Чим відрізняються гелеві акумулятори від AGM: що краще обрати - Блог про Львів

Чим відрізняються гелеві акумулятори від AGM: що краще обрати

акумулятор

Якщо ви плануєте придбати акумулятор для автомобіля або вже підійшли до вибору, перед вами виникне багато питань. Наприклад, як правильно обрати АКБ, тому що існує декілька їх типів та класів. Розберемося, що краще – гелевий акумулятор 100 ампер-годин або AGM та чим вони відрізняються.

Особливості конструкції

Перш ніж відповісти на питання, яка АКБ краща, потрібно трохи дізнатися про теорію. Загалом ці два види акумуляторів виготовляються майже з однакових матеріалів за принципом свинцево-кислотних батарей – анод і катод виробляють зі свинцю з додаванням інших металів. Така будова – основа усіх свинцево-кислотних батарей. Далі існують відмінності між типом електролітної речовини.

У конструкції agm аккумулятор, окрім свинцевих електродів та розчину сірчаної кислоти, є додатковий елемент – абсорбент. Його роль у сучасному обладнанні виконує скловолокно. Завдяки абсорбенту діє технологія «рекомбінації газів». Після розщеплення водень залишається на електродній пластині, потім бере участь в розрядному процесі. Відсоток виділення газів в таких моделях не перевищує 1.

У гелевих батареях електролітна речовина виготовляється не з кислотного розчину, а з силікагелю. Багато спеціалістів вважає, що густий гелевий електроліт більш надійний. Під час хімічних процесів він підсихає, що дає практично нульове випаровування.

Також читайте:   Як правильно "перевзути" автомобіль на зиму?

Основні переваги та особливості гелевих акумуляторів

Батареї з гелевим електролітом вважаються більш сучасними та мають такі плюси:

  • Підходять для роботи в циклічному режимі з глибоким розрядом. Желеподібна консистенція електроліту фіксує пластини надійніше, що збільшує термін їхньої служби.
  • Висока герметичність. Можуть працювати фактично в будь-якому положенні, окрім перевернутого.
  • Менший відсоток саморозряджання у порівнянні з AGM-батареями.

Окрім переваг, гелеві акумуляторі мають і деякі особливості:

  • Необхідність використовувати спеціальні зарядні пристрої зі стабільною напругою та мінімальними пульсаціями.
  • Більш низькі показники поштовхів току через щільну консистенцію гелю, що зменшує рухливість іонів.
  • Вразливість перед короткими замиканнями. Навіть нетривале замикання може привести до виходу обладнання з ладу.

Який саме акумулятор краще купити – обирати покупцю. Обидва види мають відмінності та переваги. Але варто зазначити, що AGM-батареї користуються більшою популярністю завдяки більш низькій вартості. Головне, що потрібно зробити, купуючи АКБ, – звернутися до перевіреного продавця та з’ясувати, чи відповідають заявлені параметри реальним. Інтернет-магазин ATL.ua пропонує якісне обладнання та запчастини для автомобілів, а також консультації спеціалістів щодо вибору.

Автор статті: Jorgen.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*