Державотворчий патріотизм: нездорові амбіції та історичні реалії - Блог про Львів

Державотворчий патріотизм: нездорові амбіції та історичні реалії

Державотворчий патріотизм

Більшість галичан завжди гордо заявляють про те, що саме наш край є оплотом державності та українськості нашої країни. Якщо згадати періоди Першої і Другої світових війн чи розпади совкової імперії, то, дійсно, західноукраїнський край був тим локомотивом, без якого українська незалежність не була б реалізована.

До речі, перші прояви парламентаризму та формування українських політиків-депутатів були також у Галичині. Українці на початку ХХ століття мали свої представництва у Віденському рейхсраті та Галицькому сеймі часів Австро-Угорщини. Тоді і зародилося поняття „української політики” у її класичному парламентському розумінні.

Але ковдру патріотизму тягнути тільки на Галичину потрібно дуже обережно. Адже ідею відновлення державності у нові часи, все ж таки, висунули діячі київського Кирило-Мефодіївського братства в складі Російської імперії. Українські інтелектуали Михайло Драгоманов чи Леся Українка були з Великої України. Тарас Шевченко, взагалі, жодного разу не був у Галичині. А ідея українського націоналізму Миколи Міхновського та Дмитра Донцова таки була „прийшлою” у західноукраїнські землі.

Не принижуючи ролі галичанина Івана Франка у ХІХ столітті та Степана Бандери у ХХ столітті, все ж не тільки ми – західняки можемо називати себе українськими патріотами. Українська державницька ідеологія була синтезом інтелектуальних достойників з обох берегів Дніпра. І мости, що збудовані на цій потужній водній артерії мають назавжди символізувати єдність домінуючої нації України.

Також читайте:   Візит Януковича до Москви

Нажаль основа сучасних наших політиків аж ніяк не хоче десь так спокійненько вийти на той дніпровий міст, закинути вудочки у Дніпро й влаштувати мирну риболовлю до спільного казана, в якому можна зварити смачну юшку. Більше того, навіть ті обранці народні які, представляють окремий регіон ще й між собою гризуться (часто до крові).

Яскравим прикладом амбітної гризні депутатів усіх рівнів є дії „наших” галицьких хрунів, які вже дістали виборців своїми сварками, підставами, обливанням одне одного брудом. І кожен з них свої гидкі вчинки прикриває фразеологією про любов до неньки України, сперечаючись хто більший , а хто менший патріот.

Бути „більшим” чи „меншим” патріотом неможливо впринципі. То як: „чуть-чуть вагітна” – нонсенс.

Хлопці! Якщо ви працюєте на силу і єдність держави, запхайте далеко свої амбіції і об’єднайтесь. І на дратуйте людей. Бо біди вам не оминути…

Автор статті: zars.



Також раджу прочитати:

коментарів - 2 може ще щось напишете?

  1. funivan 22.10.2012 пише:

    “Бути „більшим” чи „меншим” патріотом неможливо впринципі. То як: „чуть-чуть вагітна” – нонсенс.”

    Цілком згідний ))) Трішкивагітних небуває))

  2. Stakeholder 23.10.2012 пише:

    Я вважаю, що невід’ємною частиною патріотизму є хочаб поверхневе, але знання історії своєї землі, саме те чого бракує більшій частині наших патріотів, в яких увесь патріотизм зводиться до “Слава Україні – Героям Слава”.
    І раз тут вже згадали ЗУНР(не розумію чому автор прямо не вжив цю назву), то це могла б бути дійсно українська держава(навідміну від сьогоднішнього рагульського Хохлостану), якби не була задушена Польщею з подачі країн Антанти, які тоді думали тільки про те як найкраще відгородитися від дикої рашки.

    Ок, а що до хрунів, то дивно чому автор не написав кого саме він має на увазі. Бо взяти наприклад нашого базарного ригоанала Писарчука, з ним об’єднуватись чи що? чи може з Дубневичем? якщо хтось таких діячів посилає на…, то звинувачувати його в чомусь як на мене абсурдно.

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*