Який глюкометр купити і на що звернути увагу при його виборі?

глюкометр

Контроль рівня цукру є дуже важливою частиною лікування діабету. Для проведення щоденних вимірювань кожен діабетик повинен мати вдома глюкометр. Який глюкометр вибрати? На що варто звернути увагу при його виборі?

  1. Розмір. Якщо ви молоді і часто проводите вимірювання поза домом, вам може знадобитися менший пристрій. Менші глюкометри відповідно більш непомітні, іх легше заховати в сумку. Для людей похилого віку краще підійде більший глюкометр з великим дисплеєм.
  2. Точність вимірювання. Найголовніше в глюкометрі – це його якість. Це визначає точність його вимірювання. Європейська комісія прийняла стандарти якості систем моніторингу рівня глюкози в крові. Стандарт EN ISO 15197:2015 вимагає, щоб 95% результатів вимірювання рівня цукру в крові, виконаних глюкометром, були в межах ±15 мг/дл (0,83 ммоль/л) від контрольного вимірювання при рівні глюкози < 100 мг/дл (<5,55 ммоль/л) або ±15% при рівні глюкози ≥ 100 мг/дл (≥5,55 ммоль/л). Шукайте це маркування в специфікації глюкометра.
  3. Пам’ять. Важливо, щоб глюкометр мав здатність запам’ятовувати вимірювання. Чим більше пам’яті, тим краще. Корисною опцією є можливість визначення середньої концентрації за останні кілька днів.
  4. Як заряджати. Тут варто керуватися своїми уподобаннями. На ринку доступні глюкометри, що працюють від батарейок або USB.
  5. Програмний контроль. Цікавий варіант – мати спеціальний телефонний додаток для глюкометра. Це полегшить контроль захворювання без необхідності переписувати значення вимірювань у щоденник. Додатки додатково обробляють дані та створюють спеціальні звіти про контроль діабету. Також на ринку є додатки, які надсилатимуть інформацію про рівень цукру на телефон батьків.
  6. Можливість додати додаткову краплю крові. У деяких глюкометрах є можливість додати ще одну краплю крові, якщо ви не додали достатньо крові з першого разу для проведення тесту.
  7. Необхідна кількість крові для дослідження. Чим сучасніший глюкометр, тим менше крові йому знадобиться для вимірювання. Зазвичай це невелика кількість крові: 0,5-0,6 мкл.
  8. Читання голосом. Однією з корисних функцій деяких глюкометрів є можливість голосового зчитування рівня цукру. Дуже корисний для людей похилого віку з проблемами зору.
  9. Альтернативні місця проколів. Ще однією додатковою і корисною функцією є можливість вибору іншого місця проколу.
  10. Порт для ремінця з підсвічуванням. Полегшує вимірювання в темряві.
  11. Позначення вимірювання. Індикація того, чи проводиться вимірювання натщесерце чи після прийому їжі.
  12. Час вимірювання. Чим швидше, тим зручніше для нас; зазвичай це близько 5 секунд.
  13. Зовнішній вигляд лічильника. Хоча ця функція не впливає на якість вимірювання, вона може бути важливою, наприклад, для дітей. Деякі лічильники доступні в кількох кольорах.
  14. Калькулятор дози інсуліну. На підставі наших вимірювань глюкометр визначає, яку дозу інсуліну слід прийняти.
  15. Інші вимірювання. Деякі глюкометри, крім вимірювання рівня глюкози в крові, можуть рахувати кількість кроків, рівень кетонових тіл або температуру навколишнього середовища.

Глюкометри, як і ланцети, представлені на ринку сучасному ринку у дуже широкому асортименті. Найголовніше при виборі – відповідність вимогам Європейської комісії – стандарту EN ISO 15197:2015 та кількості крові, необхідної для вимірювання. Інші функції залежать від ваших очікувань. Давайте пам’ятати, що цукровий діабет – це хвороба на все життя і вимірювання повинні бути максимально простими. Потрібно вибирати такий глюкометр, який полегшить життя з хворобою, а не додасть зайвого стресу.

За допомогу у підготовці матеріалів для статті висловлюю вдячність консультантам Інтернет-магазину Smuzhka.

Автор статті: inna.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*