Головний біль від неправильного прикусу: ознаки, симптоми, діагностика та лікування - Блог про Львів

Головний біль від неправильного прикусу: ознаки, симптоми, діагностика та лікування

неправильний прикус зубів

Головний біль час від часу відчуває кожна людина. Причин тому може бути безліч. Частіше за все їх шукають у перевтомленні, різких змінах погоди, через що скаче артеріальний тиск або у внутрішніх переживаннях. Проте мало кому спаде на думку, що причиною головного болю може стати неправильний прикус зубів. Можливо й важко усвідомити, однак зв’язок голови та зубів знаходиться на межі між прикусом і скронево-нижньощелеповий суглобом. Отож, звичайною пігулкою від болі у скронях тут не обійтися.

Біль нікуди не зникне до тих пір, доки блокуючий або, як його ще називають, перехресний прикус не буде виправлено.

Причини та наслідки неправильного положення зубів

Нормальне положення верхнього ряду зубів – це коли вони знаходяться назовні нижньої щелепи, охоплюючи і перекриваючи її. В такому випадку нижня частина рухається вільно по всіх осях. Коли ж у людини декілька чи більшість органів нижнього зубного ряду знаходяться назовні верхньої щелепи, лікарі говорять про патологічне явище – обернене перекриття. Саме так виглядає неправильний прикус зубів. Такий стан є небезпечним для здоров’я свого носія.

У такому положенні нижня щелепа наче знаходиться у лещатах і не може вільно рухатися. Траєкторія її переміщення у ротовій порожнині теж порушена. Наслідком стає поява болю у голові. Частіше за все болить у скронях.

Симптоми патології

Коли зуби у ротовій порожнині розташовані неправильно, тоді й розвивається така аномалія, як «перехресний прикус». У пацієнта можуть спостерігатися наступні неприємні симптоми:

  • больові сигнали у скронях;
  • неможливість встановлення причини мігрені, хоча були проведені необхідні діагностичні процедури;
  • послаблення симптому на деякий час після вживання знеболювальної пігулки;
  • дискомфорт під час розкривання рота;
  • поява неприємних відчуттів та клацання у скронево-нижньощелеповому суглобі.

Тільки виправлення прикусу раз і назавжди вирішить проблему з головним болем.

Діагностика патологічного стану

Виявленням аномалії та її усуненням займається ортодонтія. Отож, для вирішення проблеми необхідно звернутися до стоматолога-ортодонта, котрий вже після першого клінічного візуального огляду зможе зробити певні висновки.

Після того, як буде надана професійна консультація стоматолога та проведено перше обстеження, пацієнту призначають повний комплекс діагностичних процедур. Справа у тім, що головною проблемою є нерівні зуби, проте симптом, який потрібно усунути – це дискомфорт та тиск у скронях.

У ході діагностики обстежується прикус, рухи нижньої щелепи та скронево-нижньощелеповий суглоб.

Для цього фахівець призначає рентген ротової порожнини та комплекс досліджень, підібраних індивідуально під кожного пацієнта та його проблеми.

Лікування неправильного прикусу

Для усунення патологічного стану застосовуються спеціальні ортодонтичні апарати. У професійній стоматологічній клініці лікування такої аномалії проводиться за спеціальною методикою. Вона гарантує, що головний біль та дефекти щелепи зникнуть самі через декілька місяців з моменту встановлення апарату. У середньому неприємні відчуття у скронях зникають вже через 2-3 місяці, коли нижня частина встає у правильне положення та починає рухатися вільно у всіх напрямках.

Обов’язковою умовою є встановлення брекетів на обидві щелепи, адже необхідно віднайти їх правильний зв’язок між собою.

Вибір ортодонтичного апарату залишається за пацієнтом. Лікар повідомляє про переваги та недоліки кожного з варіантів, після чого можна обрати найбільш вигідний для себе його різновид, опираючись на власні матеріальні можливості та індивідуальні уподобання.

Автор статті: inna.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*