Терцет фільмів про композиторів, які варто переглянути - Блог про Львів

Терцет фільмів про композиторів, які варто переглянути

Фільм Амадей

У класичній музиці є декілька композиторів, творчі постаті яких зацікавили сучасний кінематограф. Серед них можна виділити три найвідоміших екранізації, вони мають на меті описати життєвий та творчий шлях цих митців.

Об’єднують ці фільми досить близькі епохи: фільм “Амадей” та “Переписуючи Бетховена” – представляє Класицизм, а у фільмі “Бажання любові” – показується епоха Романтизму.

Отже, спершу потрібно зробити короткий огляд фільму “Амадей”, який, як не важко здогадатись, змальовує перипетії, що трапилися із Вольфгангом Амадеєм Моцартом.

Фільм “Амадей” (англ. Amadeus) – кінострічка, створена у 1984 році режисером Мілошом Форманом за мотивами драми Пітера Шеффера. Композитори, музика яких використовуються у екранізації – Йоган Себастьян Бах, Вольфґанґ Амадей Моцарт та Антоніо Сальєрі.

Серед акторського складу — Том Галс, Мюррей Абрахам, Елізабет Беррідж, Рой Дотріс і Саймон Келлоу.Передісторію фільму складають деякі містичні факти із життя композитора. Наприклад, це його передчасна смерть, яка викликає великий резонанс, адже геній не прожив і 37 років, та різноманітні здогадки, що підтверджують чи спростовують версії щодо загибелі маестро.

Також читайте:   Лауреати премії "Золотий глобус"

Композитор-класик, за легендою, помер від отруєння заздрісником – Сальєрі. Проте, чи правда це – нікому невідомо, адже Моцарт був похованим у спільній могилі.

Цікавим фактом є те, що реальними декораціями фільму стали вулички стародавньої Праги, рідного міста Мілоша Формана, що емігрував з Чехословаччини. Фільм починається зі сцени в божевільні, де після спроби самогубства лікується Сальєрі. До нього приходить священик, щоб посповідати композитора, натомість митець розповідає йому про своє життя. Такий собі екскурс, де музикант повідує історію про життя кого б ви думали – Моцарта.

Сальєрі був свідком свідком успіху опери свого суперника “Дон Жуан” у віденської публіки і імператорського двору. Це стане нестерпним і спонукає придворного композитора до таємного плану помсти – згубити маестро, а до того – розпізнати таємницю його таланту. До чого призвели намагання перевершити генія – на це питання можна дати відповідь, лише подивившись фільм

(продовження у наступній статті)

Автор статті: Anna Folk.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*