Німецьке пиво - Блог про Львів

Німецьке пиво

німецьке пиво

Здається, що нема на світі такого куточка, де би люди не вживали пиво. В різних краях воно по-різному і називається. Сьогодні поведемо мову про німецьке пиво.

Пиво і німці, без упередження можна сказати, являють собою одне ціле. А вони полюбляють до пива квашену капусту та сосиски, без цієї закуски німець навіть на пиво дивитися не хоче.

Для любителя пива, який вперше попав до Німеччини, голова піде обертом від величезної кількості назв хмільного напою. Та й закуска до нього також доволі різноманітна.

Вперше пиво почали варити монахи. В середні віки монастирі відігравали доволі значну роль у виробництві пива. В старовинних манускриптах перша згадка про пиво датується в 736 році, а у 766 році була підписана перша пивна грамота у світі. Це була угода про доставку пива з містечка Гайзінген до монастиря Санкт Галлен. Варячи пиво монахи вкладали у нього свою душу, і таким чином вони обходили гріх обжерливості, адже в кінці кінців, людині, божому створінню, потрібно що-небудь пити, а якщо можна пити пиво – то чому би і ні. Монастирів була доволі велика кількість, і в результаті цього різних сортів пива розвелася сила-силенна.

Зазвичай пиво діставало свою назву від імені монаршого ордену, або від місцевості, де пиво виготовлялося, по смаку та кольору. Наприклад, «Францісканер», «Пауланер» (Franzskaner, Paulaner). Розібратися в в цих назвах досить складно, але якщо ви поставите собі за мету стати поціновувачем німецького пива, то доведеться.

Насамперед слід запам’ятати, що по-німецьки темне пиво – Schwarzen або Dunkel. Це початкові ази, яких достатньо для першочергового ознайомлення. Далі йдуть такі показники як пиво низового бродіння, пиво верхнього бродіння, пиво підкопчене, пиво міцне, пиво неміцне і т.д. І в цьому досить складно розібратися.

Для початку вам слід попробувати досить популярний в Північній Німеччині світлий «Пільзнер» (Pils або Pilsner), пиво верхнього бродіння. Його міцність коливається в межах 4,2 – 6% і воно на смак доволі гірке. Баварський пивовар Йозеф Гролл, якого запросили в Богемію, в місто Пльзень, вперше зварив тут пиво. І звідси і пішла назва пива. Це пиво має багато своїх любителів на теренах Німеччини, і якщо ви любитель гіркого, то це пиво саме для вас.

Для любителів темного пива аналогом до «Пильзнера» є добре відоме пиво «Альтбір» з вмістом алкоголю 4,8%. Воно досить прозоре має мідно-червоний колір, зі стійкою піною та ароматним присмаком. В місті Дюссельдорфі, яке є столицею Рейн-Вестфалії, можна посмакувати самими відомими сортами пива «Альтбір». Це пиво було створене на землях цієї місцевості. З перекладу німецької Alt означає старий, і ця назва відповідає дійсності, адже насправді це саме старе пиво в Європі. До самого початку XVI століття на цілу Європу «Альтбір» було єдиним пивом і його так і називали – пиво.

Але прогрес не стоїть на місці і на арені з’являється лагер, а до назви пива почали додавати таку собі приставку «старе». Лагер – це не сорт пива, а лише тип пива. При виготовленні цього типу пива використовується технологія низового бродіння з наступною ферментацією при низькій температурі. На даний час близько 80% пива, яке виробляється у світі – це пиво типу лагер. Якщо «Альтбір» вам здається світлим, то вам слід спробувати пиво сортів «Шварцбір». Це пиво низового бродіння, а міцність його коливається в межах 4, 8 – 5%. Воно має гарний темно-коричневий колір, а його смачна пінка приємного кремового кольору. Для любителів темного пива «Шварцбір» – це справжній подарунок. По зовнішньому вигляду це пиво виглядає як британський ель, але смакові якості у нього зовсім інші – тут можна відчути солодкаву гіркість з незвичними ароматами шоколаду, ванілі та кави. Такий напій дуже полюбляють жінки.

