Свято Спаса в Україні: вірування і традиції - Блог про Львів

Свято Спаса в Україні: вірування і традиції

Свято Преображення Господнього (Спаса)

Свято Преображення Господнього, або Спаса, – це одне з найважливіших християнських свят, яке відзначається в Україні 19 серпня (6 серпня за Юліанським календарем). У цей день віряни вшановують пам’ять чуда Преображення, коли на горі Фавор Христос явився своїм учням у сяйві Божої слави.

У народній традиції свято Спаса має особливе значення. Воно пов’язано з приближенням завершення літа і початку осені. У цей день освячують фрукти, мед, інші дари природи.

Вірування

Згідно з народними віруваннями, свято Спаса означає настання осені. Вважається, що після цього дня дні стають коротшими та холоднішими. У деяких регіонах України існує прикмета, що якщо на Спаса вдень тепло, то осінь буде теплою, а якщо холодно, то осінь буде холодною.

Ще одним важливим віруванням, пов’язаним зі святом Спаса, є віра в силу освячених плодів. Вважається, що такі плоди мають цілющі властивості. Їх їдять для зміцнення здоров’я, а також використовують для лікування різних захворювань.

Традиції

У день свята Спаса в Україні прийнято ходити до церкви й освячувати фрукти, мед та інші дари природи. Освячені плоди їдять всією сім’єю, а також дарують родичам і друзям.

освячений кошик

Також на Спаса в деяких селах України проводяться традиційні обряди. Наприклад, в деяких селах дівчата йдуть в ліс і збирають трави, які потім використовують для виготовлення талісманів.

Також читайте:   Посівання на Старий Новий рік

Подекуди існує традиція влаштовувати на Спаса святкові гуляння. Люди збираються разом, співають пісні, танцюють і веселяться.

Традиційні страви

У день свята Спаса на столі обов’язково повинні бути освячені фрукти, крім того, в цей день готують багато інших смачних страв.

Однією із найпопулярніших традиційних страв на Спаса є яблука в меду. Для приготування цієї страви яблука нанизують на нитку і занурюють у киплячий мед. Яблука в меду виходять дуже смачними й ароматними.

Також на Спаса частують медовухою. Медовуха – це алкогольний напій, який готується на основі меду, води та дріжджів. Медовуха має приємний смак і аромат.

У деяких регіонах України існує традиція влаштовувати на Спаса яблучні ярмарки. На цих ярмарках можна купити свіжі яблука, а також інші яблучні вироби, такі як яблучний пиріг, яблучний оцет і т.д.

У сучасній Україні Свято Спаса продовжує залишатися важливим релігійним і культурним святом. Воно відзначається багатьма українцями, незалежно від їхнього віросповідання. У цей день люди збираються разом, щоб відсвяткувати закінчення літа і початок осені.

Автор статті: inna.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*