Палац Фредрів-Шептицьких - Блог про Львів

Палац Фредрів-Шептицьких

палац Фредрів-Шептицьких

Декілька днів назад довелося мені їхати по самбірській трасі. Мета подорожі була у Самборі. Полагодивши всі свої справи, я повертався назад до Львова. Ще їдучи до Самбора по трасі я побачив вказівник, який вказував дорогу до маєтку Фредрів-Шептицьких.

Маючи трохи вільного часу на зворотній дорозі я вирішив відвідати цей палац.

По дорозі до палацу трапилася невелика оказія. Слідуючи за вказівником у селі Вишня, де мав би бути розташований цей палац, я через деякий час потрапив у якийсь глухий закуток. Палацом і не пахло. Добре що трапився хлопчина на ровері і він сказав, що ми поїхали неправильною дорогою, бо по трасі вказівник є, а біля самого палацу немає, а з дороги його не видно :facepalm:

Я попросив хлопчину, чи не міг би він мені показати дорогу. Слідуючи за ним, я за пару хвилин вже був біля палацу.

Родинний маєток Фредрів розташувався в селі Вишня у Городоцькому районі Львівської області, неподалік від містечка Рудки, всього за півтора кілометра від автотраси Львів-Самбір.

палац оточує парк, який охороняється законом :)

У цьому маєтку деякий час проживав відомий польський комедіограф Александер Фредро, він доводився дідом митрополитові Андрею Шептицькому. Маєток знаходився у власності батьків Александера – Яцека та Маріанни (з Дембінських) Фредро. Трохи згодом він перейшов у власність Александера.

У 1835 році Александер Фредро будує великий мурований палац у стилі неоренесансну. У 1896 році внук Алесандра Андрій Максиміліан перебудовує цей палац. На стіні лівого крила палацу можна побачити два картуші. На одному з них вибито – «Budowal 1835», а на другому – «Aleksander hr. Fredro».

Також читайте:   Як Воробус і компанія заблукали на хребті Аршиця

палац був збудований у 1835 році

Палац представляє собою двоповерхову асиметричну споруду, всі вікна та двері якого мають напівкруглу форму. До наших часів з внутрішнього декорування багато чого збереглося. На першому поверсі розташовані столова зала та великий салон, а на другому поверсі розташувалася бібліотека.

палац Фредрів-Шептицьких

Палац оточує парк, в якому знаходиться каштанова алея та алея столітніх лип. Трохи нижче від головної споруди палацу можна побачити озеро, а в західній частині парку протікає річка Вишня. Крім того до ансамблю палацу входять ще дві будівлі – двоповерховий будинок для прислуги та гостей та одноповерховий господарський корпус.

палац Фредрів-Шептицьких

На річницю з дня народження Алесандра Фредра, 19 червня 2010 року, в палаці було відкрито меморіальну кімнату Александра Фредра та його внука, митрополита Андрея Шептицького.

На сьогоднішній день у приміщеннях палацу розташувалася частина Вишнянського коледжу Львівського національного аграрного університету. Сам палац у досить плачевному стані, обшарпаний і аж проситься, щоб його відреставрували. Але, напевно, як завжди бракує коштів.

палац аж проситься, щоб його відреставрували

Разом з тим палац вартий того, щоб на нього подивитися. Так що коли будете їхати до Самбора – не полінуйтеся заїхати у село Вишня. Тільки питайтеся місцевих жителів, де знаходиться обійстя Фредрів-Шептицьких, щоб не заблукали, як я 🙂

Автор статті: Jorgen.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*