Ортопедичний пояс для спини: функції, різновиди та особливості - Блог про Львів

Ортопедичний пояс для спини: функції, різновиди та особливості

Ортопедичний пояс для спини

Біль у спині – дуже поширена проблема, яка змушує людей звертатися за медичною допомогою. І у деяких випадках він буває настільки сильним, що робить неможливим звичне життя. Звісно, за такої симптоматики потрібно обов’язково звертатися за медичною допомогою. Лікар допоможе визначити причини болю та підбере необхідне лікування. І дуже часто одним з призначень ортопеда або вертебролога буде ортопедичний пояс для спини, що також відомий як пояс для підтримки хребта або просто бандаж на спину.

Основні функції ортопедичного бандажу для спини

Ортопедичний пояс для спини https://ortocomfort.ua/ua/bandazh-korset-poyasnitsa/ забезпечує створення компресії (стискання) середнього або сильного ступеню в нижній частині спини. Такий ортопедичний виріб виконує відразу декілька функцій, зокрема:

  • сприяє укріпленню м’язів, що знаходяться в області черевної порожнини;
  • підтримує внутрішні органи у правильній фізіологічній позиції у разі їх опущення;
  • запобігає формуванню гриж (міжхребцевих гриж) в області попереково-крижового відділу хребта;
  • зменшує навантаження на поперек.

Використання поясу для підтримки хребта може виявитися абсолютно незамінним для пацієнтів з міжхребцевою грижею — такий виріб допоможе знизити ризик ущемлення та виникнення болів. А людям, що мали травми поперекового відділу, він допоможе швидше реабілітуватися.

Які бувають різновиди бандажів на спину?

Пояс для підтримки хребта може відрізнятися залежно від ступеня фіксації. Загалом можлива:

  • легкий (слабкий) ступінь – це еластичні вироби, що виготовляються з м’яких матеріалів, вони призначені для профілактики хвороб хребта, можуть забезпечувати додаткову підтримку за високих навантажень або мати зігрівальний ефект;
  • середній ступінь – ці корсети мають гнучкі ребра жорсткості, і їх використання може бути рекомендовано при хронічних хворобах спини та помірному болю;
  • сильний ступінь – ці корсети зазвичай містять металеві пластини, які забезпечують стабілізацію та фіксацію хребта, їх рекомендують використовувати у разі сильного болю, запалення та травм;
  • перемінний ступінь – такі вироби дозволяють регулювати ступінь жорсткості залежно від етапу лікування, самопочуття тощо.

Ортопедичний пояс для спини

Протирадикулітні пояси: функції та особливості

Особливу категорію поясів для підтримки хребта складають протирадикулітні моделі. Вони рекомендовані пацієнтам з різними проблемами в області попереку, зокрема з ревматизмом, радикулітом, невритом та ін. Вони виконують відразу декілька функцій:

  • створюють тепловий ефект, що сприяє розслабленню м’язів та покращенню кровообігу;
  • підтримують м’язи та хребет, що допомагає виконувати повсякденні задачі без болю та дискомфорту;
  • покращують функції нирок та інших внутрішніх органів.

Досить часто протирадикулітні моделі використовують у холодну пору року та під час роботи на свіжому повітрі. Вони допомагають захиститися від протягів, уникнути загострень з боку попереку, а також знизити ризик болю й дискомфорту.

Післяопераційні пояси: кому потрібні?

Після певних різновидів оперативних втручань лікарі призначають пацієнтам спеціальні бандажі. Такі ортопедичні вироби допомагають:

  • захистити рану, знизити ризик потрапляння у неї бактерій;
  • надійно зафіксувати внутрішні органи, запобігти зміні їх положення;
  • створити компресійний ефект, покращити кровообіг, прискорити процес заживлення;
  • знизити ризик проблем зі швами, зокрема розходження швів;
  • тримати м’язи у тонусі.

Післяопераційні пояси може призначити виключно лікар. Варто враховувати, що такі вироби теж можуть відрізнятися за призначенням. Зокрема існують бандажі для жінок після кесаревого розтину.

Отже, можна зробити висновок, що існує значна кількість різноманітних ортопедичних поясів для спини. Обирати такі вироби краще всього після консультації з лікарем. А щоб отримати дійсно гарний бандаж, потрібно обирати продукцію перевірених виробників, що має сертифікат якості.

Автор статті: inna.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*