Як влаштувати людину в будинок престарілих у Львові - Блог про Львів

Як влаштувати людину в будинок престарілих у Львові

будинок престарілих у Львові

Постійна зайнятість доволі часто не дає у повній мірі піклуватися про близьких похилого віку. Одинокі пенсіонери також нерідко відчувають потребу в увазі, кваліфікованій допомозі. Оформити людину у будинок престарілих – розумне рішення подібних проблем. У такому закладі пенсіонер поважного віку буде у колі одноліток, під постійним медичним супроводом. Сьогодні у Львові працюють приватні та державні будинки. Процедура оформлення до кожного типу закладу має свої нюанси.

Складнощі оформлення в державну установу

Державні будинки престарілих відкриті для одиноких людей похилого віку та інвалідів першої, другої групи, які не мають дітей працездатного віку. На захист держави також можуть розраховувати люди, чиї діти відмовились від догляду за ними. За рішенням суду вони повинні платити аліменти на догляд за батьками.

Процес оформлення пенсіонера у державний пансіонат передбачає наступні кроки:

  1. Оформлення звернення в управління праці та соцзахисту за місцем проживання похилої людини. Також подається заява у відповідний пансіонат. Її може підготувати сам пенсіонер, або закріплений за ним працівник соціальної служби. Усі документи складаються у відповідності до затверджених форм.
  2. Медичне обстеження за скеруванням сімейного лікаря. Результаті повинні вказувати на те, що людині потрібен постійний догляд.
  3. Перевірка наявних умов проживання службою соціального нагляду.
  4. Отримання довідки про наявне житло та форму його власності. Житло без приватизації через 6 місяців переходить у власність держави.
  5. Розгляд заявки та прийняття рішення про прийняття чи відмова. Послуги пансіонату оплачуються за рахунок 75 відсотків від пенсії, чи аліментів від дітей.

Вся процедура займає декілька місяців. Розмістити пенсіонера в державній установі на певний час неможливо. Людина має проживати там увесь залишений час, особливо у випадках, коли житло не приватизоване.

Умови та переваги оформлення у приватну установу

На території Львівської області працює кілька приватних будинків престарілих. Влаштувати туди похилу людину набагато легше. Наприклад, у дім престарілих у Львові «Батьківський затишок» можна оформити пенсіонера на будь-який термін – добу, місяць, рік тощо. Обслуговування виконується за системою «Все враховане». На вибір доступні кімнати на 1-4 людини.

Батьки у віці можуть відпочити у приватному пансіонату, пройти медичні, профілактичні процедури, поки діти знаходяться за кордоном, не мають змогу приділяти достатньо уваги. Забронювати місце можливо за телефоном. У будь-який час можна приїхати самому та оцінити умови перебування, рівень професіоналізму персоналу.

Для оформлення людини поважного віку у приватний будинок престарілих слід:

  • отримати рекомендації від сімейного лікаря, здати аналізи;
  • підготувати копію паспорта похилої людини та її опікуна, заяву зі згодою пенсіонера на проживання у пансіонаті;
  • укласти договір з установою;
  • зібрати необхідні речі на для поселення.

Якщо людина заселяється на довгий термін, то обов’язково змінюється місце реєстрації. За нею зберігається приватизоване житло, яким вона може розпоряджатись на власний розсуд. Виселитись з пансіонату пенсіонер може за рішенням рідні, власним бажанням.

Вартість перебування у приватному будинку у середньому коштує 10-18 тисяч, у залежності від типу кімнати. За це постоялець отримує цілодобовий нагляд, п’ятиразове харчування, комфортні умови проживання та багато інших переваг.

Автор статті: inna.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*