«20 днів у Маріуполі» - Блог про Львів

«20 днів у Маріуполі»

20 днів у Маріуполі

Час від часу пишу пости на тему фільмів, адже при нагоді стараюся їх переглядати. Сьогоднішній день не стане виключенням, тому що новина про те, що кінострічці «20 днів у Маріуполі» дали «Оскар» у номінації кращий документальний фільм вразила.

Для нашої держави цей «Оскар» став першим за часів існування незалежної країни. Радіти цьому чи плакати вирішувати вже вам. Але, зупинитися на фільмі хоча б на певний період часу можна.

Тим більше, що буквально вчора мені вдалося переглянути «20 днів у Маріуполі».

Про що цей фільм, актори, сюжет, традиційна оцінка від Воробуса та багато іншого читайте далі.

«20 днів у Маріуполі» – виробництво України, 2024 рік.

Прем’єра відбулася 21 січня.

За жанром – це документальний, воєнний фільм.

Режисер – Мстислав Чернов
Продюсери: Мстислав Чернов, Мішель Мізнер, Рейні Аронсон, Дерл МакКрудден, Ліндсі Шнайдер, Василиса Степаненко
Оператор – Мстислав Чернов
Композитор – Джордан Дікстра
Монтаж – Мішель Мізнер

Тривалість – 131 хвилина.

Сюжет

Згідно нього компанія журналістів напередодні вторгнення кацапів в Україну опиняється в місті Маріуполь. Саме там протягом 20-ти днів ведуться бої за територію, а згадувана вище група знімає все на камеру й по можливості ділиться матеріалами з різними ЗМІ, які згодом зможе побачити весь світ.

Також читайте:   Фільм «Планета Ка-Пекс»

Одразу ж скажу, що фільм гне для людей із слабкою психікою. Моторошних кадрів там не бракує. Тим не менше, особисто я переглянув цей фільм на одному подиху. Склалося таке враження, що ці всі полії відбувалися ще буквально вчора. А вже, до слова, минуло більше двох років.

Щодо традиційної оцінки від Воробуса, то фільму «20 днів у Маріуполі» я даю 9 балів з 12-ти.

І це ще не все.

Фільм «20 днів у Маріуполі» до «Оскара» вже отримував численні нагороди. До сьогодні стрічка здобула більш як 20 нагород та понад 40 номінацій. Серед них премія BAFTA у категорії «Найкращий документальний фільм», він визнаний документальним фільмом року на 44-й щорічній премії London Critics’ Circle Awards.

За день до вручення «Оскара» картина «20 днів у Маріуполі» отримала й найвищу українську мистецьку нагороду – Шевченківську премію. Стрічка мала і касовий успіх – за перший вікенд вересня 2023 року фільм зібрав понад 530 тисяч гривень в українському прокаті, ставши найбільш касовим українським документальним фільмом в історії.

Насамкінець пропоную переглянути трейлер до цього фільму, який, до слова, можна переглянути зараз у кінотеатрах країни.

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*