ТОП-10 найцікавіших туристичних місць та природних пам’яток Західної України - Блог про Львів

ТОП-10 найцікавіших туристичних місць та природних пам’яток Західної України

Західна Україна

З огляду на воєнний стан все більше туристів мандрують Заходом України. Тут є десь «розігнатися», але при цьому старовинні міста та красоти природи знаходяться на порівняно невеликих відстанях, що робить поїздки Західною Україною водночас захоплюючими та зовсім не втомливими.

Куди ж найкраще поїхати відпочивати та що подивитись у Західній Україні? Vorobus.com склав ТОП-10 головних визначних пам’яток Західної України, які варто побачити кожному, хто подорожує цими краями.

1. Львів – культурна столиця України

Львів – казкове та чарівне місце, колоритне місто з багатою історією. Напевно, кожен, хто побував у Львові, пам’ятає п’янкий аромат кави та шоколаду на брукованих вуличках. Тут найвражаюча архітектура з усіх міст країни. Львів може похвалитися чудовим старим містом, яке охороняється ЮНЕСКО, та славиться красивими вузькими вуличками, прекрасними церквами, захоплюючими музеями та особливою атмосферою. Це затишне та гостинне місто, яке запропонує широкий вибір цікавих екскурсій, тематичних ресторанів, барів.

Львів – культурна столиця України

2. Палац графів Шенборнів (Закарпаття)

Засновником цього без перебільшення казкового палацу є граф Ервін Фрідріх Шенборн-Бухгайм. Кажуть, що він був затятим мисливцем, закоханим у свої угіддя. Також граф любив пишні заходи, на які збиралися усі «вершки» тодішнього дворянства з Відня та Будапешта. Саме заради багатоденних полювань та світських раутів граф підняв на місці досить скромного дерев’яного мисливського будиночка неймовірної краси маєток із чудовим парком в англійському стилі площею 19 гектарів. У центрі парку-дендрарію розташоване декоративне озеро, яке за задумом своїх творців нагадувало контур Австро-Угорської імперії. Сьогодні воно має іншу форму, але не втратило своєї чарівності.

Палац Шенборнів

3. Тунель кохання (Клевань, Рівненська область)

Тунель кохання – одне із найромантичніших місць, куди приїжджають закохані з усієї Європи. Вабить їх сюди не лише дивовижний вигляд тунелю, а й магічна атмосфера, яка наскрізь пронизана романтикою. Тут ніколи не жили принцеси чи королі і не відбувалися історичні драматичні події, але ця пам’ятка заслуговує на увагу саме своєю природною красою.

Тунель кохання

4. Чернівці – перлина Західної України

Чернівці – одна із перлин Західної України. Це місто підходить як для романтичних прогулянок, так і для пізнавального проведення часу. Любителі архітектури в стилі модерн можуть досліджувати елегантні фрески та приголомшливі інтер’єри. Резиденція митрополитів – найяскравіша пам’ятка Чернівців. Сьогодні в ньому розташований головний корпус Національного університету Юрія Федьковича.

Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича

5. Манявський водоспад (Івано-Франківська область)

Водоспад знаходиться біля села Манява на Прикарпатті, і його називають одним із найбільших водоспадів України. Висота його становить приблизно 20 метрів. Вода падає кількома мальовничими каскадами, а внизу утворилося природнє озерце з кришталево чистою водою, в якому можна покупатися. Вважається, що ця вода здатна омолодити та зцілити. Біля водоспаду ростуть давні ялинки, які створюють таку бажану влітку прохолоду та затишок, дарують відчуття єднання з природою. А місцеві мешканці розкажуть вам легенди про німф, які співають ночами.

Також читайте:   Як ми заблукали в горах. Частина перша

Манявський водоспад

6. Курорт Буковель (Івано-Франківська область)

Цей гірськолижний курорт в Івано-Франківській області не має рівних в Україні за рівнем розвитку інфраструктури, якістю лижних трас та кількістю витягів. У зимовий сезон до Буковеля їдуть, щоб кататися на лижах, а влітку – для активного відпочинку на природі серед мальовничої гірської місцевості.

Буковель

7. Бакота (Хмельницька область)

Бакота – затоплене село на березі Дністра в Кам’янці-Подільському районі, де колись розташовувалося чимало язичницьких святилищ, кургани з жіночими похованнями. Пропливши річкою Смотрич Ви побуваєте буквально над відображенням стопи Будди, існування якого вже частково підтверджено підводними дослідженнями. А ще з річки перед вами відкриється панорама скелястого монастиря. Надзвичайної краси природа та цілюща вода з освячених джерел доповнять незабутні враження від цього справді знакового місця.

Бакота

8. Озеро Синевир та реабілітаційний центр бурого ведмедя (Закарпаття)

Синевир – найбільше і найглибше (максимальна глибина сягає 24 метри) високогірне озеро України. Туристи з різних куточків України і не тільки їдуть сюди, аби помилуватися його загадковими блакитними водами.

Озеро Синевир

Також неподалік озера розташований реабілітаційний центр бурих ведмедів. Тварини живуть тут за умов, максимально наближених до природних. А відвідати центр може кожен охочий – за життям його мешканців можна спостерігати через спеціальні сітки-огорожі.

9. Національний природний парк «Сколівські Бескиди» (Львівська область)

Якщо є бажання помандрувати у горах, варто звернути увагу на Карпати, а для початку на мальовничу частинку Українських Карпат – Сколівські Бескиди, одне з найкрасивіших місць Західної України. Цей гірський масив є, мабуть, одним із найнижчих в Українських Карпатах, але водночас він є й одним із наймальовничіших завдяки густому лісовому зеленому покриву, округлим смарагдовим маківкам гір та змійкам річок, що витають у долинах гір.

зубри у Сколівських Бескидах

Водоспад «Кам’янка», який розташований у Національному природному парку «Сколівські Бескиди», має близько семи метрів висоти та вражає своєю красою. Він складається з одного каскаду, розділеного скельним виступом на два потоки. Зовсім поруч можна знайти і знамените Мертве озеро.

Водоспад «Кам’янка»

10. Заповідник «Тустань» (Львівська область)

Саме тут знайдено залишки стін та будівельних конструкцій, які є залишками давньоруської фортеці Тустань (XI-XIII ст.). У довколишніх скелях вирубані гроти, підземні ходи та колодязі.

залишки давньоруської фортеці «Тустань»

А у серпні місяці тут майже щороку проводять цікавий фестиваль середньовічної культури «ТуСтань!».

фестиваль середньовічної культури «ТуСтань!»

Звичайно, це доволі скромний перелік численних пам’яток «Українського Заходу», але це саме ті знакові, на наш погляд, місця, з яких варто розпочати знайомство з туристичним потенціалом регіону. Любіть туризм, любіть Батьківщину, а подорожі й екскурсії Західною Україною нехай допоможуть Вам у цьому!

Автор статті: Piligrim.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*