19 травня – День Вишиванки - Блог про Львів

19 травня – День Вишиванки

Вишиванка 2022

Сьогодні в Україні та й світі, загалом відзначають свято, яке я дуже люблю – День Вишиванки.

Тому, як не крути, а в цей день треба шукати у шафах свої вишивки, а хто немає, то йти у магазин, на ринок й обов’язково придбати цей національний стрій нашої держави. Ми ж – українці.

Як проходить День Вишиванки у 2022 році?

Не знаю як там хто, а я сьогодні на роботу йду у вишиванці. Ще з вечора приготував її й протягом усього дня буду ходити в ній. Навіть скажу більше, є думка протягом усього тижня ходити у вишивці. Слава Богу маю я їх багацько, то ж чому не зробити свого роду флешмоб?

Як себе поводять інші люди? В інтернеті вже з самого ранку люд завантажує фотографії у вишивках. Думаю, що сьогодні буде фурор. Що робити з цим всім? Лайкати, а чому б і ні?

А яка ситуація на вулицях? Незважаючи на війну, люди масово ходять у вишиванках. Візерунки різноманітні. Аж приємно за цим всім спостерігати.

Сідаю в автобус №46 аби добратися на роботу, оплачую за проїзд водієві й так приємно бачити й «шефа» також у вишиванці. Вишиванці білій.

А ви одягли вишиванку?

Також читайте:   Коли не спиться...

Насамкінець кілька фактів про День Вишиванки:

– свято Вишиванки відзначається у світі щороку в третій четвер травня. У 2022 році – це 19 травня;
– ідею акції «Всесвітній день вишиванки» у 2006 році запропонувала студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк;
– кожен колір у вишивці має своє символічне значення: червоний – це любов і пристрасть, чорний – втрата і туга, білий – невинність і чистота, жовтий – радість і надія, синій – вода, небо, спокій і жіноче начало;
-у кожному регіоні України для вишивки сорочки існує свій крій, візерунок і колір. Для центру України характерні чорно-білі сорочки, на Полтавщині носили сорочки білі з білою вишивкою, на Волині і Чернігівщині – сорочки з червоно-білою вишивкою. Самі різноколірні і яскраві вишиванки створювали умільці на півдні України, а також в Карпатах і Закарпатті, на Буковині і Гуцульщині;
– першу сорочку, зшиту з нової тканини, дитині дарували до триріччя. Мама створювала для чаду унікальну вишивку-оберіг червоними нитками – кольором родинного кровного зв’язку. На дитячих сорочках мами частенько вишивали тварин – собак, коней, курок з півнями або казкових птахів.

Вітаю всіх з Днем Вишиванки!

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*