Як вибрати пиво - Блог про Львів

Як вибрати пиво

пиво

Кожен, хто подивиться на пляшку пива, зверне увагу на те, що на ній є етикетка. А що конкретно ви бачите на такій етикетці? Ну в першу чергу це назва пива, а також його міцність. Зазвичай на цьому весь інтерес до етикетки закінчується, бо ціна на пляшці тепер не вказується, а лише на ціннику, який може бути поруч. Однак хочу звернути увагу на те, що така етикетка має цілу купу цікавої інформації.

Як бачимо на етикетці в обов’язковому порядку присутня назва пива. Така назва зазвичай займає центральне місце на етикетці, хоча в деяких випадках бувають винятки. Назва пива відіграє роль «приманки» для покупців та служить своєрідним «маяком», який дає можливість віднайти свій любимий сорт пива на вітрині, де можуть бути розташовані десятки інших сортів пива.

А ще яку інформацію можна почерпнути, коли ретельно вивчити етикетку? Ну в першу чергу це тип пива. Найбільш поширеним пивом в нашій країні є пиво низового бродіння, або як його називають лагер (Lager), ніжно-золотисте та прозоре, пльзенське (Pilsner), а також ряд інших типів. Прикладом також можуть бути британські та ірландські елі (Ale), або бельгійські ламбики (Lambic).

Також окрім типу пива обов’язково вказують його «колір». За кольорами пиво поділяється на світле та темне. Світле пиво виготовляють із світлого злегка підсмаженого солоду. Інколи до такого пива додають кукурудзяний, рисовий, або пшеничний інградієнт. Темне пиво виготовляють з добре прожареного або копченого солоду, при цьому деколи додаючи перепалений цукор.

Міцність пива. Цей показник вказує на об’ємний відсоток вмісту спирту для марок пива, які виготовляються в Європі і ваговий відсоток для американських сортів пива. Така характеристика, якщо не рахувати назви, являється самою популярною характеристикою пива. На своїх етикетках виробники пива пишуть – «Вміст алкоголю – не менше..». Саме так пишуть лише через те, що передбачити точно результати пивоваріння практично неможливо. Градус можна визначити лише тоді, коли пиво вже зварене. Тому пивовари, які дорожать своєю маркою, вказують на етикетці разом з датою виготовлення точний вміст алкоголю для конкретної партії пива.

Густина пива. Вміст алкоголю в пиві знаходиться в прямій залежності від його густини. Густина, концентрація сухих речовин дають матеріал для процесу ферментації і утворення алкоголю. І виходячи з цього робимо висновок – чим більша густина, тим більший градус. Так при густині сусла 12-13% можна отримати звичайне пиво вміст алкоголю в якому буде складати 5%. Для міцності пива 5,6% густина сусла буде складати 14-16%. Отримують також сорти пива в яких вміст алкоголю складає 11% але густина у них складає 27-29%.

Також читайте:   Горілка - зло?

Якщо вам доведеться купити пиво, яке містить високий відсоток алкоголю, а густина його низька – то впевнено можна сказати, що вам продали пиво, яке кріплене спиртом.

Калорійність. Це інформація для тих, хто ставить собі за мету тримати гарну фігуру. Варто відзначити, що пивний живіт прикрашає далеко не всіх любителів пива.

Термін зберігання. Термін зберігання, який вказаний на пляшці пива, може бути різним і залежить від способу консервації. Так, непастеризоване пиво без вмісту консервантів може зберігатися лише кілька днів. Зазвичай для консервації пива використовують аскорбінову кислоту. Порядні виробники пива завжди вказують про наявність такого консерванту на етикетках своєї продукції.

А в Німеччині, наприклад, існує «Закон про чистоту пива» від 1516 року, згідно якого застосовувати будь-які домішки при виготовленні пива заборонено взагалі. Тому все пиво, яке виготовляється в Німеччині обов’язково пастеризується. Цей процес, або вірніше стадія виробництва освоєна далеко не всіма заводами-виробниками, через це основна маса таких виробників пива продається на «місцях».

Ніколи не споживайте пиво, у якого пройшов термін зберігання. Це загрожує вам візитом до лікарні з харчовим отруєнням. Краще вже пройтись по інших магазинах і придбати пиво, у якого ще не вийшов термін придатності.

Також на етикетці вказується об’єм пляшки, стандарт згідно якого було виготовлено пиво, символ проходження сертифікації, і ще ряд додаткових відомостей.

Тепер, коли ви маєте достатній багаж знань, можете сміливо направлятися до найближчого бару чи магазину, та придбати свій улюблений напій. Можете також запросити до себе друзів, та блиснути перед ними своєю ерудицією. Але пам’ятайте одне – «Надмірне споживання пива небезпечне для вашого здоров’я» 😀

Автор статті: Архіваріус.



Також раджу прочитати:

коментарів - 8 може ще щось напишете?

  1. VIK 30.10.2010 пише:

    Воробусику, бачу ти досконало вивчив цей продукт бродіння!
    P.s. З тебе пиво!!!

  2. bankiduki 30.10.2010 пише:

    Відразу помітно, що п. Архіваріус не дилетант у цій справі. :yes:
    2 Vik див. автора статті ! :sarcasm:
    А шановному Воробусу раджу по аналогії схожу статтю написати, на взірець: “Як правильно вибрати дружину” 😀
    Буде цікаво. 🙂

  3. йорік 30.10.2010 пише:

    Во хлопак в біду попав, спочатку написав про безнадійне кохання , а тепер в запій пішов, Воробус що з тобо коїться, скоро так і пляшки по смітниках збиратимеш, щоб зранку похмелитись))))

  4. Stakeholder 30.10.2010 пише:

    Треба якось виразніше виділяти нік автора статті в заголовку :laugh:

  5. PVS 30.10.2010 пише:

    АРХІВАРІУС пише: «Надмірне споживання пива небезпечне для вашого здоров’я»

    Вчені дослідили, що пити пиво не тільки шкідливо, а й корисно.
    :rotfl:

  6. VIK 30.10.2010 пише:

    bankiduki пише: Відразу помітно, що п. Архіваріус не дилетант у цій справі.

    2 Vik див. автора статті !

    А шановному Воробусу раджу по аналогії схожу статтю написати, на взірець: “Як правильно вибрати дружину”

    Буде цікаво.

    та за те, що ми пишемо модні коментарі в його Воробус – з нього і не одне пиво виставляється 😉 😀

  7. Архіваріус 30.10.2010 пише:

    bankiduki пише: Відразу помітно, що п. Архіваріус не дилетант у цій справі.
    2 Vik див. автора статті !
    А шановному Воробусу раджу по аналогії схожу статтю написати, на взірець: “Як правильно вибрати дружину”
    Буде цікаво.

    Щиро вдячний. 😀

  8. russo turisto 30.10.2010 пише:

    Пейте пиво пенное,
    Будет сила забубенная!
    :rotfl: :yes:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*