Релігійний туризм в Україні - Блог про Львів

Релігійний туризм в Україні

 Києво-Печерська лавра

Як це не дивно, але більшість українців схильна недооцінювати свої можливості. Такі самі якості можна побачити і у розвитку українського туристичного бізнесу. Але на наше щастя, деякі з нас, не дивлячись на різні перепони та перешкоди, намагаються відкрити туристичну Україну для цілого світу.

Києво-Печерська лавра відома чи не кожному жителю України. Але з упевненістю можна сказати, що мало хто знає про те, що вона займає шосте місце у списку найкрасивіших храмів світу.

Задамо собі запитання – а чи багато таких місць на Україні? Можете повірити, що достатньо. Одним з таких місць є Святогірський монастир. Це місце, куди з’їжджаються люди з усіх куточків України, Росії та сусідніх країн. Славиться він своїми лікувальними печерами, які створили йому репутацію духовного та лікувального центру Східної України. Але на превеликий жаль, він мало відомий серед українського населення.

До числа найдавніших монастирів відноситься Почаївська лавра. Заснована лавра була на горі біля містечка Новий Почаїв, відразу після погрому Києва ханом Батиєм. Дату її заснування відносять до 1240-1241 років. Засновниками цієї обителі були затворники Києво-Печерської лаври, які втекли на Волинь від ординської навали. У соборному храмі лаври на царськими вратами в зірчастому кіоті знаходиться відома всім ікона чудотворної Почаївської Богоматері. А в середині церкви Успіня Пресвятої Богородиці знаходиться чудотворне джерело, огороджене залізною огорожею і покрите ковчегом.

В Тернопільській області, і Теребовлянському районі біля села Зарваниця знаходиться головний духовний центр Української греко-католицької церкви. За своїм релігійним та історичним значенням це сакральне місце стоїть поруч з Києво-Печерською, Почаївською та Святогірською лаврами. Для багатьох християн світу Зарваниця відома своєю чудотворною іконою та цілющим джерелом, біля якого являвся лик Божої Матері. На сьогодні тут збудовано комплекс церковних споруд з Собором Зарваницької Божої Матері.

Також читайте:   Пригоди Воробуса й компанії у Вроцлаві. День другий

В Полтавській області знаходиться місто Лубни, поруч з яким розташоване село Мгар. Тут над живописними берегами ріки Сула, на святій горі розташувався Мгарський чоловічий монастир. Його історія починається в далекому 1619 році. Завдяки зусиллям митрополита Ісаї Копинського та на кошти княгині Раїни Вишневецької був заснований Спасо-Преображенський монастир. Монахами тут в основному були запорізькі козаки. Його історія багата та підчас трагічна. Свого часу тут побували цар Петро І, російський поет Олександр Пушкін, гетьман Іван Мазепа, Тарас Григорович Шевченко Тут під ім’ям ченця Гедеона жим син Богдана Хмельницького Юрій. Під час радянської влади в 1919 році під час святкування Преображення Господнього, більшовики розстріляли 17 мгарських монахів на чолі з ігуменом монастиря Амвросієм. Новомучеників православної церкви похоронили за олтарем церкви Благовіщення. В 30-х роках минулого століття тут функціонувала колонія для дітей «ворогів народу». Починаючи з 1937 року тут дислокується дисциплінарний батальйон, а з 1946 року військові склади. В 1985 році монастир був переданий піонерському табору. Відродження монастиря почалося в 1993 році. Сьогодні монастир це велике господарство та духовна обитель. Монахи ту печуть смачний хліб, вирощують лікувальні трави та різні квіти, і своїм життям намагаються показати людям як можна жити в гармонії з оточуючим світом.

Кожного року кількість туристів, які хочуть відвідати святі місця України, невпинно зростає. Щорічно їх кількість зростає на 10-15 відсотків. На сьогоднішній день в Україні діє приблизно 120 паломницьких служб, які займаються організацією поїздок, екскурсій і паломництва по святих місцях України.

Перед туристичною індустрією стоять великі задачі, які потрібно якнайскоріше вирішувати. Адже якщо раніше паломники та туристи готові були спати у спальниках у великих залах монастирів та храмів, то сьогодні туристам необхідно надавати більш комфортні умови, з повним набором усіх зручностей.

Автор статті: Архіваріус.



Також раджу прочитати:

коментарів - 2 може ще щось напишете?

  1. Пан П 04.08.2013 пише:

    Святогірський монастир справді дуже цікаве місце, і мало відоме, якщо вам трапиться бути у Донецьку то краще чим скоріше покинути це місто териконів та направитись у Святогірськ. Щодо наших українських святих місць то сумно, що більшість з них перебуває під контролем православного московського патріархату, який зараз веде себе гірще за будь-яку деструктивну секту

  2. thatsomeone 07.08.2013 пише:

    “вона займає шосте місце у списку найкрасивіших храмів світу” суб’єктивна думка.

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*