Розрахунок мотогодин генератора

Розрахунок мотогодин генератора

Мотогодини є чи не найважливішим параметром моторизованої техніки, включаючи генератори, адже визначає їх довговічність при правильному та своєчасному обслуговуванні. Для опису обсягу напрацювання техніки прийнято використовувати різні одиниці, які так чи інакше характеризують її пробіг: години, кілометри та інші. Однак подібні одиниці не завжди адекватно відображають реальний ступінь зношування систем, а до деяких типів техніки вони абсолютно не застосовні. Універсальною величиною вимірювання робочого часу для генераторів є мотогодини.

Що таке мотогодини?

Заміну деталей, що зношуються, а також оновлення мастильних матеріалів необхідно виконувати з інтервалами, розрахованими за результатами стендових та експлуатаційних випробувань. У транспортних засобах експлуатаційний регламент зазвичай характеризують кілометрами. Наприклад, періодичність заміни моторної олії у більшості легкових автомобілів становить близько 10-15 тисяч кілометрів, залежно від умов експлуатації та характеристик олії. У випадку генераторів такий підхід виключений, оскільки дизельні електростанції зовсім не зсуваються з місця. Однак низька рухливість зовсім не рівнозначна меншому зносу компонентів, адже енергія, що виробляється двигуном, необхідна для підтримки роботи спеціалізованого обладнання – всіляких приводів, гідравліки, помпи, компресорів та ін. Відповідно, для оцінки довговічності і зносу необхідна особлива одиниця – мотогодина.

Поняття та розрахунок мотогодин

Термін «мотогодина» відображає час експлуатації двигуна з урахуванням режиму його роботи. Існує два ключові методи підрахунку мотогодин:

  1. ручний
  2. автоматичний.

За основу ручного методу прийнято використовувати 1 астрономічну годину роботи двигуна з номінальною потужністю. Таким чином, при роботі на холостому режимі 1 мотогодина відповідає трохи більшому відрізку часу, ніж 60 хвилин, а при більш інтенсивній роботі агрегату і підвищенні числа обертів колінвалу 1 мотогодина відповідає лише частині астрономічної години. Більш детальний опис цих величин зустрічається у формі таблиць для різних агрегатів. Ручний підрахунок мотогодин вимагає від особливої уваги до показань приладів та загальної старанності для відповідального ведення технічних записів. Якщо власник генератора не бажає морочитися з читанням приладів та написанням зведених таблиць, оптимальним рішенням стане використання спеціалізованих лічильників.

Завдяки подібному обладнанню не доведеться замислюватися над тим, як рахувати мотогодини на генераторі, адже лічильник мотогодин для генератора зробить це самостійно. За конструкцією вони бувають електромеханічними або електронними з можливістю накопичення загального часу експлуатації агрегату та скидання показників. Крім того, прилади можуть відрізнятися способом активації: рахунок подачі живлення, зчитування імпульсів запалювання або фіксування вібрацій двигуна. Тип активації визначається видом двигуна (бензиновий/дизельний).

Такі прилади можуть легко реєструвати фактичний час роботи двигуна чи коригувати розрахунки рахунок отримання даних для відстеження оборотів коленвала, відповідно і режиму роботи двигуна. І нарешті, сучасні моделі можна синхронізувати з GPS-контролем, витратоміром палива для передачі всієї інформації на центральний пост. Подібний функціонал є актуальним для власників генераторів, що працюють на віддалених ділянках.

Навіщо ще потрібні мотогодини?

Першорядною метою підрахунку мотогодин є відстеження експлуатаційних характеристик і ступеня зносу техніки. Проте цей параметр важливий як забезпечення роботи окремої одиниці техніки, але й організації діяльності підприємства. Наприклад, враховуючи дані про мотогодини, менеджери можуть планувати робочий час і час технічного обслуговування. Крім того, точна інформація про час роботи техніки дозволяє розрахувати заробітну плату операторів або вартість оренди агрегату. І нарешті, облік мотогодин дає власникам більш чітке уявлення про реальний ресурс і довговічність тієї чи іншої техніки, що можна враховувати при плануванні купівлі нової техніки.

Детальніше про розрахунок годин та лічильники для генератора можна прочитати тут: https://microtronic.com.ua/novyny/schetchik-motochasov-kak-rasschitat-motochasy-oborudovaniya.

Автор статті: Старий пес.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*