Як вибрати джерело безперебійного живлення для комп’ютера - Блог про Львів

Як вибрати джерело безперебійного живлення для комп’ютера

джерело безперебійного живлення

Десктопний комп’ютер — техніка складна й недешева. Тут є велика кількість електронних компонентів, вразливих до коливань електричного струму. А це явище, на жаль, не рідкість для української електричної мережі, особливо через обстріли енергетичної інфраструктури.

Важливо захистити ПК, його компоненти та програмне забезпечення від подібних неприємностей. Зробити це можна за допомогою ДБЖ. Його придбання буде вигідною та корисною інвестицією.

Різновиди джерел безперебійного живлення

Розглянемо існуючі типи ДБЖ з точки зору придатності для живлення комп’ютера:

  1. Резервні (інша назва — offline) загалом можуть використовуватись для побутового ПК, але за умови наявності стабільної електромережі, з рідкими та незначними за номіналом коливаннями напруги. Причина таких обмежень проста: відсутність стабілізатора. Такі пристрої коштують недорого, практично не шумлять, мають невеликі габарити та вагу і, відповідно, потужність.
  2. Лінійно-інтерактивні ДБЖ (line-interactive) є оптимальним варіантом для живлення комп’ютера. У них є стабілізатор напруги, тому вони вміють справлятися з її стрибками, переключаючи живлення споживачів на акумулятор. Час комутації відносно невеликий, близько 0,5 мс (у резервних він значно більший, до 20 мс).
  3. ДБЖ безперервної дії або подвійного перетворення (online) відрізняються від попередників відсутністю затримок під час переходу на живлення з мережі на АКБ. Але коштують вони значно дорожче, бо мають складну схему (перетворення перемінного струму на постійний, який потім за допомогою інвертора знову перетворюється на змінний). Такі безперебійники купувати для захисту домашнього ПК недоцільно, хоча за характеристиками вони, звісно, кращі.

Як розрахувати потрібну потужність ДБЖ

Принцип простий: сумуємо потужності всіх компонентів ПК, помноживши отриманий результат на коефіцієнт 1,2–1,25 (запас потужності). Основні споживачі — це монітор та системний блок, вони найбільш вразливі до стрибків напруги.

За потреби враховуємо всю можливу периферію (зовнішня акустична система, принтер, сканер). Отриманий результат здебільшого буде в діапазоні 300–600 Вт, якщо ви використовуєте потужну акустику з сабвуфером, то потрібно буде купити ДБЖ на 1000 Вт. Такий безперебійник впорається і з двома комп’ютерами без периферії.

Час автономної роботи

Мінімальні вимоги щодо захисту комп’ютера — це можливість його «правильного» вимкнення зі збереженням даних. Зазвичай на це потрібно від декількох до 10–15 хвилин, залежно від потужності ПК та кількості активованих у цей час програм.

Час автономної роботи залежить від ємності вбудованого в ДБЖ акумулятора. Так, батарея резервного чи інтерактивного типу ємністю 7,5 А·год здатна забезпечити живлення комп’ютера протягом 15 хвилин, чого має бути достатньо для його вимкнення.

Моделі з подвійним перетворенням оснащують досить потужними акумуляторами, які можуть бути як вбудованими, так і зовнішніми. Останні можуть забезпечити роботу під’єднаної техніки тривалий час, від декількох годин до однієї-двох діб, але вони мають солідні габарити та шумлять під час роботи, тому такі UPS не рекомендується встановлювати в житлових приміщеннях.

Автор статті: Jorgen.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*