Свіжі фрукти чи сухофрукти? Що і як варто вживати

фрукти

Дана публікація є продовженням циклу статей на тему “Тілобудова”. Для того, щоб краще виглядати і добре себе почувати, необхідно правильно і розумно обирати їжу для свого організму.

Чи знаєте Ви про те, що окрім вітамінів у фруктах містяться і антивітаміни? Антивітамінами називають речовини, які здатні виключати вітаміни з обмінних процесів. Науковцями доведено, що і в нашому організмі знаходяться антивітаміни, однак в малій кількості. Так, наприклад, фермент аскорбіназа руйнує аскорбінову кислоту, а фермент тіаміназа руйнує вітамін В1.

Повернемось до фруктів. Фрукти, окрім вітамінів, можуть також містити антивітаміни. Так, наприклад яблука містять аскорбінову кислоту, яка знаходится позаклітинами і аскорбіназу, яка є в клітинах. Коли ми починаємо жувати яблуко, аскорбіназа дотикаючись з аскорбіновою кислотою, руйнує її на 70%. Якщо ми знаємо, що певний сорт яблук має великий вміст аскорбінової кислоти, то це не значить, що ми отримаємо саме цей обсяг, якщо будемо їсти ці яблука. Засвоєння аскорбінової кислоти із яблук можна довести до 100%, якщо перед вживанням їх кинути у воду і кип’ятити протягом 5 хвилин. За цей час антивітамін (аскорбіназа) повністю знищується, а аскорбінова кислота знищитись не встигає. Таким чином, п’ятихвилинний компот із яблук дає вітаміну С у кілька разів більше, ніж свіжі яблука. Не буду читати лекцію з вітамінології, проте вище сказане є гарним прикладом задуматись над тим як нам харчуватись, чим харчуватись і коли харчуватись.

Сухофрукти дають більше користі організму, аніж звичайні фрукти. Сухофрукти (особливо цільні), висушені на сонці, містять у десятки разів більше вітамінів, ніж свіжі фрукти і засвоєння цих вітамінів на кілька порядків вище. Це пояснюється тим, що під час сушки цільних фруктів на сонці, відбувається їх своєрідне “дозрівання”, схоже на дозрівання сиру, коли в ньому накопичуються вітаміни на біологічно-активні речовини. Тому сухофрукти ще з давніх часів використовувались з тою ж метою, що і зараз використовують синтетичні вітаміни чи вітамінні комплекси.

Також читайте:   Чим зайнятися в лікарні?

У такій країні як Індія цілий рік ростуть різноманітні фрукти та овочі. Проте Хатха-Йога передбачає щоденне вживання 300-400 грам сушених фруктів, незалежно від пори року, у тому числі і літом. Такі рекомендації формувались десятки тисяч років і мають у підгрунті емпіричний досвід (практику). Отже, йоги живуть досить довго.

Отже, короткий екскурс з вітамінології та певних біохімічних процесів при вживанні фруктової їжі дає нам зрозуміти:

– по-перше, яким чином і як краще збагатити наш організм поживними речовинами;
– по-друге, на що варто витрачати гроші – на 15 кг апельсинів, яких ви за один день не з’їсте чи на 500 грам сухих фруктів, які Вам замінятимуть солодощі та зекономлять фінанси.

Звичайно, смак свіжих фруктів ніщо не замінить, однак з них мало користі, якщо вони є зазвичай минулорічно вирощені.

Дякую за увагу, до наступних зустрічей!

P.S. При підготовці цієї статті були використано матеріали наукових досліджень доктора Буланова Ю.Б.

Автор статті: Lacost.



Також раджу прочитати:

1 коментар може ще щось напишете?

  1. Архіваріус 13.03.2011 пише:

    Бачу, що Лакост серйозний мужик, у вітамінах розбирається. Може ще нам уроки йоги прочитає? 😀

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*