Також читайте:   Весела Європа або черговий прикол безалаберного континенту

Для сильнішої половини більше всього підійде «Бокбір» (Bockbier) – тут уже немає значення темне чи світле, адже вміст алкоголю в ньому коливається я в межах від 6 до 12%. Його ще деколи називають «Штаркбір» (міцне пиво), а також воно ділиться по порах року та святах, до яких воно призначено. Наприклад пиво «Вайнахсбок» в перекладі звучить як «різдвяний бік» і його звісно вживають на різдвяні свята. Почали ся морози – і зразу почали зростати градуси у пиві. Цілком прагматично, по-німецьки.

Взагалі німці дуже полюбляють варити пиво спеціально до якогось свята. Так до Різдва вариться «Вайнахтсбір», а до весняних свят – «Мерцен». Пиво «Мерцен» отримано в результаті низового бродіння до 23 квітня, і його зразу же випивають на першому весняному святі. А взагалі всі ці сорти пива разом називають «Фестбір». Таке пиво п’ється на народних гуляннях та фестивалях на кшталт добре всім відомого «Октоберфеста».

Октоберфест
Октоберфест

На таких гуляннях та святах ви зможете перепробувати доволі велику кількість пива. Серед них – пшеничне пиво «Вайсбір». «Цвикельбір», воно же «Келлербір», яке на виглядає мутним, але це через те, що воно не фільтроване та не пастерезоване, але головне те, що воно завжди свіже. Таке пиво досить часто навіть по пляшкам не розливають. Варто відзначити також житнє «Роггенбір» або «Раухбір» – темне пиво з копченим присмаком.

Якщо ви відвідали Кельн, то ви сміливо присідайте в біргартені біля знаменитого собору і сміливо замовляйте «Кельш». Цей сорт пива виробляється тільки в Кельні і назва пива закріплена за назвою міста. Тут настільки відповідально відносяться до виготовлення цього сорту пива, що по ньому навіть засідає спеціальна комісія – Köln-Konvention. А якщо ви ненароком потрапили до Берліна, то обов’язково повинні спробувати «Берлінер Вайсе» (Berliner Weiße) – легке, приємне на смак пиво. Вміст алкоголю в такому пиві не перевищує 2,8 %, а для того, щоб не сп’яніти від надмірно випитого пива, німці до нього навіть сироп доливають.

Велика кількість сортів та типів німецького пива може послужити причиною для того щоб познайомитися з культурою цієї країни за допомогою смакових рецепторів. Відвідавши Німеччину, ви зможете посмакувати незліченну кількість сортів доброго пива та гарно провести своє дозвілля.

Автор статті: Архіваріус.



Також раджу прочитати:

коментарів - 5 може ще щось напишете?

  1. Gena Bukin 23.11.2010 пише:

    Бачу Архіваріус мастак як він говорить у пивних справах. Дай спробувати його того пива німецького. 🙂

  2. Архіваріус 23.11.2010 пише:

    Gena Bukin пише: Бачу Архіваріус мастак як він говорить у пивних справах. Дай спробувати його того пива німецького.

    Щоб його попробувати достатньо відвідати Октоберфест. 😀

  3. russo turisto 24.11.2010 пише:

    Да, немецкое пиво всегда славилось отменным качеством и вкусом. На следующий год надо бы запланировать поездку на этот самый Октоберфест.

  4. старий пес 28.11.2010 пише:

    Файні дівчєта! А пиво найліпше бочкове з корчми коло Кульчич

  5. Архіваріус 17.09.2011 пише:

    Сьогодні у Мюнхені відкривається знаменитий фестиваль пива Октоберфест. Гайда всі на свіже пиво! 😀

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*