Коли переходити на літні шини та як їх вибрати? - Блог про Львів

Коли переходити на літні шини та як їх вибрати?

літні шини

Вимоги до автомобільних шин залежно від сезону експлуатації багато в чому відрізняються. Наприклад, в холодну пору року від них необхідне збереження еластичності для надійного зчеплення зі слизькою дорогою. Влітку – стійкість до впливу високих температур та ефективна протидія акваплануванню. Тому важливо експлуатувати покришки по сезону та переходити на літні шини вчасно. Це запорука безпеки на дорозі. Експерти інтернет-магазину «Асканія Шина», з асортиментом якого можна ознайомитися за посиланням https://ascania-shina.com/ua/shiny/letnie, підготували невеликий путівник із підбору літньої гуми.

Багато водіїв роблять помилку і не поспішають із покупкою нового комплекту літніх шин, прагнучи “докатати” зимові колеса. Таке рішення є небезпечним і негативно позначиться на комфорті, оскільки:

  • Погіршиться чутливість керма – керування стане “розмитим” і вчасно зробити маневр буде складніше, а також зростає ймовірність занесення.
  • Гальмувати потрібно буде заздалегідь – при досить великій швидкості, близько 75 км/год.
  • Шумна робота – через складніший малюнок протектора та велику кількість зчіпних кромок.
  • Збільшений опір коченню – що погіршує накат і збільшує витрату палива.
  • Швидке зношування протектора – оскільки при порушенні температурного режиму гумова суміш стає занадто м’якою.

Відповідно виникає питання: “При якій температурі ставити літні шини?”. Коли середньодобова температура повітря буде в межах +6-7 градусів Цельсія – настав час перевзувати авто на літню гуму. При вищій температурі дадуть взнаки названі вище неприємності.

літні шини

Що потрібно врахувати під час вибору літніх покришок?

В асортименті представлено безліч варіантів шин, і щоб не помилитися при виборі, необхідно враховувати як мінімум такі аспекти.

Розмір гуми – найкраще його перевіряти ще раз у посібнику з експлуатації авто або знайти наклейку з рекомендаціями. Зазвичай вона розміщена на люку бензобака або на стійці дверей з боку водія. Експериментувати з цими параметрами й ставити шини “на око” не варто, навіть якщо колесо стане, воно може затирати на вибоїнах або при повному вивороті керма.

Малюнок протектора – розрізняють три основні види:

  • Симетричний неспрямований – найпоширеніший та універсальний варіант, оскільки шини можна вільно міняти місцями.
  • Симетричний спрямований – добре відводить воду, тому підходить для швидкісної їзди, встановлюється відповідно до напрямку обертання (позначка Rotation).
  • Асиметричний – добре збалансований варіант для мокрої та сухої погоди, протектор ділиться на внутрішню та зовнішню робочі зони, що потрібно врахувати під час монтажу (маркування Inside/Outside).

Тип транспортного засобу – залежно від ваги та призначення автомобіля гума має ті чи інші експлуатаційні властивості. Розрізняють такі види шин за типом авто:

  1. Легкові – основний вид, як правило, його профілем роботи є місто та траса.
  2. Позашляхові для повнопривідних джипів та кросоверів (SUV) – призначені для важчих автомобілів. Розрізняють такі основні профілі роботи подібних коліс залежно від передбачуваних умов експлуатації:
    • S/T (Sport Terrain) – встановлюються на швидкісні позашляховики для динамічної їзди гарним асфальтом.
    • H/Т (Highway Terrain) – варіант для їзди в режимі траса-місто, не розраховані на повноцінне бездоріжжя, їхня межа – це легка ґрунтовка.
    • А/Т (All Terrain) – підходять для всіх типів доріг рівною мірою, універсальний варіант для їзди в місті та для з’їзду з дороги.
    • M/T (Mud Terrain) – мають агресивний малюнок протекторної частини та розраховані на важкопрохідне бездоріжжя з грязьовими калюжами. Через «зубасті» виступаючі блоки на звичайному асфальті схильні до підвищеного шуму.
  3. Комерційні – розраховані для установки на фургони та мікроавтобуси, тому їхня вантажність вища і позначена подвійним індексом (якщо колеса на осі у спарці, то розрахунок ведеться за меншим значенням). Маркуються “С” (commercial).

літні шини

Ставтеся до вибору та заміни автомобільних шин відповідально, оскільки автогума – це єдине, що пов’язує потужність автомобіля та дорогу. Бажаємо тривалої експлуатації та безпечних доріг!

Автор статті: Jorgen.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*