Як уникнути смертей на уроках фізкультури? - Блог про Львів

Як уникнути смертей на уроках фізкультури?

Урок фізкультури

Минулого року значного поширення набули смерті школярів на уроках фізкультури. Випадок чи закономірність, значні навантаження чи хворі діти? Ці питання зараз на вустах не однієї людини.

Невже дійсно почалася масова гибель дітей на уроках фізкультури? Що ж робити?

Так, проблема є, але хто винен. Достеменно сказати, що винне Міністерство освіти сказати важко, бо у багатьох випадках причиною смертей дітей ставали їхні хвороби. Виходить недопрацювали лікарі, які погано провели медогляд. Якби там не було людей назад вже не повернеш.

Зараз батькам треба подумати про своїх дітей, щоб з ними не відбулася подібна ситуація. Особисто я, коли пригадую уроки фізкультури у своїй школі, то аж якось не добре стає на душі. Кому треба ці присідання, перекладини. Я не кажу, що їх взагалі не має бути, але принаймні нормативи не мають бути якби з дітей робили майбутніх олімпійських чемпіонів.

Ви думаєте чому більшість дітей хотіло «відкосити» від фізкультури? Бо їм набридали ці нормативи. Діти хочуть ігор, а такими можуть бути футбол, волейбол, бадмінтон, шахи і так далі. Чому їх нема? А все просто, нема відповідних спортивних залів. Все шкільне життя грати у волейбол – це набридає, треба різноманіття.

Повертаючись до нормативів скажу, що міністерство себе вже перестрахувало зменшивши нормативи для школярів, плюс у школах із 2012 року мають ввести теоретичні заняття, а саме як врятуватися від пожежі, що робити, коли зупинилося серце, допомога при переломах і так далі. Правильно це? Ясно що так. Думаю ці навики пригодяться кожному.

Відтепер велика увага дітей має бути сконцентрована на іграх, а саме їх різноманіття. Давно пора.

Також читайте:   Прем'єра кліпу від BoguTa на пісню "Забудеш" (відео)

Звертаючись до школярів, скажу, що ніколи не треба показувати з себе того чи іншого «крутого парінька». Якщо чуєш, що тобі погано, негайно припиняй заняття фізкультури і йди у медпункт або скажи про це вчителю. Звісно, що останні також бувають різними, тоді на допомогу мають прийти однокласники.

Яка моя думка щодо ідеального уроку фізкультури? Спершу має бути розминка, вона ніколи не завадить. Коло-два бігу, розминка всіх частин тіла, а згодом по бажанню гра у улюблений вид спорту або ж їх чергування. Для прикладу сьогодні уроку футболу, наступного разу волейбол. А нормативи? Їх я би взагалі скасував або ж ставив не оцінку, а просто зараховано.

Сподіваємося більше випадків смертей на уроках фізкультури не буде.

Насамкінець, пропоную пройти тест Руф’є, який покаже наскільки ваш організм готовий до навантажень. Суть тесту наступна:

Проба Руф’є – невелике фізичне випробування для дитини, що дозволяє встановити стан роботи серця. Проводиться такою схемою: після п’ятихвилинного спокою в положенні сидячи рахується пульс за п’ятнадцять секунд (р1), потім протягом сорока п’яти секунд виконується тридцять присідань.

Відразу після присідань підраховується пульс за перші п’ятнадцять секунд (р2) a також останні п’ятнадцять секунд (р3) першої хвилини періоду відпочинку.
Результати визначаються за формулою:
(4х (р1 + р2 + р3) -200) /10

Індекс Руф’є:

менше 0 – атлетичне серце; від 0,1 до 5 – «відмінно», дуже добре серце; від 5,1 до 10 – «добре», добре серце; від 10,1 до 15 – «задовільно», серцева недостатність середнього ступеня; від 15,1 до 20 – «погано», серцева недостатність сильного ступеня.

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

коментарів - 5 може ще щось напишете?

  1. Toss 18.01.2012 пише:

    Фур’є тест брєд. Серце по любому буде страшно битися після присідань. Залежно від фізіології і сили ніг, місця вправи, буде швидше чи повільніше серцебиття. В мене вийшло дуже добре серце, то хіба мамонт після присідань буде індекс мати нульовий. Це ж має бути до під час і після присідань пульс 210*3, 70. Та в мене в стані спокою 80… В навантаженні всі 130+… Тест маразм.

  2. Toss 18.01.2012 пише:

    Я пробіг марафон і не здох. Значить все ок.

  3. russo turisto 19.01.2012 пише:

    Ну ты брат, заливаешь. Наверное пробежал по коридору общежития и показалось, что пробежал марафонскую дистанцию.

  4. Якшо я присідаю з 130 кг*4
    то я присяду просто 30 разів без штанги – і навряд це мені шось дасть. Пульс сильно не має змінитись…
    Цікаво було б перевірити!

  5. А стаття ця зовсім мені не сподобалась.
    Не потрібно понижати нормативи.
    У мене в школі був лояльний фізкультурник – я і не підятгувався ні разу, і не бігав. І шо в результаті*?
    В університеті трохи інший попався – він і змусив мене серйозно займатись))
    Підтягувався вже 15 разів…
    Зараз і на брусах нормально.
    Всі нормативи здам, шо потрібно.
    А далі для себе почав займатисб
    І взагалі займаюсь 3-5 разів на тиждень 💡

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*