Оксана Герій: презентація книги «Сергій Тимошенко. Повернення» - Блог про Львів

Оксана Герій: презентація книги «Сергій Тимошенко. Повернення»

Захід у ЛОНПБ

09 листопада 2023 року в Львівська обласна науково-педагогічна бібліотека (клуб «Вивчаємо видатні постаті України»; вул. Зелена, 24) відбулася зустріч з мистецтвознавцем Інституту народознавства НАН України у Львові, співавтором проєкту “Сергій Тимошенко. Повернення” – Оксаною Герій, яка презентувала книгу-альбом: Сергій Тимошенко. ПОВЕРНЕННЯ / за науковою ред. О. Михайлишин. Харків: Раритети України, 2021. 288 с.; 480 іл.; 364 бібл. (Серія «Архітектура, події, люди»), яка видана за підтримки Українського Культурного Фонду.

Гостю та учасників клубу привітала в. о. директора Оксана Кумецька. Вона з приємністю згадала про проєкт «Дорогами мистецтва: інтерактивна мапа сакральної спадщини Львівщини», який серед інших учасників презентувала Оксана Герій в Музеї Митрополита Андрея Шептицького (вул. Кривоноса, 1) 19 жовтня 2023 року. Висловила свою радість, що п. Оксана завітала до книгозбірні.

Представлення інтерактивної мапи та веб-каталогу архітектурних об’єктів, які належать до спадщини сакрального мистецтва Львівщини з приємністю згадала також завідувач відділу науково-консультативної та методичної роботи ЛОНПБ, ініціатор, організатор та модератор клубу «Вивчаємо видатні постаті України» Наталя Звольська. Вона продемонструвала книгу-альбом «Сергій Тимошенко. Повернення», яку подарувала книгозбірні Оксана Герій, розповіла про свої враження від книги, подякувала авторському колективу за потужну роботу, запросила до слова п. Оксану Герій.

Оксана Герій розповіла про розділи книги, що відповідають надзвичайно насиченій біографії непересічної людини, визначного українського архітектора і громадсько-політичного діяча Сергія Тимошенка (1881-1950), який, за словами Оксани Герій, свої проєкти робив комфортними; був будівничим не тільки в архітектурі, а й в усьому; любив акцентувати увагу на спільну працю; народився в сім’ї, де всі діти були надзвичайно талановитими.

Сергій Тимошенко жив і творив у Ковелі, Києві, Полтаві, Харкові, Лубнах, Львові, Бахмуті, Луцьку та багатьох ін. містах. Був не тільки архітектором, але й Головою Слобідської Української Ради, міністром шляхів в урядах УНР І. Мазепи, В. Прокоповича та А. Лівицького, учасником Другого зимового походу та ін. Чудом рятувався з важких ситуацій.

Оксана Герій розповіла про складний шлях написання книги-альбому «Сергій Тимошенко. Повернення».
Коментуючи розділ другий «Початок архітектурної практики» (Павло Бенедюк. Сергій Тимошенко в Ковелі: перші кроки в професії), п. Оксана підкреслила, що серед інженерних та будівельних робіт, які виконував Сергій Тимошенко в Ковелі, відзначаються «роботи у болотистих місцевостях – пливунах, де навіть невелику споруду не можна було закласти без водовідведення, оскільки горизонт води підходив до 0,5 метра від поверхні землі». В Ковелі Сергій Тимошенко працював у складних умовах, виконував переважно чужі проєкти. Був під впливом О. Вербицького. Але отримав величезний практичний досвід та здобув певну професійну репутацію, що вплинуло на його подальший кар’єрний ріст як архітектора.

Також читайте:   30 вересня - Всеукраїнський день бібліотек. Львівська обласна науково-педагогічна бібліотека запрошує на день відкритих дверей

Розглядаючи розділ четвертий «Архітектор українських залізниць» (Павло Бенедюк, Жанна Галут. Вокзали та вокзальні комплекси Північно-Донецької та Чорноморсько-Кубанської залізниць), Оксана Герій звернула особливу увагу на будівлі вокзалу станції Полтавська та Албаші в блакитно-жовтій кольоровій палітрі. На білому мозаїчному полотні головного фасаду розташовані кольорові орнаменти, що нагадують традиційну українську вишивку.

Коментуючи розділ п’ятий «Шлях на захід: в мистецькому та академічному середовищі» (Василь Слободян. Львів і Подєбради: мистецька і викладацька праця), п. Оксана звернула увагу на те, що в 1921 році Сергій Тимошенко вимушений був емігрувати з України, захопленої російськими більшовиками. Першим місцем його поселення став Львів, який в той час перебував під окупацією відновленої Польської держави. Поселився Сергій Тимошенко у будинку письменника Степана Лівинського на вулиці Потоцького, 58 (тепер вул. Тараса Чупринки). В кімнаті Сергія Тимошенка у Львові був намальований Петром Холодним портрет отамана Григорія Тютюнника, до котрого він позував, і портрет Сергія Тимошенка. Інший портрет Тимошенка, який зберігається в Національному музеї у Львові, в цей час намалював теж емігрант Юрій Магальський.

Зберігся запис розмови Володимира Кедровського з Сергієм Тимошенком (Кедровський, В. (1946, Жовтень 9). Українська архітектура та церковне будівництво: Розмова з проф. С. Тимошенком. Український голос. Вінніпег, с. 6). Цей запис вміщено в книгу-альбом «Сергій Тимошенко. Повернення». Висловлюється подяка за збереження запису Остапові і Марті Скрипникам (Вінніпег) та David Mitchell з Manitoba.

В записаній розмові Сергій Тимошенко проливає світло на свою роботу у Львові й не тільки: «У Львові я зробив чимало проектів й дещо по ним було побудовано, здається 6 церков та інші будови. Зацікавився мною митрополит Шептицький і дав мені багато робіт. З тих робіт, що я виконав для митрополита Шептицького, можу назвати шкіц монастирських забудовань для Зарваниці (2 церкви і 5-6 ріжних будов), потім шкіц музею у Львові… На Волині по моїм проєктам було побудовано 10 церков та каплиць…».
Оксана Герій звернула увагу на дуже багато цікавих моментів.

На завершення учасники заходу прослухали концерт кобзаря з Нікополя Бориса Бабенка.

«Львівська обласна науково-педагогічна бібліотека» висловлює подяку п. Оксані Герій за дуже цікаву, змістовну презентацію книги «Сергій Тимошенко. Повернення», великому авторському колективу книги за потужну працю, Борисові Бабенку за концерт.

Автор статті: Наталя Звольська.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*