпі та відповідно до власного розкладу. Це означає, що студенти встигатимуть виконувати інші свої зобов’язання, наприклад стосовно роботи чи сім’ї.
  4. Розширені міжнародні можливості. Українські студенти завдяки дистанційній формі освіти отримали додаткові можливості доступу до курсів закордонних університетів, що дозволяє отримувати знання та навички, які можуть бути недоступні вдома.

Недоліки дистанційного навчання

Система дистанційної освіти не позбавлена недоліків. Найсуттєвішими серед них є такі:

  1. Відсутність взаємодії. Одним із головних недоліків дистанційної освіти є відсутність взаємодії віч-на-віч між викладачами та студентами, через що деяким студентам може бути важко залишатися мотивованими та залученими до навчання.
  2. Технічні труднощі. Це також проблема під час онлайн-навчання, оскільки доступ до матеріалів курсу може бути обмеженим через ненадійне підключення до Інтернету, відсутність електроенергії або інші технічні проблеми. Це також перешкоджатиме вчасно здавати викладачам завдання.
  3. Ізоляція. Студенти, учні, які навчаються дистанційно, можуть відчувати себе ізольованими від однолітків та вчителів, через що їм може бути важко залишатися мотивованими та залученими до навчання протягом тривалого часу. Як наслідок можуть виникнути проблеми із соціалізацією особистості.

Як би там не було, за останні кілька років дистанційна освіта стала “рятівним кругом” для когорти учнів і студентів, дозволивши їм продовжувати здобувати знання у важкі для України часи.

Автор статті: Jorgen.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*