Львівським чиновникам заважає «Вернісаж»? - Блог про Львів

Львівським чиновникам заважає «Вернісаж»?

Вернісаж у Львові

Кожне місто у світі має свої відомі місця-символи, які слугують візитівкою. Це статуя Свободи в Нью-Йорку, Біг-Бен (тепер башта Єлизавети) у Лондоні, Бельведер у Варшаві, Київський Майдан чи Львівська Опера. Є ще Кремль та Ейфелева вежа, Білий Дім і… Бєлий лєбєдь.

Туристи, коли приїжджають в якесь місто, крім історико-культурних «достопрімєчатєльностєй» (як би виразився наш дописувач russo turisto), хочуть добре відпочити і «похарчуватися» у послугових закладах. Крім того, кожен має намір купити на пам’ять якийсь сувенір, притаманний для країни, міста, традицій народу.

У славному місті Львові – Мецці українського туристичного бізнесу – купити національний сувенір-виріб не проблема. Від тканого гуцульського килима і вишиванки до картин і предметів чуда деревообробки; і купи різної всякої приємної всячини, якою цікавляться не тільки туристи, але й прості українці: колекціонери монет, пошановувачі малярства, збирачі національних реліквій – усе це сконцентровано у Львові на відомому (думаю на усю Україну і Європу) базарчику «Вернісаж». Цей ринок народних промислів знаходиться у самому центрі напроти театру ім. М. Заньковецької на площі Вічевій.

ринок «Вернісаж»

Колись ще за радянської влади на проспекті Свободи (тоді Леніна) був досить популярний магазин народного промислу «Художник». Біля самого Готелю «Жорж» (тоді «Інтурист»). Але наша доблесна міська національно-патріотична влада швиденько це приміщення «перепрофілювала» під приватний бутік тіпа брендового одягу.

На початку цього року на січневе засідання чергової сесії Міської ради підготовлено проект ухвали про перенесення «Вернісажу» з його традиційного і звиклого (зрештою, доступного) для усіх місця десь на горку під Високий Замок. Комісія із землекористування пропонує підприємцям, що працюють на «Вернісажі» переселитися на майданчик, що на перехресті вулиць Замкової і Кривоноса.

Також читайте:   Як видозмінюється площа Двірцева

Отак просто! Цікаво, що мотивації ніякої. Земелька то дорога в ценрі міста. Обгрунтовувати правдоподібно навіть ніхто не здолужується. Як наші окремі патріотичні маргінали від влади дістали своєю жадібністю. Та той «Вернісаж» – це справді знакове місце Львова, де не тільки можна купити вишиваного рушника чи майку з написом «Дякую тобі, Боже, що я не москаль», але й територія по якій можна просто походити і дістати реальне задоволення від тих національних, мистецьких шедеврів, виставлених на продаж, можна поспілкуватися з колекціонерами, порадитися з питань антикваріату.

А хто попре на «Вернісаж» на гору під Замок. Який лінивий турист (а він таки лінивий) піде оглядати народні промисли десь на міський територіальний маргінес.

Хлопці-депутати, та краще вже на Арену-Львів запхайте усі українські промисли і хай там жевріє дрібний український бізнес разом із стадіонними управлінцями донецького олігархату. І як воно гарно все буде виглядати: постелені українські рушники на зеленому газоні, VІР-ложа, оздоблена тканими килимами, продавці-нумізмати за воротами, табло у герданах з бісеру, у міжряддях секторів – глиняна кераміка ручної роботи та всяка інша гарна всячина.

Таке рішення буде найбільш прийнятним для Львова, а на площі перед заньківчанами напевно з’явиться який-небудь модерновий готельчик і міську казну просто розірве від прибутків нового бізнесу.

На вишиванці ж бо багато не заробиш.

P.S. Підприємці «Вернісажу» щомісячно сплачують у міський бюджет 170 тисяч гривень.

Автор статті: zars.



Також раджу прочитати:

коментарів - 9 може ще щось напишете?

  1. Критик блогу Воробуса 17.01.2013 пише:

    Якщо продавати по таким цінам вишиванки, то заробити можна дуже багато. Та ще й якщо для неукраїмовних туристів виставляти ціни вдвічі більші.

  2. Архіваріус 17.01.2013 пише:

    Критик блогу Воробуса, Туристи для цього існують, щоб на них можна було місцевому населенню трохи підзаробити. Така практика існує у всіх країнах, де приймають туристів.

  3. Критик блогу Воробуса 17.01.2013 пише:

    Архіваріус, так , але користі безпосередньому населенню Львова від дорогих цін нема.. зате користь є міліції, яка кришує Вернісаж.

  4. PVS 17.01.2013 пише:

    Критик блогу Воробуса пише:
    користі безпосередньому населенню Львова від дорогих цін нема..

    Критик блогу Воробуса, а

    zars пише:
    Підприємці «Вернісажу» щомісячно сплачують у міський бюджет 170 тисяч гривень.

    не рахується?

  5. Критик блогу Воробуса 17.01.2013 пише:

    Доходи бюджету
    Львова на 2013 р. – 2
    млрд 747 млн грн, а підприємці «Вернісажу» щомісячно
    сплачують у міський бюджет 170 тисяч
    гривень.Як ви вважаєте, чи ми , львів’яни, відчуємо те , якщо Вернісаж перенесуть на територію Високого замку, і доходи від нього зменшаться? Я вважаю , що ні.

  6. vorona 17.01.2013 пише:

    Це місце дійсно має свою магію. Буде безмірно шкода, коли владці виженуть останніх народних майстрів.

    Критик блогу Воробуса пише:

    Архіваріус, так , але користі безпосередньому населенню Львова від дорогих цін нема.. зате користь є міліції, яка кришує Вернісаж.

    А видумаєте, що в іншому місці міліція перестане кришувати?

  7. Критик блогу Воробуса 17.01.2013 пише:

    vorona, поки що Вернісаж на Високому замку- це лише проект.Тому не бачу сенсу у вашому запитанні.

  8. PVS 18.01.2013 пише:

    Критик блогу Воробуса пише:
    Доходи бюджету Львова на 2013 р. – 2 млрд 747 млн грн, а підприємці «Вернісажу» щомісячно сплачують у міський бюджет 170 тисяч гривень.
    Як ви вважаєте, чи ми, львів’яни, відчуємо те, якщо Вернісаж перенесуть на територію Високого замку, і доходи від нього зменшаться? Я вважаю, що ні.

    170 тис. в місяць — це 2 млн. в рік — це зарплата десь для 400-500 працівників комунальних підприємств. Зважаючи на особливості національного дерибану: спочатку чиновники отримують зарплату, потім фінансують супер-пупер-мега-прожекти (ті, що відкат хороший пообіцяли), а аж потім дають гроші на господарку, то, підозрюю, що відчуємо. Зараз і так все плачевно, а додаткові проблеми з грошима – додатковий удар по будинках, трубах, дорогах і т.д.

  9. Критик блогу Воробуса 18.01.2013 пише:

    PVS, ви написали правдиві реалії..:'(

1 Згадки про дану статтю в Інтернеті

  1. Баскетбол на футбольному полі: ухвалили і соплі пустили

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*