Богдан Хмельницький: шлях до гетьманства (частина 2) - Блог про Львів

Богдан Хмельницький: шлях до гетьманства (частина 2)

гетьман Хмельницький

Молодий Богдан Хмельницький, як член реєстрової козацької братії, брав участь у всіх військових кампаніях Польщі. У 1632-1634 роках польський король Владислав ІV почав війну проти Московського царства (так звана «Смоленська війна»). За доблесть і вірність Богдан Хмельницький після завершення походу отримав особисто від короля почесну шаблю, рукоятка якої була оздоблена дорогоцінностями.

При польському уряді Богдан Хмельницький отримав, також, посаду радника з турецьких питань. У 1638 році козаки обрали його генеральним писарем (це була посада друга за статусом після гетьмана).

У 1644 році Французький король Людовік ХІV, ведучи війну проти Іспанії, звернувся про допомогу до Польщі. Владислав ІV надає союзникові 2 тисячі козаків. Очолювали похід Богдан Хмельницький та кошовий Іван Сірко. Після облоги Дюнкерка один із французьких воєначальників у листі до кардинала Мазаріні (керівника уряду Франції) писав саме про надзвичайні здібності «полководця» Хмельницького.

При солідному соціальному статусі в Речі Посполитій, серйозних міжнародних зв’язках, шани серед козацького братства рід Хмельницьких (у Богдана було три дружин (по черзі, звичайно), три сина, чотири доньки) мав досить скромні, як на ті часи статки. Сім’я Богдана Хмельницького володіла хутором Суботів біля Чигирина на Черкщині. Цей маєток колись був забраний у сім’ї польських шляхтичів Чаплинських і переданий за рискриптом короля Михайлові Хмельницькому у кінці ХVІ століття.

Також читайте:   Конституція Пилипа Орлика

Цей невеличкий хутір став об’єктом конфлікту із молодим шляхтичем, чигиринським підстаростою Чаплинським. У 1647 році він із своїми підданими увірвався у маєток (Хмельницького тоді не було). Поляки-шляхтичі зґвалтували дружину Богдана та вбили наймолодшого шестирічного сина. Саме помістя пограбували й спалили.

Хмельницький звернувся зі скаргою до короля, вимагаючи покарати Чаплинського. А Владислав ІV відповів у дуже оригінальний спосіб:

«Ви усі шляхта. Маєте шаблі. Вирішуйте питання самі».

Богдан Хмельницький добрий місяць трощив усі маєтки Чаплинських та убивав його людей. За що був викликаний до Варшави. За вказівкою короля його кинули до в’язниці й засудили до смертної кари.

Керівником варшавської в’язниці тоді був полковник Кричевський – кум Хмельницького. Він то й допоміг Богдану втекти. Хмельницький прибуває на Запорізьку Січ. Це вже було на початку 1648 року.

У лютому цього ж року Богдана Хмельницького обрано гетьманом.

Автор статті: zars.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*