Військо Запорізьке (Гетьманщина): республіканська демократія в оточенні феодальної Європи - Блог про Львів

Військо Запорізьке (Гетьманщина): республіканська демократія в оточенні феодальної Європи

Військо Запорізьке

На середину ХVІІ століття антиукраїнська політика Речі Посполитої досягла апогею: масове закріпачення селян, утиски українського міщанства, насильне поширення католицизму, урізання прав козацтва, особисті образи магнатів і короля стосовно козацької верхівки й української знаті. Усе це привело до потужного збройного виступу українців проти завойовника.

У лютому 1648 року гетьманом обрано пятдесятитрьохрічного Богдана Хмельницького. Вибори гетьмана супроводжувалися оголошенням війни Польщі й підписанням військового союзу із Кримським ханством на чолі з Ісламом Гіреєм.

Весняно-літня військова кампанія 1648 року привела до того, що в кількох битвах (під Жовтими Водами, Корсунем і Пилявцями) Богдан Хмельницький повністю знищив збройні сили Польщі. 26 вересня 1648 року він без бою підкорив Львів – місто своєї студентської юності. На той період у гетьмана було 200-тисячне військо, а в поляків – жодного боєздатного загону.

Новий король Речі Посполитої Ян Казимир у серпні 1649 року підписав із козаками Зборівський мирний договір, за яким визнав незалежність усіх українських земель крім західних територій з містом Львовом.

Фактично, це було відновлення української державності з її козацькою специфікою. Значна заслуга у цьому належить гетьманові Богдану Хмельницькому.

Новостворена держава мала усі ознаки, притаманні державності й була визнана багатьма країнами-сусідами. Офіційна назва козацької держави була – Військо Запорізьке. Неофіційно тоді її називали Гетьманщиною.

Також читайте:   Євген Чикаленко: «Україну слід любити до глибини власної кишені...»

Усі органи управління й посади були виборними. Найвищим законодавчим органом була Загальнокозацька Рада. На ній вирішувались основні питання життя суспільства, обирали гетьмана (главу держави) та генеральну старшину (виконавчий орган Гетьманщини). Території ділились на полки і сотні на чолі з обраними керівниками.

Цікавим фактом в існуванні новоствореної української державності було те, що усі селяни звільнялись від кріпацтва і разом із козаками отримували земельні наділи у приватну власність. А вся польська шляхта виганялась з території України.

Якщо заглиблюватися в історико-політологічну сутність цього явища, то називати події середини ХVІІ століття в Україні національно-визвольною війною (як це робить офіційна історія) замало. Адже гетьман Богдан Хмельницький (як Кромвель у той ж самий період в Англії) знищив основи феодалізму в окремо взятій країні й почав формування більш прогресивного буржуазного ладу.

Війна українців та створення Війська Запорізького (Гетьманщини) стали першою на Європейському континенті буржуазно-демократичною революцією. І це на півтора століття раніше до подібних подій у Франції, за два століття – як у Німеччині, Австрії, Угорщині. А в Росії монархію скинули, взагалі, у лютому 1917 року.

Так що батько Богдан був першим…

Автор статті: zars.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*