Душа в цвіту - Блог про Львів

Душа в цвіту

Душа цвіту

16 березня 2023 року о 14.00 в Львівська обласна науково-педагогічна бібліотека відбулася творча зустріч з поетесою, львів’янкою Ліліаною Косановською. Поетеса відвідала клуб книгозбірні «Вивчаємо видатні постаті України» (проєкт «Інноваційна бібліотека»).

Захід розпочався хвилиною мовчання. Присутні вшанували пам’ять сотень людей, які загинули в Драмтеатрі Маріуполя рік тому від надпотужної бомби, що цілеспрямовано та жорстоко скинула росія. В клубі “Вивчаємо видатні постаті України” були люди з Маріуполя, та інших міст України, а також бібліотекарі.

Деякі вірші Ліани Косановської передають сум, який відчуваємо ми сьогодні, в час війни, хоч вірші написані давно. В неї «мури високі, набряклі від сліз». «Засмучені мури..». «Занурені в темінь». Вона пише: «У тінях тремтячих сльозою мовчу…».
Поезія Ліліани Косановської незвичайна. Для неї і не тільки ця поезія – Великдень.

Багато людей люблять весняну пору із наймолодших літ, але тільки у Ліани Косановської «душа в цвіту». В неї парасоля – «рожева цятка», «сон».

Також читайте:   Книга Івашків Галини "Збірка кераміки Петра Лінинського"

Поетеса – справжня львів’янка. Вона «молодшає вмить, як запряжену бачить карету», зізнається, що «… без цокоту коней маліє щось» у Львові. Пані Ліліана любить «Фаетони, карети, граційно окреслені ф’якри». «Вчаровує усмішкою дивного велетня». Неймовірно описує його левів.

В неї «меланхолійно-мерехтливий» час. Дійсно, так повільно йде час, а незчуєшся, – пролетіли роки.

Художнє оформлення книги Ліліани Косановської «Кам’яне поміжлуння” (про Львів) виконав Микола Горда, батько дружини директора книгозбірні Андрія Цибка Ольги Гордої-Цибко. Микола Горда народився на Чернігівщині, навчався і проживав у Львові. Привертає увагу намальований ним Лоренцовичівський лев на фоні Львова. Колись він стояв на високій колоні біля входу в ратушу, потім – на Високому замку, тепер – в Італійському дворику.

Художнє оформлення інших книг поетеси виконували: Антон Григорук, Василь Сава, Світлана Головко.

Ліліана Косановська подарувала свої прекрасні книги «Львівській обласній науково-педагогічній бібліотеці». Книгозбірня висловлює подяку п. Ліліані за дарунок. Бажає творчого натхнення, цвітіння, Перемоги.

Автор статті: Наталя Звольська.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*