Конституція Пилипа Орлика - Блог про Львів

Конституція Пилипа Орлика

Конституція Пилипа Орлика

За гетьманування Івана Мазепи, коли той вирішив заключити союз із шведським королем проти Москви (1708 рік), російський цар Петро І змусив частину козацької верхівки обрати ще одного гетьмана. Ним став Іван Скоропадський, якого визнавали московити.

Керівництво Запорізької Січі на чолі з кошовим Костем Гордієнком та частина української старшини з Іваном Мазепою (всього близько 3 тисячі чоловік) після поразки під Полтавою опинилися в еміграції. У кінці 1709 року Іван Мазепа помер.

У квітні 1710 руку гетьманом України козацьке середовище в еміграції обирає представника козацької старшини литовсько-чеського шляхетського походження Пилипа Орлика. На цій же старшинській раді було підписано своєрідний «суспільний договір» між гетьманом і козацтвом. Цей документ регламентував відносини гетьмана й управлінської верхівки у державі, яку прагнули відновити козаки й вийти з-під впливів Москви.

Офіційна назва основного закону майбутньої незалежної козацької держави була «Пакти і Конституція прав і вольностей Війська Запорозького»(«Військо Запорізьке» – це була офіційна назва держави козаків). Коротко в історії існує назва «Конституція Пилипа Орлика» або «Бендерська Конституція» (за назвою міста де відбувалась старшинська рада).

Цей документ став першим у світовій політологічній думці єдиним концентрованим законодавчим синтезом, що регламентував існування держави, а особливо – її центральних й місцевих органів управління.

Також читайте:   Екскурсія приміщенням Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки. Історія будівлі

Для порівняння: американці свою конституцію прийняли у 1787 році.

Текст конституції був проголосований абсолютною більшістю голосів і підписаний гетьманом, а від імені старшини – кошовим К. Гордієнком. Документ прийнято на двох мовах: українській і латинській. Один із примірників латинською мовою було вивезено до Швеції королем Карлом ХІІ і до недавна це був єдиний оригінал на збереженні у Шведському королівському архіві. Український текст Конституції Пилипа Орлика вважався втраченим.

У 2008 році в одному із російських держархівів українським історикам досить випадково вдалося ідентифікувати документ писаний українською мовою як «Пакти і Конституцію прав і вольностей Війська Запорозького». Поки цей документ не повернуто в Україну, але є його сучасне перевидання з історичними коментарями.

Сам Пилип Орлик робив серйозні спроби шукати в Європі союзників проти Петра І, але від європейських монархів крім обіцянок таки нічого не дочекався.

Помер український гетьман-інтелектуал у 1742 році в місті Ясси.

Автор статті: zars.



Також раджу прочитати:

1 Згадки про дану статтю в Інтернеті

  1. Скарб гетьмана Павла Полуботка

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*