Автомито в українських економічних реаліях

Автомито в українських економічних реаліях

Кожна національна економіка у світі є інтегрованою у міжнародні економічні процеси. Конкуренція, захоплення сировинних баз і ринків збуту – є нормою «цивілізованих» війн учасників ринку.

Для захисту національних виробників держави завжди приймають протекціоністські закони. Для виходу на міжнародні ринки потрібно активно вести переговори не тільки з економічними структурами, але й з урядами, держаними органами влади.

Асоціація українських автовиробників «Укравтопром» лобіювала перед Кабінетом міністрів України прийняття рішень про збільшення мита на імпорт іноземних автомобілів. Мета досить благородна – захистити національного виробника і в умовах кризових явищ зберегти робочі місця.

Український уряд пішов на такий крок. Уже через місяць усі продавці іномарок у залежності від об’єму двигуна будуть сплачувати «додаткове» мито в розмірі 6,5-13% від вартості автомобіля. У пресі вже є вибух протестних коментарів. Найперше, підняття цін на українському ринку автомобілів вдарить по кишенях споживачів; по-друге, зріст цін на нові авто приведе до здорожчення машин на вторинному ринку; по-третє, автодилери заявили, що будуть змушені скорочувати робочі місця через прогнозоване падіння обсягів продаж.

Навіть «економічні» чиновники США і Євросоюзу виступили проти постанови українського уряду, заявивши, що «таке рішення несе загрозу безпрецедентної напруги в міжнародній торгівлі».

Реально, мені глибоко начхати на проблеми ринків збуту американців і європейців. Наші товари і сировину (особливу сільськогосподарську) вони до себе не беруть давно і навіть не думають про наші скрути та економічну інтеграцію. Тому хай сидять собі тихенько у своїх Вашингтоні та Брюсселі і не каркають.

Також читайте:   Все, що Вам слід знати про BMW 330i G20 M Sport

Мені зовсім не шкода українських власників дилерських центрів і всяких там представництв від крутих автобрендів. Ціна автомобіля для споживача формується ринком, а не митом. І хай не плачуться про економічні втрати. Вони думають довічно отримувати надприбутки і жирувати. Переконаний, що заплативши у держбюджет встановлене мито, продавець при збереженні старої ціни на автомобіль залишиться з прибутком. І стопудово з більшим ніж у 12-15% (Це стандартний показник прибутку для «доброго бізнесу» у Європі).

І непотрібно нас, споживачів, лякати підвищенням цін. Думаю, що до цієї постанови про мита уряд мав би прийняти «супровідні» рішення про фінансовий і митний контроль автодилерів з боку силових політичних структур та податковою й митною службами. Бо щось не віриться мені що з усіх ста процентів ввезених іномарок сплачується податок. …Чи навіть з половини ввезених?!

Так що бідувати продавці авто не будуть. Питання тільки, чи підуть нові митні збори з держбюджету на користь людям…

Автор статті: zars.



Також раджу прочитати:

1 коментар може ще щось напишете?

  1. Krikego 20.03.2013 пише:

    Якщо дивитись реально, то я проти такого рішення.
    Вважаю його не рентабельним для споживача в першу чергу.
    Звичайно більшість людей, що надумали купувати новий автомобіль, ця звістка від чиновників сильно не розчарує.

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*