Покращення наступило… на горло - Блог про Львів

Покращення наступило… на горло

Покращення

Наша держава завжди мусить продемонструвати якийсь елемент «оригінальності» у своїй внутрішній та зовнішній політиці. То у нас підписуються угоди про наддорогий газ, коли для Європи ціна знижується. То хочуть запровадити податок на готівковий продаж долара. То придумують утилізаційний збір для новеньких іномарок.

Особливою оригінальністю наші держиморди відзначилися із звітами про підняття мінімальних заробітних плат та фіксацією прожиткового мінімуму. Коли слухаєш доповіді прем’єра та інших його віце-, то просто душа радіє за успіхи у проведенні соціальної політики в державі.

Реальна картина та фактична жалюгідність ситуації в соціально-економічному плані стають зрозумілими, коли вникнути у цифри (навіть офіційної статистики).

Отже, за даними міністерства фінансів мінімальна заробітна плата в Україні за період 2012 року зростала п’ять разів і досягла 1134 гривні на місяць, збільшившись аж на 61(!) гривню. Наголошую, що йдеться про «мінімалку». Індексаційні виплати до інших (більших) зарплат рахуються віртуально, бо приватник не зобов’язаний збільшувати найманцю виплату, а тільки виконувати законний мінімум.

Потужно збагативши народ у 2012 році, уряд для українців у Держбюджеті на 2013 рік передбачає нове підняття платні – у два етапи мінімальна зарплата підніметься аж до 1218 гривень.

Також читайте:   Як задовбала та політична реклама

Тепер про прожитковий мінімум. У 2012 році він становив 1095 гривень. Тепер його нам збільшать до 1108 гривень. Тобто інфляційні процеси для українця за рік будуть компенсовуватися 13-ма гривнями.

Чи варто науково чи, навіть, побутово аналізувати таке зростання «благополуччя» людей в Україні. Можна усі ці цифри перевести у євро. Тоді стане зрозуміло, що ми – (за рівнем оплати праці) китайці, тайванці, ефіопи. Якщо прикинути ціни на товари і послуги, то ми досягли статусу жителів Монако, Лондона, Парижа.

Ситуація із пенсіями є ще більш принизливою. Мінімальний розмір пенсії за віком в Україні в 2012 році становив 884 гривні. Тобто, громадянин, який все життя працював, може отримувати менше ніж офіційно встановлений прожитковий мінімум.

Для контрасту. Середня пенсія народного депутата становить чуть більше 15700 гривень. Про зарплати і доплати під час «виснажливої» праці у Верховній Раді краще вже згадувати…

…Сьогоднішня інформація не потребує узагальнень, а висновки зробить розумний читач славного блогу Воробуса самостійно.

Автор статті: zars.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*