Бій під Крутами: смерть за свободу

бій під Крутами

29 січня виповнюється 95 років бою під Крутами. В українській історії цю подію ніколи не називають битвою. Саме бій. Бо сили були нерівними, ні з тактичної, ні із стратегічної точки зору бій нічого не вирішував і ні на що не вплинув. Нічого не було внесено у теорію і практику військового мистецтва.

Але бій під Крутами і загиблих там українців вшановують усією нацією й на високому державному рівні.

…У кінці 1917 року Центральна Рада Української Народної Республіки зіткнулася із серйозним агресором – новопроголошеною більшовицькою Росією на чолі із Ульяновим (Леніном). Більшовики не визнали УНР і почали відкриту збройну інтервенцію проти України.

Українська Центральна Рада у своїй політичній діяльності робила багато помилок. Однією з яких був розпуск регулярної армії. Тому на середину січня 1918 року було втрачено майже все Лівобережжя України. Столиця Київ опинилася перед загрозою захоплення армією полковника Муравйова.

Лідери Центральної Ради не мали проти більшовиків на той час жодного професійного боєздатного загону. Українські військові, що були тоді в Києві почали наспіх (абсолютно на особистому «ентузіазмі») формувати так зване «вільне козацтво». Їх підтримали студенти Київського університету та учні старших класів гімназій. Ці молоді хлопці оголосили про створення студентського «куреня січових стрільців». Усіх разом таких добровольців набралося неповних 400 чоловік. Більшість з них молоді хлопці, що вперше вжитті бачили зброю.

Також читайте:   Козацька республіка: вміння контролювати еліту

Саме вони вирішили зупинити чотирьохтисячну (!) армію більшовика Муравйова на вузловій залізничній станції Крути більш як за сто кілометрів від Києва. (Залізничні вузли у цей час мали важливе військово-стратегічне значення через використання такої зброї як бронепоїзди).

Бій 29 січня 1918 року тривав близько п’яти годин. Майже усі українці загинули. Жертви більшовиків були мінімальними.

Жоден, хто пішов зупиняти більшовизм під Крути не відступив. 27 хлопців потрапили в полон і були розстріляні.

У ніч з 8-го на 9-е лютого 1918 року більшовики взяли Київ. За першу добу вирізали близько 5 тис. населення. Саме вирізали, бо Муравйов дав вказівку економити патрони. Тому киян-«буржуїв» кололи штиками. Ніч більшовицького «визволення» була жахливою: масові грабунки, зґвалтування, різня…

Бій під Крутами нічого не вирішував. Але…

Ті молоді пацани на початку ХХ століття продемонстрували своє небажання коритися московській владі. Вони пішли свідомо на смерть.

Майже через століття в Україні немає людей які готові йти на самопожертву заради незалежності держави. І це реалії. Усі ми можемо тільки говорити про потребу використати «калаш», але ніхто під Крути з ним не піде…

Автор статті: zars.



Також раджу прочитати:

1 коментар може ще щось напишете?

  1. Tiger 29.01.2013 пише:

    Це дійсно Люди з великої літери! Ніхто не сміє поневолювати рідну Неньку-Україну! Вони це дійсно розуміли, вони не побоялися смерті за Україну! Воробус, якщо можеш, добав смайлик на цей сайт “Патріот України”.

    СЛАВА УКРАЇНІ ТА ЇЇ ГЕРОЯМ, ЯКІ ЗАГИНУЛИ ЗА НЕЇ!!!!!!!! СМЕРТЬ ВОРОГАМ УКРАЇНИ!

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*